用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生如厠
樓主: patpat168
go

小學生如厠 [複製鏈接]

原文章由 PansyMummy 於 07-8-31 13:35 硐表
唉.... 我依家都好擔心, 我個女今年K3, 如果係vv, 佢响屋企就自己可以搞掂, 但係大大呢佢就重未識自己抹pat pat 呀, 点算呀?ops:" /> ops:" /> ops:" />
如果去街重死, 我重要抱住佢去vv
...

我 summer 先教仔仔自己抹pat pat ,放心wow!我仔ok! 小朋友比我地想像中叻ga,只要我地學下放手就可以。

[ 本文章最後由 wensi 於 07-8-31 16:15 編輯 ]

I worry about this too.  自己有潔癖,個女跟得自己多都無怕污糟. 上次試學見佢自己去WEWE, 係有個校工分廁紙比佢地用,但係我就教個女用勁多廁紙舖住個板,再用廁紙繞住自己隻手,但校工不會比咁多廁紙佢用。佢自己急起來,實吾記得攞紙巾,SEAT COVER就更加吾駛記得攞....最怕個廁所板濕左,都吾知佢點去!

咁我係小五既,
我學校既廁所都有一d問題,
e.g. 地下好濕,廁板有少少尿尿啦,
有時有屎tim,
通常我去廁所既時候都係去睇下lock唔lock到,
乾唔乾淨,有少少尿尿都抹下啦,
如果唔鍾意既,都可以拎走廁板,
通常我d同學都係,因為個廁板好untidy,
反而企既話,d同學以為反lock,
我試過見到有人以為反lock左,就爬入去,
點知有人去緊既...
希望幫到各位!

我個囡都剛升小一, 最初都好擔心俾定d濕紙巾同紙巾佢袋, 但後來好奇怪見佢都無用過濕紙巾, 細問下原來老師唔俾帶食物袋入廁所, 因全部嘢袋晒入去, 又可能係佢大頭蝦有時連紙巾都唔記得帶, 所以佢學大人"坐無影登"甘去, 佢仲話"有樣學樣"吧, 真係估佢唔到.  所以我地都應該放鬆, 擔心又做唔到d咩, 佢地原來可以好叻, 係我地低估左佢地.

我個女也是P.1,她都怕學校厠所dirty,日日飲好少水,忍住唔小便,開學至今每天放學我都問她今天有沒有在校小便,好似只係試過一兩次!
希望她遲D會習慣Dirty!

我一向以為小女只可以去幼兒專用廁所, 而且要大人陪同...
某日上完香兒的舞蹈班, 她說上堂時有姐姐帶成班想尿尿的小朋友, 一起上廁所,  全程自助, 姐姐只幫她們按水掣洗手。那裡全是大人坐廁, 不算很髒, 但也不算很乾淨, 而且沒有廁紙供應, 小女又沒帶紙巾...我心裡暗叫oh no, 但既成已往, 我惟有稱讚她長大了, 自己上大人廁所唔駛人幫咁叻, 她也很proud of 自己。我都慶幸上舞蹈班有此訓練。

孩子比我們想像中強, 不過我仍常常囉嗦她要點樣避開d污糟野。

原文章由 kiu_bb 於 07-8-31 12:03 硐表
我是買Kimberly-Clark的即棄廁所墊給亞女用,之前是同個BK mami訂的,$30一包連郵費,一包有125張.

其實我有時去商場的厠所,有d都有廁所墊比你用,我買o個隻就好似係商場用開o個d.

我起出面都唔知邊處有得買,日本城,吉 ...

請問可於那裹訂購

原文章由 willa_yip1 於 07-9-13 04:14 硐表

請問可於那裹訂購

I also want to know..........

原文章由 willa_yip1 於 07-9-13 04:14 硐表

請問可於那裹訂購

I also want to know ....

其實我咁大個人都唔明有D人點企上坐廁, 好易跣親。

原文章由 carol-rol 於 07-9-13 00:12 硐表
我個囡都剛升小一, 最初都好擔心俾定d濕紙巾同紙巾佢袋, 但後來好奇怪見佢都無用過濕紙巾, 細問下原來老師唔俾帶食物袋入廁所, 因全部嘢袋晒入去, 又可能係佢大頭蝦有時連紙巾都唔記得帶, 所以佢學大人"坐無影登"甘 ...

我都有讓囡囡帶濕紙巾去清潔廁板的,但不是放在食物袋內,而是放在她的群袋.當然不會全包放在群袋內,而是每日放三張在袋仔,每日 refill  咁就比較方便囉!

原文章由 TomDog 於 07-9-13 04:03 硐表
我一向以為小女只可以去幼兒專用廁所, 而且要大人陪同...
某日上完香兒的舞蹈班, 她說上堂時有姐姐帶成班想尿尿的小朋友, 一起上廁所,  全程自助, 姐姐只幫她們按水掣洗手。那裡全是大人坐廁, 不算很髒, 但也不算很 ...

其實唔係怕小朋友不懂得用大人廁所,我相信好多小朋友如夠高的話大人或小朋友廁所都能用到.
只是,公用廁所比較髒,如果因為上廁所而感染細菌,那就真的麻煩了.不怕一萬,只怕萬一.都係小心啲好!

煩惱的問題
小豬小豬肥o者o者,吃飽就睡呼嚧嚧

qq,
你囡囡肯用蹲廁就好la, 我女話唔中意, 係要去坐廁, 但佢話佢無坐落去wor, 佢坐無影櫈, 我都懷疑佢有無咁叻

原文章由 qqwong 於 07-8-30 12:11 硐表
咁我囡囡間小學會好一些, 因為除左坐廁外, 還有蹲廁, 我已教她常用蹲廁, 佢自己可以去,又不用別人幫手;坐廁的廁板又污穢, 唔似屋企咁乾淨....

原文章由 豬囡媽咪 於 07-9-13 16:39 硐表
煩惱的問題

咁你點安排?
我都想知道多啲其他的做法.

在那裡買厠板紙呀. 我都想買呀.

我個囡囡都係坐無影櫈, 又ok喎 ! 佢學校果個係兒童馬桶, 所以都無問題, 但係街果d(成人)就唔得拉.

簽名被屏蔽

帶左又驚佢唔知道點鋪上去!

請問可於那裹訂購

其實沖水都是一個問題. 阿女學校原來toilet是拉繩沖水的, 由開學到現在她都沖唔到水(她話見其他女生都無沖水), 她話條繩好高, 有時會點到條繩, 但唔夠力拉水. 前幾日我打去學校問, 他們話會回覆我, 但無覆, 今日終於call班主任. 我請她明天帶阿女去toilet睇睇.(我阿女都較高大的).  關於去便便,我叫她用厠紙clean完厠所板再另外放厠紙在板上才小便及大便, 但她說沒有在學校大便.

原文章由 bbqueen 於 07-9-13 22:22 硐表
帶左又驚佢唔知道點鋪上去!
‹ 上一主題|下一主題