用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 根德園 K1 上午班(Kent road) 同學請進
樓主: MJS
go

07-08 根德園 K1 上午班(Kent road) 同學請進 [複製鏈接]

係呀,
我都好開心可以這麼快有得見老師, 問下仔仔d 情況.  真的比我想像中好好多.

原文章由 hazma 於 07-10-15 11:26 硐表
各位,

知否KV是否每年K1都是這麼快就有parent's day? 我問過一個仔仔讀緊K3的朋友,她說以往要每半年才有得見老師,對於我們今年K1 那麼快就有 parent's day,很是驚訝, 她說 KV 近這兩年好像開始隨著潮流改變了少許.. ...

呀囡啱啱又唱咗首歌
“a little ball, a bigger ball,
a great big ball, I see you…….
now I count the ball, 1 2 3…..,”
仲做埋動作,好攪笑

did your child ask you bring a photo to school???
yesterday, my daughter said need to bring a family photo ...don't know is it true

Yes, my girl also asked me to bring a family photo to school.  I also wonder whether it's true or not...

原文章由 natmama04 於 07-10-17 17:17 硐表
did your child ask you bring a photo to school???
yesterday, my daughter said need to bring a family photo ...don't know is it true

I already ask Miss tam on thu, she said yes .....they need to bring a family photo to school....
but it seems K1F didnt have a note in handbook , my
friend in K1A have a note .....hehe

真的嗎?阿女冇可能識講,即係帶唔帶好?
原文章由 natmama04 於 07-10-19 12:56 硐表
I already ask Miss tam on thu, she said yes .....they need to bring a family photo to school....
but it seems K1F didnt have a note in handbook , my
friend in K1A have a note .....hehe

今日見完teacher,佢話係真有其事,不過佢地係唔出notes 因為要train 小朋友... 有冇留心+識唔識轉述... 佢地會比好多時間小朋友... 因為呢d唔係一件好大+急既事... 到最後都冇佢地先會寫memo/handbook...

如果大件事,例如今日家長會,當然出memo 啦...

原文章由 sisimama 於 07-10-20 14:35 硐表
真的嗎?阿女冇可能識講,即係帶唔帶好?
盧貓貓

loumaomao

i see, thank you.  今天你見左老師啦,其實係咪主要都係講番小朋友係學校既情況呢... 我要27號先見呀, 唔知老師會同我講d 乜呢... 可唔可以同埋Daddy一齊去架?

原文章由 loumaomao 於 07-10-20 22:23 硐表
今日見完teacher,佢話係真有其事,不過佢地係唔出notes 因為要train 小朋友... 有冇留心+識唔識轉述... 佢地會比好多時間小朋友... 因為呢d唔係一件好大+急既事... 到最後都冇佢地先會寫memo/handbook...

如果大件事 ...

hazma
係呀,都係講下小朋友各方面係學校既情況,佢地都好有耐性解答,真係唔係好似出面講得咁cool
佢地每一樣野都好有系統同有意思... 我好中意佢地既方法

我都見到好多daddy+mami 一起去... 你都可以嫁...

原文章由 hazma 於 07-10-20 23:33 硐表
loumaomao

i see, thank you.  今天你見左老師啦,其實係咪主要都係講番小朋友係學校既情況呢... 我要27號先見呀, 唔知老師會同我講d 乜呢... 可唔可以同埋Daddy一齊去架?

...
盧貓貓

loumaomao,

謝謝你的回覆...
好想快d 見到老師呀...
我同你一樣,好鍾意根德園,覺得佢地真係好有方法教導小朋友

原文章由 loumaomao 於 07-10-21 21:36 硐表
hazma
係呀,都係講下小朋友各方面係學校既情況,佢地都好有耐性解答,真係唔係好似出面講得咁cool
佢地每一樣野都好有系統同有意思... 我好中意佢地既方法

我都見到好多daddy+mami 一起去... 你都可以嫁...

...

[ 本文章最後由 hazma 於 07-10-22 10:14 編輯 ]

me too, it's really a good school....

我都好認同你講法, 覺得真係好神奇, 學校好利害, 唔知用咩教導小朋友, 我一問仔仔就答到, 什至未完全教熟, 仔仔都話已經識, miss已經教咗... 一句講晒! 根德園真係唔同d.  

原文章由 hazma 於 07-10-22 10:13 硐表
loumaomao,

謝謝你的回覆...
好想快d 見到老師呀...
我同你一樣,好鍾意根德園,覺得佢地真係好有方法教導小朋友
‹ 上一主題|下一主題