用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門青山聖彼得堂幼兒園N1班
樓主: MAMAHOHO
go

屯門青山聖彼得堂幼兒園N1班 [複製鏈接]

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-4 09:58 硐表
HI! HI! Joycelyn,

你個囡今年幾大呀...我個囡6月出世咖..... 你囡囡叫咩名呀???
係呀... 初初我帶亞囡返學(頭個幾星期個陣), 我個女隻杯比隔離個同學仔lor 左,重想放個嘴去飲水...... 佢地咁細個.... 又好奇, ...

MAMAHOHO:

我個女兩歲八個月 lu, 叫欣廷.

d 書包, 校服/運動衫 ( ‘arm’ ) K.1
都可用得著o.
當然買小
d o野重好啦.

Joycelyn

原文章由 影後媽媽 於 07-10-2 23:09 硐表
今日聰聰返咗學喇,同其他同學仔媽媽傾開,原來上星期都有幾位同學發燒感冒無返學:-| 可盈噤乖很食药已經好叻喇:) 唯有等佢慢慢好返啦:D
今曰我同可盈堂細佬傾咗兩句,亞嫲嫲問我聰聰叫咩名後就話,哦....原來你就係... ...

MAMAHOHO & 影後媽媽:

Please check pm.

Joycelyn

咁多位媽媽你地好呀!

我本人就覺得啟豐(陳碩志醫生)唔係好得啦, 因我個bb上次睇普通傷風感冒食左1次藥, 個人成個呆晒, 嚇到我死呀, 仲要等左成2個中先到我睇, 講真呀! 睇完至覺得佢唔係唔專業囉, 同埋無理由開咁重藥比bb仔嘛, 想食死佢地咩。

係喎咁多位:

講起 屯門青山聖彼得堂幼兒園N1班 呢間學校, 你地覺得整體上好唔好呀, 因我想出年比亞B入呢間呀, 仲想問下係咪好難入架

問題人出現喇! 十萬個THANKS!!!!!!

我今年亞囡入讀st. peter N1, 好唔好未有咁快睇到, 但老師都算有愛心, 但唔知係咪今年多細路讀, 一班人數比以前多左, 老師好似唔係好夠人手咁....... 而且開左學個半月, 我個囡病左半個月, 暫時未有實際的評分, 因為我都要觀察我個囡讀得開唔開心, 我自己宗旨係要佢返得開心, 冋埋要令小朋友在好奇中學習, 我唔係硬要佢讀書同寫字, 因為咁細個, 我希望佢學規矩, 學獨立, 我之前問過人意見, 知道學校係用活動教學, 所以試下ST. PETER, 但最終對學校既要求又要睇下父母想點.......

因為出生率上升的確多人考, 所以我都報唔到上午, 只有下午, 所以有心報又要早D, 唔好太"憫"!

原文章由 潮人媽媽 於 07-10-5 14:48 硐表
係喎咁多位:

講起 屯門青山聖彼得堂幼兒園N1班 呢間學校, 你地覺得整體上好唔好呀, 因我想出年比亞B入呢間呀, 仲想問下係咪好難入架

問題人出現喇! 十萬個THANKS!!!!!! ...

我CHECK 左 PM la, 我覆左你la, 你都睇下, 我都相信佢地會上bk 都唔出奇....  希望你煩腦儘除la

原文章由 Joycelyn 於 07-10-5 02:12 硐表

MAMAHOHO & 影後媽媽:

Joycelyn

潮人媽媽,
我好同意mamahoho嘅講法,噤快就真係未知好定唔好,要比多d時間先知

原文章由 潮人媽媽 於 07-10-5 14:48 硐表
係喎咁多位:

問題人出現喇! 十萬個THANKS!!!!!! ...

joycelyn,

影後媽媽

原文章由 影後媽媽 於 07-10-8 01:38 硐表
joycelyn,

影後媽媽

MAMAHOHO & 影後媽媽 : :

欣廷番了四日學 (星期五) 便病了 (係咁流鼻水), 我星期六帶了佢去睇醫生. 今日 (星期一) 無番學. 佢正在屋企玩玩具.

謝謝你們的回覆. 我今天覆了.

Bye Bye!
Joycelyn

奶奶話今日見到聰聰喎..... 你今日終於見到可盈返學啦, 佢都重要食藥, 食少d次數, 好番八九成倒, 奶奶話佢今日好叻無喊, 奶奶都話跌眼鏡喎, 希望一切順順利利, 讀得開開心心啦  

原文章由 影後媽媽 於 07-10-8 01:38 硐表
joycelyn,

影後媽媽

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-7 16:43 硐表
我今年亞囡入讀st. peter N1, 好唔好未有咁快睇到, 但老師都算有愛心, 但唔知係咪今年多細路讀, 一班人數比以前多左, 老師好似唔係好夠人手咁....... 而且開左學個半月, 我個囡病左半個月, 暫時未有實際的評分, 因為 ...

mamahoho & 影后媽媽:
多謝你地的意見, 我個BB出年先讀仲多人爭呀, 但我都要試下, 因我聽倒好多呢間學校的正面評價, 而家又有露天地方玩, 附近又無高樓大下, 唔洗怕有高空擲物, 意外都小D。

mamahoho,

係呀,今曰送咗聰聰入課室(佢分手時仲有喊呀,比我係門外'裝'到佢,跟手就收咗聲,係到扮嘢 )落樓梯時見到可盈呀,佢好精神呀
嘩!!好叻女呀,無返噤耐都唔喊

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-8 15:29 硐表
奶奶話今日見到聰聰喎..... 你今日終於見到可盈返學啦, 佢都重要食藥, 食少d次數, 好番八九成倒, 奶奶話佢今日好叻無喊, 奶奶都話跌眼鏡喎, 希望一切順順利利, 讀得開開心心啦  

...

mamahoho & 影後媽媽:

今日欣廷重食緊藥, 所以無番學 . 多數明天番.

