用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門青山聖彼得堂幼兒園N1班
樓主: MAMAHOHO
go

屯門青山聖彼得堂幼兒園N1班 [複製鏈接]

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-30 11:25 硐表
影後媽媽 & joycelyn,

你地個囝囡係自己訓定係同埋一齊訓, 我個囡係訓係我兩公婆既中間, 我諗緊分番開訓, 有咩意見!有咩方法!

MAMAHOHO:

以前有 bb 床時 (放在大床側), 個女有時會自己訓, 有時會走過來跟我地訓中間.  宜家無要 bb 床, 找人整了張小朋友床加闊了我地的大人床 (好似張 king size bed 咁).  佢宜家訓埋面自己睡 (佢的頭向南, 我地的頭向北; 因我地兩公婆鍾意研究風水), 間唔中會夜晚/清早走過來訓番我地中間.  So, 佢都可以叫做自己訓自己的床既.  我老公想佢大 d (如 P.1-2) 先自己訓一間房喎.   我都喜歡親子多 d.  夜晚佢 '褲' 了 blanket 都可以幫佢 'come 一 come'.  訓架離房我就唔會去幫佢 cover blanket 啦. :-|

Joycelyn

[ 本文章最後由 Joycelyn 於 07-11-1 04:36 編輯 ]

影後媽媽 & JOYCELYN,

其實我之前都了解個呢個問題(同父母同床), 其實現在好多父母一個起兩個止, 大部分(10個都有9個係)都同父母同房, 呢個現象好普遍, 影後媽媽講得arm, 真係有好有唔好!

原來小朋友返學之後有咁大既變化, 你咁講, 我又發覺我個囡呢排半夜會發開口夢.....

欣庭既表現都好好呀......多d 鼓勵佢

呢幾日天氣咁涼, 亞囡剩係得條褲著, 上身只係著自己d 衫, 都唔知d 衫幾時有

你地好呀,我都想俾呀囡出年返n1,今日開始攞表格,但form上註明20個月先可以申請交表,呀囡出年3月先夠,可唔可以提早交表架?佢地收唔收架?
之前打電話問過,有miss話可以交定,有miss話唔可以,一定要夠20個月先得,係咪架?
我同interent上dl咗個form,係咪可以用呢個form交架?還是一定要到學校拿form架?
十萬個thks

你地好呀,我都想俾呀囡出年返n1,今日開始攞表格,但form上註明20個月先可以申請交表,呀囡出年3月先夠,可唔可以提早交表架?佢地收唔收架?
之前打電話問過,有miss話可以交定,有miss話唔可以,一定要夠20個月先得,係咪架?
我同interent上dl咗個form,係咪可以用呢個form交架?還是一定要到學校拿form架?
十萬個thks

[quote]原文章由 影後媽媽 於 07-10-26 14:34 硐表
Hi 聰聰 放學回家啦

芒,

我果陣都係用download果d form架,ok架喇 ,係呀我果時都睇到form上註明20個月先可交,打电話去問又係咁講,所以聰聰都係,但返咗學聽d同學媽咪講有d又真係未夠20個月就交form又ok喎 ,不如你試吓啦,唔得未算囉

原文章由 於 07-11-1 16:14 硐表
之前打電話問過,有miss話可以交定,有miss話唔可以,一定要夠20個月先得,係咪架? ...

原文章由 影後媽媽 於 07-11-2 01:31 硐表
芒,

我果陣都係用download果d form架,ok架喇 ,係呀我果時都睇到form上註明20個月先可交,打电話去問又係咁講,所以聰聰都係,但返咗學聽d同學媽咪講有d又真係未夠20個月就交form又ok喎 ,不如你試吓啦,唔得 ...

唔該晒呀影後mama ..thks

請問邊位呀?

原文章由 limha 於 07-11-1 16:51 硐表
[quote]原文章由 影後媽媽 於 07-10-26 14:34 硐表
Hi 聰聰 放學回家啦

原文章由 影後媽媽 於 07-11-2 15:29 硐表
請問邊位呀?
賜欣 媽咪

hi hi , 賜欣媽咪:loveliness:

原文章由 limha 於 07-11-2 15:48 硐表
賜欣 媽咪

原文章由 MAMAHOHO 於 07-11-1 11:36 硐表
影後媽媽 & JOYCELYN,

其實我之前都了解個呢個問題(同父母同床), 其實現在好多父母一個起兩個止, 大部分(10個都有9個係)都同父母同房, 呢個現象好普遍, 影後媽媽講得arm, 真係有好有唔好!

