用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 根德園 K1 下午班(Kent road) 同學請進
樓主: MJS
go

07-08 根德園 K1 下午班(Kent road) 同學請進 [複製鏈接]

My daughter is K1N

Hi sweet2004,
希望遲d有機會見下你啦....
我個仔都有貼紙呀,d 貼紙"痴"左係書包個度(肯定係我個仔自己"痴"既),"meet"返出黎個陣d膠"痴"實哂個書包,搞到而家個書包好核突,好污糟...
除左第1日帶阿仔入班房見過Miss Au之外,之後幾日都唔見Miss Au, 只係成日都見到Miss Tam(返學,放學都見到佢),第2日仲見到個四眼老師添,不過我都仲未知佢係邊個,就係佢話比我知我個仔跪櫈鬧佢囉...

原文章由 sweet2004 於 07-9-7 13:15 硐表

waiwing,

你仔仔係細b, 係會驚d, 不過小朋友適應能力好強架, 好快ok.
昨天你無入課室, 敢咪唔知邊個是我囡囡law, 希望第日有機會認識啦

我問我囡囡貼紙是誰給你的? 佢話miss tam, 我問有無見到miss a ...

hi LIZTZE,
我個仔尋日返到屋企,同婆婆講"婆婆,你可唔可以湊我返學呀?求下你啦!”...
之後我老公同佢沖涼個陣,同佢講明天自己搭校車,跟住我個仔答佢:"我地唔理你架啦", 原來在我個仔心目中,搭校車=我地唔理佢....我聽到後好心痛,唔知點樣可以令佢開心d, 所以我決定今日接佢放學比個驚喜佢....

原文章由 LIZTZE 於 07-9-7 13:02 硐表
Dear waiwing,

我非常明白你的感受, 我囡囡都係細女(10月尾),
我阿媽話佢上車時眼濕濕, 忍住唔喊, 我阿媽又眼濕濕,
真係幾慘! 3歲末夠要一個人坐保母車返学, 真係好勇敢,
我都有問自己搭保母車好嗎? 我同自己講囡 ...

你有冇同亞仔解釋下. 我當初都唔知個囡明唔明, 講左成個暑假, 佢最後都話可以一個人搭校車, 佢之前話要同mami一齊搭. 佢係年中出世, 又唔算細b.  暑假期間, 同佢搭多左巴士, 平日搭mtr.

原文章由 waiwing 於 07-9-7 14:55 硐表
hi LIZTZE,
我個仔尋日返到屋企,同婆婆講"婆婆,你可唔可以湊我返學呀?求下你啦!”...
之後我老公同佢沖涼個陣,同佢講明天自己搭校車,跟住我個仔答佢:"我地唔理你架啦", 原來在我個仔心目中,搭校車=我地唔理佢....我聽到後好心痛,唔知 ...
~easybring~

My daughter is in K1L

dear talkative and 飛媽,

my daughter is in K1L too.
よろしく。請多多指教.  
please keep me posted if you hear anything from your children.  e.g. what they need to bring to school for art class or whatever.  a friend of mine whose boy is now K2 told me that Kentville teachers tell the class to bring something without writing it on the school handbook.  they train children to remember stuff they need to do.  e.g. to bring a family photo, any plastic ducky, a tree leave...etc.

of course i don't think they are required to do so during the first week of school, but if later on you hear from your children they need to bring something or to do something, please inform me too.

原文章由 talkative 於 07-9-7 01:38 硐表

飛媽:你好呀,我個囡同你個仔同班架

原文章由 waiwing 於 07-9-7 14:55 硐表
hi LIZTZE,
之後我老公同佢沖涼個陣,同佢講明天自己搭校車,跟住我個仔答佢:"我地唔理你架啦", 原來在我個仔心目中,搭校車=我地唔理佢....我聽到後好心痛,唔知 ...

waiwing,

你同仔仔解釋一下啦, 例如: 學校距離屋企好遠, 你右大個仔, 所以可以自己坐校車, 同其他小朋友(哥哥/姐姐/同學)一齊坐車 (有伴架), 放學回來, 你咪右可以見番媽咪......媽咪爸爸好錫你, 點會唔理你! ....
其實坐校車會成習慣, 但慘在你住上水, 路程的確好遠, 坐一個星期可能就ok.

