用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章三 (07年9月) ...
go

「家長發問及閒聊區」舊文章三 (07年9月) [複製鏈接]

請問有冇P‧2家長?想問吓英文默書有冇默書紙?我個仔成日問佢嘢都話〝唔知〞一時話有,一時話冇:-o

0    0    0    0

請問申請中央圖書館o既借書證要HK$20定HK$22?係咪所有boys都要畀錢申請定係唔見左先要畀錢架?

zitalin,

oh.....i see....

咁真係諗吓根x園先....thank you for the information   .

原文章由 zitalin 於 07-9-18 22:18 硐表
唔好介意, 唔係補幼稚園, 係佢地入到小學跟唔上要我幫佢地"惡"補, 佢地係識講但唔識得寫.....把口了得, 隻手唔寫得!

重點及精結所在 : 遊戲人間就完全同意,因為真係唔使點做功課。(所以咪出事囉!)

我不幸地所補既 ...

[ 本文章最後由 亞水 於 07-9-19 08:14 編輯 ]

Odin,

乜咁早呀??

借書証要$$嘅咩??又真係唔知喎....

原文章由 Odin 於 07-9-19 06:34 硐表
請問申請中央圖書館o既借書證要HK$20定HK$22?係咪所有boys都要畀錢申請定係唔見左先要畀錢架?

原文章由 tlomum 於 07-9-18 23:28 硐表
請問有冇P‧2家長?想問吓英文默書有冇默書紙?我個仔成日問佢嘢都話〝唔知〞一時話有,一時話冇

Hi tlomum:

冇默書紙. Reader P.4-6 其中P.5 頭一段必默. 你囝囝星期幾
默吖. 你唔上內聯網睇吓?  有冇發覺今年多咗d新老師. P.1 有
幾個老師未見過.

有冇家長煩緊活動後冇校車回家點算. 就算有工人帶都煩.
聽人講去年額外比錢就有. 今年比錢校車公司都唔願做.
大家有乜提意.

zitalin
乜根x園都要補呀?
tlomum
每次老師都會叫小朋友寫手冊話佢地知默書core係邊段, 唔會派紙.
原文章由 zitalin 於 07-9-18 22:18 硐表
唔好介意, 唔係補幼稚園, 係佢地入到小學跟唔上要我幫佢地"惡"補, 佢地係識講但唔識得寫.....把口了得, 隻手唔寫得!

重點及精結所在 : 遊戲人間就完全同意,因為真係唔使點做功課。(所以咪出事囉!)

我不幸地所補既 ...

Hi, 各位LS新舊家長,

好耐冇入來傾,開學後,忙到死,日日放工回來後,又要check仔仔的功課,又要同他溫習,一陣又話要背這些背那些,有時見到這樣小小的一個P.1仔,要應付咁多工作,人又,實在有點不忍,但恐怕現階段也只是warm up階段,排山倒海的工作怕且會漸漸逼近!TOO BAD!:cry: :cry:

救命!昨晚check仔仔的功課,有兩樣功課想極也不明 : CK 'GE (1)'  和CK "補(1)"!什麼是CK? ,做又做,改正又改, 還要做D乜?問仔仔,當然答案又是得個"桔"(唔知!),其實學校功課咁多簡寫,點解唔比d 家長一個功課簡稱表,就唔怕做錯啦!

喇沙小學家長入來傾下!

zitalin,

唔該,我朋友是由P.1-P.3在班中名次考28-30左右,會否入回喇沙中學.會在班中待遇怎樣很擔心呀?要鋪後路了.

我諗你仔可能係寫CR instead of CK, 即改正, 如無錯就唔使改, 但都要帶回. 你有否上網check過?
簡寫個個老師唔同, 無standard, 不過通常都知係咩!
zitalin
你幾時變左居仕?
原文章由 boygirl 於 07-9-19 09:44 硐表

好耐冇入來傾,開學後,忙到死,日日放工回來後,又要check仔仔的功課,又要同他溫習,一陣又話要背這些背那些,有時見到這樣小小的一個P.1仔,要應付咁多工作,人又,實在有點不忍,但恐怕現階段也只是warm up階段, ...

[ 本文章最後由 Bambi 於 07-9-19 12:14 編輯 ]

Hi boygirl,

你是否在職媽媽? 如果媽媽不用上班可以自已照顧仔仔功課就還可以,否則對在職媽媽而言雙方也有壓力。
是否一定要上功課或補習班呢? 唉......

