用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山浸信會禧年小學
go

馬鞍山浸信會禧年小學 [複製鏈接]

有無人讀這小學ar? 我小兒今年升k3, 想選這學校讀小1, 想問一問剛升小1的家長...
   0    0    0    0

我囝囝今年讀小一,你有咩想問呀!

原文章由 qkhui 於 07-9-6 12:43 硐表
有無人讀這小學ar? 我小兒今年升k3, 想選這學校讀小1, 想問一問剛升小1的家長...

朱古力,

記得我嗎? 係之前問你有關禧年對面補習社的媽媽呀! 你小朋友讀成點呀? 開心嗎? 可否多些講下你小朋友的小一生活點滴給我們知道呢?

想請問你之前選的補習社如何呀! 另外,小一共有幾多班及幾多人呢? 唔好意思!! 太多問題呀!

原文章由 朱古力 於 07-9-6 13:16 硐表
囡囡媽

HI, 各位 MAMI
我仔仔出年都要揀學校.  都想知道呢間學 D 嘢呀.

HI, 我想問一問, 他們中文是用全普通話教or廣東話教ka ?
返佐1星期, 有沒有功課ar?

hi,
nice to meet you.
my daughter study P.1B (Miss Wong)
yr son 1A/1B/1C/1D ?
keep in touch.

anson

[ 本文章最後由 anson_01 於 07-9-8 12:31 編輯 ]

原文章由 qkhui 於 07-9-7 09:39 硐表

HI, 我想問一問, 他們中文是用全普通話教or廣東話教ka ?
返佐1星期, 有沒有功課ar?

hi qkhui,
my daughter 1B.

(Thu) 6-9-07
chin
eng    -p.1- p.3 (paper)
math -p.1- p.2 (blue color book)
???    -p.1-p.2

(Fri) 7-9-07
chin
eng
maths -p.1- p.2 (lesson)

[ 本文章最後由 anson_01 於 07-9-10 08:54 編輯 ]

原文章由 anson_01 於 07-9-8 12:25 硐表

hi qkhui,
my daughter 1B.

(Thu) 6-9-07
chin
eng    -p.1- p.3 (paper)
math -p.1- p.2 (blue color book)
???    -p.1-p.2

(Fri) 7-9-07
chin
eng
maths -p.1- p.2 (lesson)

HI Anson , 你好ar..
噉中交是不是用普通話教ka ?
你小朋友幼稚園讀那一間ka ?
同埋你係第一輪入, or 大抽獎時入ka?

原文章由 qkhui 於 07-9-10 09:34 硐表

HI Anson , 你好ar..
噉中交是不是用普通話教ka ?
你小朋友幼稚園讀那一間ka ?
同埋你係第一輪入, or 大抽獎時入ka?

hello,
(1) 中文是用全普通話教
(2) S.A. Nursey school
(3) 大抽獎時入.

anosn

[ 本文章最後由 anson_01 於 07-9-10 15:06 編輯 ]

hello,
yr son study 1A/1B/1C/1D?

anson

原文章由 anson_01 於 07-9-10 15:05 硐表

hello,
(1) 中文是用全普通話教
(2) S.A. Nursey school
(3) 大抽獎時入.

anosn

hi, 係咩, 中文係全普通話教ka 咩 ?
噉你第一輪係chose 咩學校ka ?

anson_01

唔好意思,好耐無入黎睇,唔知你搵我。
我囝囝係1A班 (盧老師),如果同班就好啦!可以互相照應嗎?

你囡囡返成點呀?適應到學校生活未呢?

我囝囝都OK啦!比我想像中快,我初初都好担心,因為係九龍讀開,依家返入馬鞍山,無晒同學無晒熟識既環境,所以我請左成個星期既半天假,去陪佢適應小學生活;今日係第一日正式返全日,我好緊張,放工第一時間會趕去補習社接佢,問下佢今日既情況。

囡囡媽

記得你,唔洗唔好意思架,當傾下計啦!

