用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真道,播道 or 優才?
go

真道,播道 or 優才? [複製鏈接]

真道,播道 or 優才? which one is better?
   0    0    0    0

王國長老

冇話邊間好d既,三間各有長短,要睇個人expectation啦!

原文章由 edea 於 07-9-11 02:05 PM 硐表
冇話邊間好d既,三間各有長短,要睇個人expectation啦!

若果家住附近,我看都是三間報晒,成功之後再以自己的喜好去揀啦!

王國長老

原文章由 freddielau 於 07-9-11 22:21 硐表

若果家住附近,我看都是三間報晒,成功之後再以自己的喜好去揀啦!

嘻,我都係咁話,我地兩個都係過來人,深深體會到入唔入到真係太難講得埋,報都幾間冇壞~ 不過呢,如果hold最多hold一兩間好啦,唔好要人地學校開學又空左d位冇人讀咁陰功.好多人等都等唔到位,自己hold住唔俾人讀又好陰功既.

原文章由 edea 於 07-9-11 10:56 PM 硐表

嘻,我都係咁話,我地兩個都係過來人,深深體會到入唔入到真係太難講得埋,報都幾間冇壞~ 不過呢,如果hold最多hold一兩間好啦,唔好要人地學校開學又空左d位冇人讀咁陰功.好多人等都等唔到位,自己hold住唔俾人讀又好 ...

係呀!我係其中-一個受害者

原文章由 freddielau 於 07-9-14 08:37 硐表

係呀!我係其中-一個受害者

今日約左去in播道,優才好係好理想,但d小朋友好無禮貌,
播道 校長好似好有heart,及注重小朋友的德育,所以我會選它.

Cindy媽,

我都好想知道因由,我是今年優才小一家長,每天送小朋友返學,雖然學生比較活潑好動,暫不覺學生好無禮貌;如事態嚴重,應該向校方反應,要校方切留意。大多家長都注重小朋友的德育的。

AFSL

原文章由 CINDY媽 於 07-9-15 09:23 硐表

播道 校長好似好有heart,及注重小朋友的德育,所以我會選它.

我同意優才學生相比起其他學校既學生,的確係較為活潑好動,大多數學生係鐘意響校園度跑跑跳跳。老師與學生之間既關係,就好似朋友一樣,但我相信學生基本上既禮貌仍會有。

至於有人認為優才學生無禮貌,我覺得每一間學校既學生,都唔敢保証100%既學生係乖同好。如果只屬個別學生無禮貌,無必要咁樣公開抹黑全校學生。

優才中學既校風係區內公認數一數二好,(TKO區各間中學校長同警署開會時講),所以優才學生既品行,一定唔會係太差。

同時我亦想講,有家長認為我地優才家長,只容許好消息出現響BK.每當有負面消息出現時,我地就急於澄清,好似覺得間學校無缺點咁。我想同呢位家長講,我地唔係覺得優才無缺點,只係久唔久就有D人公開講一d末經証實既消息出嚟。我地身為優才家長,當知道呢D並唔係事實既時侯,我地係有必要企出嚟為學校講返句公道說話。我相信其他學校既家長,如果遇到呢d情況,亦會有呢d正常反應。

Sorry!我無意得罪任何人,只係不吐不快。

乜野叫冇禮貌?

我認為有冇禮貌係相對性既, 睇你將條線放响邊度,尺度緊定鬆, 每人都唔同。

我相信响某D人眼中, 對於D  - 思相活躍, 勇於發言, 愛發問, 好動, 有創意, 不盲從附和, 甚至挑戰權威 - 既小朋友, 係會標"簽"為 " 冇禮貌" 既。 呢D小朋友優才的確有唔少。

但係優才既其中一個吸引人之處, 咪就係提供一個相對寬鬆既學習環境, 比小朋友自由既空間去學習嗎?

當然優才仍然將 "德肓" 放係好高位置, 目標係培育出"有創意、具爱心"既學生。

呢位家長又咁係優才家長, 從何得知優才學生冇禮貌呢?

我唸都係道聽途說啦; 就算佢眞係見過優才學生, 咁最多1、2個, 冇乜說服力既。

最後, 我想舉一個好多人會覺得 "冇禮貌 " 既學生做例子 ,

---------------------------------------------------
   ( 眞人眞事 )

話說當年, 一個哈佛大學一年級新生, 去上電腦課, 上左唔夠半個鐘, 佢就企起身, 响所有學生面前, 同個電腦教授講 - 你頭先講D野, 全部都錯哂, 應該係咁至岩......。

個教授覺得呢個學生太自大, " 冇禮貌 "。

果個學生過左幾個月, 就退左學, 創立左自己既電腦公司。

呢個 "冇禮貌" 既學生叫做 - Bill Gates; 佢開間公司叫 - Microsoft。  

-------- 完  ----------------------------------------

優才家長不用太激動,相信那位家長所見的學生只是個別事件及未清楚了解成件事情。

我大姑奶個仔係優才讀緊5年班 , 坦白講我不覺得他是很優越 , 但真的是一位很有禮貌及聽話的小朋友, 很聽父母的說話 , 我一直都覺得他很乖的, 所以我都有報優才,雖然最後是後備,但我仍然相信優才是一間作育英材的小學。

iwff

iwff

恕我多咀,你仔仔英文咁ok都後備呀

codychan,

每間學校收生標準不一的, 冇所謂啦!仲有其他選擇的。都祝你小朋友成功。

iwff

原文章由 codychan 於 07-9-16 00:17 硐表
iwff

恕我多咀,你仔仔英文咁ok都後備呀

Indeed, GT is a good school in terms of small class.
However, the problem is that they mix ordinary kids with gift talent kids in sames classes.

