用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K1坐不定
go

K1坐不定 [複製鏈接]

有沒有小朋友返k1的時候常常四處走,坐不定。老師叫他坐番位會喊呢? 我個囝就係咁,好煩呀!
   0    0    0    0

我的儿子都是这样。一察觉有机会,就走出座位,但老师叫他坐回去,却没有哭。也很喜欢掉东西落地上,他刚掉完,老师看到,他就对着老师微笑。
这是班主任告诉我老婆的。

猴子爸,

可能我個囝在家太自由,在學校要聽老師話,所以唔喜歡就喊&叫!

咁我可以點做?

metoooooooooo

exactly same as me, 我個仔第1日返學,第2日老師已經投訴佢鬧人, 坐唔定,無時停,搞到老師對我地既印象麻麻地,我都好頭痕....

原文章由 nkm 於 07-9-6 11:18 硐表
有沒有小朋友返k1的時候常常四處走,坐不定。老師叫他坐番位會喊呢? 我個囝就係咁,好煩呀!   

今日老師教在家要train他自已一個人坐下看書,自已食東西,讓他知道要有規矩。希望行得通啦!:cry:

Me too. My son likes this too... 都好煩!Hope he will improve in future.

原文章由 nkm 於 07-9-7 11:22 硐表
今日老師教在家要train他自已一個人坐下看書,自已食東西,讓他知道要有規矩。希望行得通啦!:cry:  

carmen, 我係阿wing呀,又會咁岩係呢度見到你 ....

原文章由 Carmen2004 於 07-9-7 11:24 硐表
Me too. My son likes this too... 都好煩!Hope he will improve in future.

小兒也是k1, 從來未想過一開學就要求他坐定定!

但如果老師有這樣的要求, 而你又同意的話, 就要跟小朋友說清楚這要求, 相當於要求小朋友坐車時要坐下一樣.

不過, 如果老師因此而罰小朋友, 你們會接受嗎?  我認為老師應獎勵守規舉的同學, 而暫時不應責罰未達標的. 同樣家長也可這樣鼓勵小朋友, 畢竟才開學一個星期啊!

小兒也是k1, 從來未想過一開學就要求他坐定定!

但如果老師有這樣的要求, 而你又同意的話, 就要跟小朋友說清楚這要求, 相當於要求小朋友坐車時要坐下一樣.

不過, 如果老師因此而罰小朋友, 你們會接受嗎?  我認為老師應獎勵守規舉的同學, 而暫時不應責罰未達標的. 同樣家長也可這樣鼓勵小朋友, 畢竟才開學一個星期啊!

Don't worry.10 個囝9個坐唔定。我個囝K1初期都咁上吓,你的老師見議好好,慢慢嚟啦!唔好迫得小朋友太緊,take it easy.

原文章由 nkm 於 07-9-7 11:22 硐表

其實坐唔定係好正常, 因小朋友初入學只會覺得呢處係玩樂天地, 我覺得小朋友能快些學會唔喊己經好好了, 而適應期係要一段時間的. 必心急

我個仔讀梗pre-nursery,今年九月入K1... 都係冇時停, 不過, 我仲要擔心佢, 佢比老師佢唔識得同其他同學玩, 仲係鐘意同自己玩, 你地D仔女有冇咁既情形

K1坐不定

我個女一樣坐唔定, 走來走去, 又喜歡好管閒事, 做正義超人...最勁一次是自己在課室上堂,發現禮堂有小朋友喊, 突然走出去...老師都俾佢嚇親...又會8卦成咁

回覆 #2 猴子爸 的文章

我囝囝同你囝囝一樣呢...
‹ 上一主題|下一主題