亞仔讀得都幾好,好記得老師講既話,不過小學既書好多,中文書又幾本,數學書都有好幾本,英文書又幾本再加埋作業就好多好多本,聽講話係因為如果合併一本,由開學用到學期尾,想減輕書包重量都唔得,所以依家分幾本,用完一本就放係屋企,再帶第二本,咁就可以減輕書包重量喎!不過都幾混亂架,上一B、下一A咁,我都唔知帶上定帶下,帶A定帶B,所以成日帶錯書,好彩囝囝返黎識得講,搵埋岩果本帶返去,同埋老師會收起晒全部作業,唔洗佢地帶來帶去,書包又可以輕D啦!後尾仲發現學校將要帶既書名,放左係一、二年級既網站內,所以就唔會再帶錯書啦!

第一日好好笑,唔洗帶書,淨係帶茶點,我幫囝囝拾好書包,同佢一齊檢查放係書包邊一格,到放學去接佢,佢同我講無茶點食,我問點解,佢話搵唔到,我明明同佢一檢查放係書包個位,點會搵唔到呢?原來老師派左好多通告,佢遮住左個茶點袋,小學生活又急,佢見個個出晒去,所以唔敢再搵茶點,就跟大隊落樓下操場,無茶點食,第二日我將茶點和水壼放係書包兩側,同埋叫佢自己放,再加上佢又知道左上課既情況,就無問題再出現了。

星期三我同囝囝講,如果佢乖,星期五比少少零錢佢去小食部買零食,到星期五,佢就第一次自己比錢買野食,仲請左坐係佢後面既小朋友食添。

補習社果度,因為上星期只係返半天,我放一點半去接佢,所以佢係補習社食埋飯,補習社既老闆娘,佢會自己煮,唔係叫外賣,所以我覺得仲好,第一日亞仔好開心,話好好味,食完飯仲有果汁飲添,食完飯就會比工作紙佢地做。

禧年今天一至六年級都係4班,合共6X4=24班,小一每班31人,其它班最少好似都係30人,平均31-32人一班左右啦!

中文堂係全普通話授課,我見囝囝返黎都有講一兩句,無驚,所以好開心,因為我唔識講,聽都可以,我老公就有學,不過好少講,所以佢都算叻仔(賣花讚花香)嘻嘻

星期四開始有功課,不過係學校做,星期五就返番屋企做。中文做兩頁,數學就四頁。

每個星期都有默書,我囝囝逢星期二默中文,逢星期五默英文。

放學原來放好多隊架,有家長隊、有校車隊、錦泰隊、富安隊、馬鐵隊等......都係由老師帶隊去到指定位指解散架,所以亞仔大少少,我都可以安排佢自己放學呀!

另外,禧年真係好多課外活動呀!由星期一至到星期日都有,有文有武,我已經幫亞仔報左四項,其中一項要抽簽,就係小提琴啦!因為係免費教授的,另外三項我報左普通話、英文拼音、機械小先峰(係用LEGO玩具,比佢發揮創意、設計不同既機械)。

[ 本文章最後由 朱古力 於 07-9-10 17:08 編輯 ]

原文章由 朱古力 於 07-9-10 16:12 硐表
anson_01

唔好意思,好耐無入黎睇,唔知你搵我。
我囝囝係1A班 (盧老師),如果同班就好啦!可以互相照應嗎?

你囡囡返成點呀?適應到學校生活未呢?

我囝囝都OK啦!比我想像中快,我初初都好担心,因為係九龍讀開,依家返入馬鞍山,無晒同 ...

hihi,
my daughter say very happy.
u dont' worry........be happy la.

anson

原文章由 朱古力 於 07-9-10 16:39 硐表
囡囡媽

記得你,唔洗唔好意思架,當傾下計啦!