As a result,

1) they don't learn with the same pace in a class
2) some talented kids are very very "ACTIVE"
3) teachers have no choice but need to spend more time
     and pay special attention on those talented kids.

Sources: 4 freinds and 1 colleague, their kids currently
attend GT primary school.

Thank you.

多謝 iwff 的資料。

可能有些家長認為優才家長一遇見BK有負面消息,便好似十分不理性地反激。但請各位試想,因這些消息多是出於一些不是優才家長之口,事件的因果又不清楚說明,又多遇著是優才收小一生的時候,對於現優才家長如果根本不曾遇過或發現這類情况,很難忍住不開聲平反,等如有人批評各下家人,你又發現這不是事實,你又可會忍住不開聲平反嗎?

優才的好壞,我想優才的家長比任何人都關心;小問題,相信很多學校都會有,但大問題如學生品行與德育,有那一位家長不關注呢?學校又不是家長的米飯班主,何需盲目地讚揚學校?如果學校有嚴重問題又不跟進的說話,真會有家長可容忍讓自己的子女繼績學業嗎?

所以我也請樓主詳加說明情况,如誤會,可解釋,如事態嚴重,可向校方反應跟進。

AFSL

原文章由 iwff 於 07-9-15 23:56 硐表
優才家長不用太激動,相信那位家長所見的學生只是個別事件及未清楚了解成件事情。

我大姑奶個仔係優才讀緊5年班 , 坦白講我不覺得他是很優越 , 但真的是一位很有禮貌及聽話的小朋友, 很聽父母的說話 , 我一直都覺得 ...

[ 本文章最後由 AFSL2007 於 07-9-16 22:25 編輯 ]

CINDY媽

原文章由 CINDY媽 於 07-9-15 09:23 硐表

各位優才家長,

岩岩見到呢位家長响BK其他tropic發表既寶貴意見, 值得一看。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1084702&extra=page%3D1

Hi Didier,

Is the situation described in GT not happened in other schools?  So far I understand that the government schools and subsidised schools also need to admit some children required special attention.  If not, please correct me.

Though it is a difficult task for the schools to take care of this sitiation, GT should have more advantages as they have ten years' experience to deal with gift talent kids with general students.

AFSL

原文章由 Didier 於 07-9-16 10:21 硐表
Indeed, GT is a good school in terms of small class.
However, the problem is that they mix ordinary kids with gift talent kids in sames classes.

As a result,

1) they don't learn with the same pace  ...

原文章由 iwff 於 07-9-15 23:56 硐表

我大姑奶個仔係優才讀緊5年班 , 坦白講我不覺得他是很優越 , 但真的是一位很有禮貌及聽話的小朋友, 很聽父母的說話 , 我一直都覺得 ...

本人並不認為真誠的回應/澄清=激動:cry: .
既然有人知道多一點為何不能發表他們所知的呢?
難道明知被人誤解也不能發言澄清嗎?
只要有根有據,我也很想知多一點點啊!!!

Cindy 媽:
其實我都好想知你點解咁講,
是否遇到一些特別經歷,
可否一起分享下!

[ 本文章最後由 芷鍛 於 07-9-16 23:27 編輯 ]

原文章由 Didier 於 07-9-16 10:21 硐表
1) they don't learn with the same pace in a class
2) some talented kids are very very "ACTIVE"

1)
根據學校資優教育主任的資料,優才每班大約有幾個gifted(IQ130+). 但資優生又不一定是科科都叻, 有些數學成績特別好; 又有些科科成績名列前茅的'績優生'未必是資優兒. 換句話說, 每一班的同學各有不同的學習步伐, 當然資優同時績優的就肯定快人一步.

以上的情形不是優才獨有的, 各式學校都有資優生, 不過優才和部份願意投放資源的學校一樣, 能夠在教學和身心成長方面支援資優學生甚至家長的需要. 其實優才積極推動資優教育, 但從來不以資優生數目作宣傳, 也不是逢資優必收的.

2)
very very "ACTIVE" 不是資優的必然'贈品', 也有腦袋ACTIVE的文靜小乖乖.

換個角度來看這大問題, 又似乎冇問題.

原文章由 beesbees 於 07-9-17 00:30 硐表

1)
根據學校資優教育主任的資料,優才每班大約有幾個gifted(IQ130+). 但資優生又不一定是科科都叻, 有些數學成績特別好; 又有些科科成績名列前茅的'績優生'未必是資優兒. 換句話說, 每一班的同學各有不同的學習步伐 ...

Actually, my son is not active. He is very quiet in the class, and he has quite a number of friends that are also very quiet.  My son is not gifted (we just send him to a test to find out, his IQ is around 125), but he is happy in school, studys are acceptable.  We never expect him to be the number one in the class, so we are satisfied.

原文章由 軍魁星 於 07-9-17 00:52 硐表

Actually, my son is not active. He is very quiet in the class, and he has quite a number of friends that are also very quiet.  My son is not gifted (we just send him to a test to find out, his IQ i ...

My big boy is super-quiet in class !!!
‹ 上一主題|下一主題