原文章由 boygirl 於 07-9-19 09:44 硐表

好耐冇入來傾,開學後,忙到死,日日放工回來後,又要check仔仔的功課,又要同他溫習,一陣又話要背這些背那些,有時見到這樣小小的一個P.1仔,要應付咁多工作,人又,實在有點不忍,但恐怕現階段也只是warm up階段, ...

TracyC,

要升上喇沙書院係要睇「全級」排名,喇沙小學每級有6班,你提及那名學生在班中名次是28-30左右,我們假設各班的水準相約,把28-30乘以6,即可推斷那名學生的全級名次約為168-180,根據過往記錄,這是屬於組別二(band 2)學生,要視乎抽籤,很難說會否入到喇沙書院。

當然,如果那班的成績在全級來說是較好,他在「全級」亦會有較前的排名,反之亦然。所以,很難用P.3的班內排名作準。

不過,如果可以保持到係班中排名15-20或更前會較穩陣。
原文章由 TracyC 於 2007/9/19 10:23 硐表
zitalin,

唔該,我朋友是由P.1-P.3在班中名次考28-30左右,會否入回喇沙中學.會在班中待遇怎樣很擔心呀?要鋪後路了.

普通話堂

原文章由 Odin 於 07-9-19 12:21 硐表
TracyC,

要升上喇沙書院係要睇「全級」排名,喇沙小學每級有6班,你提及那名學生在班中名次是28-30左右,我們假設各班的水準相約,把28-30乘以6,即可推斷那名學生的全級名次約為168-180,根據過往記錄,這是屬於組別二(band 2)學 ...
.

Hello

請問各位P.1上普通話堂時,是不是只講課本例 : 爸爸.媽媽......
要學拼音嗎?好似附號果d呢.要考試嗎?問亞仔又話唔知!

KK Ma

[ 本文章最後由 NamNamKo 於 07-9-19 13:17 編輯 ]

[quote]原文章由 COWCOW2000 於 07-9-19 09:25 硐表

cowcow2000

唔該晒,我有睇內聯綱,但我個仔話好似有默書紙,所以問吓,佢個班主任都係新的,我未聽過有校車接課外活動放學喎.

原文章由 NamNamKo 於 07-9-19 13:11 硐表
.

Hello

請問各位P.1上普通話堂時,是不是只講課本例 : 爸爸.媽媽......
要學拼音嗎?好似附號果d呢.要考試嗎?問亞仔又話唔知!

KK Ma

NamNamKo

普通話考試係考課文(四聲),同口試

Hi, odin

組別二(band 2)學生,升回原校中學,有機會要抽籤? 很慘呀!

真係幾慘, 不過仲有幾年,努力d仲可以追上架麻!:D

如果你打算靠運動叻入喇沙書院,我想引用鮑校長一句說話回應你:「如果靠成績入喇沙書院,你頭一百名就得喇, 但係如果想靠運動好入喇沙書院,你就要全港第一,咪重難? 」所以,加油呀!

另外,唔好介意我問, 究竟你朋友個仔係咪即係你自己個仔,點解你咁緊張人地個仔o既?
原文章由 TracyC 於 2007/9/19 14:01 硐表
組別二(band 2)學生,升回原校中學,有機會要抽籤? 很慘呀!

今日派咗英文默書,阿仔見到自已分數呆咗(佢全對,但因為日子寫咗喺中間,同埋無寫喺兩行藍線中間,於是扣咗十分,得九十分),無晒心機,我見到好肉赤呀.

其實佢幼稚園無默過書,呢個成績我已經好滿意,好想奬佢,但事實又係佢自己大意同唔小心,我驚奬咗佢佢會以為自已"好得",你哋話點好?

CK???

未見過播......

係咪唔同班有唔同 shorthand呀???亞水仔1C,次次都係寫Corr個播...

cantaloup8,

亞水太都報左派彩了, 差不多相同的困擾,獎好定唔獎好?我諗住問下佢鐘意乜,然後比個second-best 比佢,跟手就緊係丙兩野啦....

原文章由 Bambi 於 07-9-19 12:12 硐表
我諗你仔可能係寫CR instead of CK, 即改正, 如無錯就唔使改, 但都要帶回. 你有否上網check過?
簡寫個個老師唔同, 無standard, 不過通常都知係咩!
zitalin
你幾時變左居仕?
...

喇沙小學家長入來傾下!

Odin,

不是我兒子,是朋友的兒子,不過佢為了入此校,就去領洗及是大仔便取得25分.第一輪有運入咗,你們呢?

‹ 上一主題|下一主題