原來小朋友返學之後有咁 ...

MAMAHOHO:

我問了校務處話那間公司都唔知幾時有冬天衫褲 (十一月初, 中都唔定).  我上星期天氣轉冷之前特地買了套夏天 P.E. 長衫褲頂住先.  18C 點著 P.E. 短衫褲番學呀?   (尤其大風的區, 屯門區等).

Joycelyn

MAMAHOHO & 影後媽媽:

欣廷那班上星期調了位坐, 分四張桌子坐.  你地有無調位呀?   

Joycelyn

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-30 10:15 硐表
都係呀!影後媽媽, 我個囡都"痴"身左, 同埋都易喊左, 奶奶話聽D 媽咪講[呀, 唔係... 係婆婆同 ,等 唔知點解, 我發覺奶奶會同番D同年紀既講野(即係婆婆輩份個D), 媽咪會同媽咪身份傾計],  話D小朋友喊多左....  ...

MAMAHOHO:

咦!  我又唔係喎.  婆婆嫲嫲, 媽媽, 工人 ..... 我都傾得喎.

Joycelyn

芒 & 聰聰媽咪,

我個陣都係打電話問過大約要到20個月先會遞表, 所以我個陣都係20至21個月期間遞表, 但到我面試果陣, 只係得番下午班, 上午班連waiting list 都好閔, 所以越早越好!

我都聽過d 媽咪講好早就報名ga!

Joycelyn,

係呀!我都見到亞囡唔同左位, 而家佢坐埋邊,
o係窗望入去都睇唔倒:-|

我都係o係凍個幾日著自己衫咋, 主要著白色
lor, 我唔理佢呀, 係佢無校服比我之麻!:tongue:

Joycelyn,

係呀!我都見到亞囡唔同左位, 而家佢坐埋邊,
o係窗望入去都睇唔倒:-|

我都係o係凍個幾日著自己衫咋, 主要著白色
lor, 我唔理佢呀, 係佢無校服比我之麻!:tongue:

聰聰媽媽,

上個星期終於與你有一面之緣, 見你同D媽媽雞啄唔斷, 我唔好意思搭嘴, 不過我好想傾埋一份, 我明天起放大假LA, 希望多D機會認識下其他媽咪LA.....undefined

係呢, 我偷聽undefined 到你係咪報左SIU LUNG 幼稚園呀?

可盈媽媽,

我啱啱都想問点解今日唔見你接放學,原來明天先開始放假,係呀我哋d媽媽一見面就真係講到痴咗線噤(好嘈,都有d唔好意思), 得果15分鐘爭取時間交流嘛 ,唔洗驚搭吓嘴喇,緊係要傾埋一份喇,有時就係咁我先知多d有關校內又或其它學校嘅資訊

siu lung d嘢明天見到你先傾 ,見你唔到就电你啦

原文章由 MAMAHOHO 於 07-11-5 15:34 硐表
聰聰媽媽,

上個星期終於與你有一面之緣, 見你同D媽媽雞啄唔斷, 我唔好意思搭嘴, 不過我好想傾埋一份, 我明天起放大假LA, 希望多D機會認識下其他媽咪LA.....undefined

係呢, 我偷聽undefined 到你係咪報左SIU LUNG ...

影後媽媽,

今日唔見你既, 我個囡尋晚唔肯食飯呀, 佢重話肚痛lim, 後尾重ALL左一次, 係爛爛地, 今朝返學前佢都無食飯, 又話肚痛, 後尾發現堂細佬都肚仔有D唔舒服, 但兩個都好活潑, 所以繼續返學, 跟住同亞囡去厠所發現有人肚 但兩個都好活潑, 所以繼續返學, 跟住同亞囡去厠所發現有人肚ALL後未沖CLEAN 個厠所, 我又好驚係學校野返LAI
睇埋佢地今日返學返成點先算LA!!

可盈媽媽,

今曰見到嫲嫲,佢話可盈有d唔舒服,有無事呀?:( 明天仲要去旅行!!

原文章由 MAMAHOHO 於 07-11-6 14:30 硐表
影後媽媽,

今日唔見你既, 我個囡尋晚唔肯食飯呀, 佢重話肚痛lim, 後尾重ALL左一次, 係爛爛地, 今朝返學前佢都無食飯, 又話肚痛, 後尾發現堂細佬都肚仔有D唔舒服, 但兩個都好活潑, 所以繼續返學, 跟住同亞囡去厠所發 ...
‹ 上一主題|下一主題