亞仔讀得都幾好,好記得老師講既話,不過小學既書好多,中文書又幾本,數學書都有好幾本,英文書又幾本再加埋作業就好多好多本,聽講話係因為如果合併一本,由開學用到學期尾,想減輕書包重 ...

hi, 聽到你噉詳細講解, 我對le 間學校都好有信心...
你仔仔有無講, o的老師好唔好ar ? 惡唔惡ar?
同埋你在那裡返補習班ka ? 幾多錢ar?

qkhui,

我囝囝間補習社是在禧年小學對面馬路,其實都有好幾間架!你明年可以去望望,富安花園入面都有。
一千蚊左右啦!按時間計算。

原文章由 朱古力 於 07-9-10 17:55 硐表
qkhui,

我囝囝間補習社是在禧年小學對面馬路,其實都有好幾間架!你明年可以去望望,富安花園入面都有。
一千蚊左右啦!按時間計算。

朱古力,
謝謝 , 噉你係第一輪選禧年OR大抽獎時選KA ?
唔知第一輪入O既機會大唔大LE ?

qkhui,

我第一輪係選九龍區小學架,後來知道要6點45分前上校車就決定放棄,咁早,邊有精神喎!所以第二輪我揀番馬鞍山小學。

其實初初睇學校慨覽時,我首選係禧年,因為我鍾意佢既課程編排,但後來老公話點解唔揀d千禧學校呢?所以我就首選馬循,第二禧年咯!

以我舊年既經驗,馬鞍山區最多人揀小學係:
*主風..聽人講老師好好,課程和活動都好,不過放學時間太早,兩點幾,所以配合唔到我既需要。
(舊年小一收生共5班)

*馬循..聽人講課程和活動都ok,不過老師、主任、校長攪小圈子,唔知真定假,我又識得有個人唔讀呢間轉去讀陳元喜添,所以有好有唔好啦!
(舊年小一收生共5班)

*靈糧..我無諗過比囝囝讀呢間,因為課程深少少,我驚佢辛苦。
(舊年小一收生共5班)

*雨川..口啤一年比一年差,今年有人叩門,居然交左profile轉頭就叫佢交留位費,in都唔洗in,我估佢收生不足。
(舊年小一收生共5班)

*禧年..我初初睇學校慨覽就好鍾意佢既課程分配,所以一直都心選呢間。
(舊年小一收生共4班)

*莊啟程..都ok既,不過我覺得佢學校太細啦!唔知設備足唔足,所以都唔考慮呢間,
(舊年小一收生共4班)

*陳元喜..聽講都唔錯架,因為佢係沙田區口啤都幾好,不過因為剛剛進註馬鞍山,所以好多家長都担心會唔會同以前唔同,亦因為得一、兩班,所以好多都轉去第二間讀。

我見今年好多人叩門馬循,個個都得左,叩門入到,應該收生人數少左好多,如果明年收生人數再少,應該更加容易入到,就算派得唔好,叩門都好容易,所以你都可以放心,揀一間最適合自己既小朋友啦!

[ 本文章最後由 朱古力 於 07-9-11 10:20 編輯 ]

我囡囡都係禧年既學生
我本人十分喜歡這間學校
在馬鞍山我只會選擇禧年 or 主風
禧年的老師和書記都好好人
課外活動有很多選擇~
英文不是太難
但我覺得數學有少少難~
耍小朋友多用腦才能明白
其實對小朋友都有益處
仲有就係~我覺得本學生手冊好精美

原文章由 朱古力 於 07-9-11 10:18 硐表
qkhui,

我第一輪係選九龍區小學架,後來知道要6點45分前上校車就決定放棄,咁早,邊有精神喎!所以第二輪我揀番馬鞍山小學。

其實初初睇學校慨覽時,我首選係禧年,因為我鍾意佢既課程編排,但後來老公話點解唔揀d千禧學校呢?所以我就 ...

朱古力, 多謝你噉詳盡..
我決定會選禧年, 最起碼近我家先. 可以每天帶小朋友返學, 同埋有你地o既資料.. 我都好放心.
今個星期五我將會去禧年小學聽講坐, 唔知係唔係到時會派表格le?
希望第一輪可以入到就發達lo...hahahaha
‹ 上一主題|下一主題