前晚, 我囡囡在家說話時手放身後, 我問邊間學校教你敢樣, 佢話根德園.....我右發現佢呢個星期日日都唱歌......好開心, 明顯大個左.

hi sweet2004,
我都有同佢解釋過好多次架啦,希望佢慢慢適應啦,我都搵緊地方搬,搬出九龍我同佢都無咁辛苦...

你就好啦,你個女識同你講咁多野,我個仔一句學校既野都無提過,係有時我係BK見人地講學過d乜,問返佢,佢先話係咋!

今日因為我阿媽話想接佢放學,所以我比佢入,入到去佢想問老師我個仔返學乖唔乖?老師唔答跟住話明天會打電話比我喎,唉,肯定係我個仔o係學校又搗蛋,我好驚miss會同我講話我個仔唔適合讀呢間幼稚園呀

放學又唔知做乜鬼係咁發脾氣,由九龍塘喊到返上水咁滯,平時放學都無乜笑容架啦,今日直頭係發左癲,我覺得佢返學唔係好開心!!!

原文章由 sweet2004 於 07-9-7 17:58 硐表

waiwing,

你同仔仔解釋一下啦, 例如: 學校距離屋企好遠, 你右大個仔, 所以可以自己坐校車, 同其他小朋友(哥哥/姐姐/同學)一齊坐車 (有伴架), 放學回來, 你咪右可以見番媽咪......媽咪爸爸好錫你, 點會唔理你! ... ...

hi sweet2004,
請問老師有無打過電話比你講下d情況咁呀?
我睇左其他topic, 有好多都話有收過老師電話,有d仲打幾次添...我諗老師可能覺得我個仔太百厭放棄左佢啦...

返左一星期, 好似大個左, 有晚仲一個人tidy up玩具(平時都聽話), 朝朝要求自己羅書包, 主動上校車.  我好開心, 之前仲驚佢會唔鍾意返學.
~easybring~

hi jesstiff and talkative

終於都番左5日學啦.....

[ 本文章最後由 swingBB 於 07-9-8 09:18 編輯 ]

原文章由 easybring 於 07-9-7 18:54 硐表
返左一星期, 好似大個左, 有晚仲一個人tidy up玩具(平時都聽話), 朝朝要求自己羅書包, 主動上校車.  我好開心, 之前仲驚佢會唔鍾意返學.

係呀, 我有時主動話同佢拎, 佢都話唔好, 要自己拎 :loveliness: :loveliness: :loveliness:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

尋日我同老公專登去接仔仔,我老公都有問我,[你估呢度有無你d媽媽網既媽咪呀!]我都惗過,就算大家見到面,但又點相認呢 ?
:-D :-D :-D :-D :-DApril C

簽名被屏蔽

kent (pm):
K1H   Daisy媽咪               son
K1H    Aprilcyy                son
K1H   killer_whale           son
K1I    kcf                        son
K1I    Luiluimama            daughter
K1J    Koongmum           son   
K1K    SCJ-family            son  
K1K    swingBB                daughter   
k1K    Pigpigmum            son
k1L    飛媽                      son
k1L    talkative                daughter
K1L    Lam媽咪                daughter
K1M   Waiwing                son               
K1N   LIZTZE                   daughter
K1N   Hugo                      son

Hello 我又係K1L媽咪,好開心有同班媽咪傾計。多多指教。
Keep in touch.
K1L    Lam媽咪     daughter

原文章由 talkative 於 07-9-8 00:29 硐表

lulucns:我初初都好擔心囡囡會喊架,因為由細到大都未試過離開我一個人去一個地方的,但佢第一日返學坐褓姆車都竟然冇喊,仲識同我wave goodbye添,之後我第一日同daddy去接佢放學,問老師佢有冇喊,老師又話佢冇喊,仲 ...

我問阿女返學係點?佢咩都唔知,全靠你哋sharing。
Thank youvery much.

我個仔尋日終於都食哂我準備比佢既小食啦...由第1日乜都無食過,到第5日食哂,有好大既進步呀....
‹ 上一主題|下一主題