Joycelyn

係呀...... 欣廷好d 未呀??? 食左藥係咪十下十下呢....... 我個囡病左十幾日, 而家返番學總算o.k., 諗住佢由頭適應過, 點知相反, 好似好適應咁, 希望欣廷好番返學都順利 la!!! 青山st. peter 已開始派報名表la....... 唔知siu lung 係咪同步呢

係呢, Joycelyn & 影后媽媽...
你地小朋友而家食幾多餐奶, 聰聰都好高大喎 , 一日既餐飲食係點ga, 分享下!

原文章由 Joycelyn 於 07-10-9 11:38 硐表

Joycelyn

mamahoho,
飲柸....聰聰今日ok喇終於係分手時無喊喇,飲柸
兆麟果間11日1曰派呀:)
你見到聰聰呀?佢唔係好高大咋,佢未病時34lb,宜家32lb,佢就一日3餐奶(森永),1餐粉1餐飯,中間有湯,餅,麵包,apple juice,生果,corn,豆腐花....不過佢唔鐘意食飯架所以果餐飯佢食得好小架咋:loveliness: 有時都唔知煮咩比佢好,你煮咩比可盈架,比d意見呀

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-9 17:38 硐表
係呀...... 欣廷好d 未呀??? 食左藥係咪十下十下呢....... 我個囡病左十幾日, 而家返番學總算o.k., 諗住佢由頭適應過, 點知相反, 好似好適應咁, 希望欣廷好番返學都順利 la!!! 青山st. peter 已開始派報名表la...... ...

joycelyn,

希望欣廷快d好返喇,好返先返囉,唔洗心急:  

原文章由 Joycelyn 於 07-10-9 11:38 硐表

Joycelyn

尋日可盈係學校癩左尿, 因為放學個陣奶奶話佢換左條褲, 最攪笑係亞囡對鞋調轉左  , 奶奶話可能亞囡對鞋係自己著....唉..... 影后媽媽我真係覺得學校係咪唔夠人手...... 理應呢d 大小便有人跟下咖(佢地咁細個)..... 就算老師跟唔倒... 應該都有亞嬸 ...... 同埋無排洗活動嗎....... 唉.... 好多問號?????? 對學校開始有d 扣分

我個囡同聰聰既餐單差不多, 但你抵d, 我亞囡食極都得
24-26lb!!??

原文章由 影後媽媽 於 07-10-10 00:43 硐表
joycelyn,

希望欣廷快d好返喇,好返先返囉,唔洗心急:  

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-9 17:38 硐表
係呀...... 欣廷好d 未呀??? 食左藥係咪十下十下呢....... 我個囡病左十幾日, 而家返番學總算o.k., 諗住佢由頭適應過, 點知相反, 好似好適應咁, 希望欣廷好番返學都順利 la!!! 青山st. peter 已開始派報名表la...... ...

MAMAHOHO:

欣廷好好多啦, 今日番了學, 我陪了她 15 mins. 上主題科 (如常, 我就便喊).  佢食了藥又無十下十下喎, 只係無乜胃口 jack. 今日都有幾個小朋友病了無番學, 一個帶口罩番學, 一個在流鼻涕.   可盈咁好呀, 無番一段時間都好似好適應咁, o力女喎.

乜青山 st. peter 已開始派報名表啦?!  無通告既? 校務處話會派架. 等我明天去拿一份先. 順便打電話去 siu lun 問下.

Joycelyn

係呢, Joycelyn & 影后媽媽...
你地小朋友而家食幾多餐奶, 聰聰都好高大喎 , 一日既餐飲食係點ga, 分享下!

MAMAHOHO:

欣廷更加唔高大, 重 27 lbs. 佢問我先比奶 (明治) 佢食, 多數一日 2-3 餐奶 (不等).  朝早一餐 (7-11 oz., 也不等 + 餅乾或 bread), 黃昏午睡完一餐 (6 oz.), 夜晚臨訓一餐 (4 oz).

午餐食粉多 (意大利粉, 通心粉, 烏東, 上海麵, 米粉等). 其他有生果, 芝士, 餅乾等等. 晚餐食飯+'sung' (魚, 菜, 湯, 肉等), 不過唔係日日肯食飯 (尤其病了).

Joycelyn

[ 本文章最後由 Joycelyn 於 07-10-10 22:23 編輯 ]

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-10 13:01 硐表
尋日可盈係學校癩左尿, 因為放學個陣奶奶話佢換左條褲, 最攪笑係亞囡對鞋調轉左  , 奶奶話可能亞囡對鞋係自己著....唉..... 影后媽媽我真係覺得學校係咪唔夠人手...... 理應呢d 大小便有人跟下咖(佢地咁細個).. ...

MAMAHOHO:

咁攪笑, 對鞋調轉左.   洗手間多數得一個姨姨. 洗手間裡分了一邊男仔, 一邊女仔. 老師帶小朋友入洗手間睇得一個又要睇下洗手. 佢地係自己抺 .. 的.

Joycelyn :-|
‹ 上一主題|下一主題