用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs St. Cat
go

根德園vs St. Cat [複製鏈接]

我仔仔08年9月入讀k1, 我見其實之前都有媽咪開過topic問2間學校邊間好d. 我知St. Cat比較適合active d 的小朋友, 佢地英文比較強而根德園相反, 佢地much more focus on Chinese and Math.  am I correct? 其實我自己偏向St. Cat多d, 因我個仔坐唔定.但我聽聞佢地無以前咁好, 另今年佢地P.1的派位result亦唔多好. 所以令我心大心細. 我唔係住kowloon tong, 自己心儀九龍塘官立小學. 所以到時要自己考入去. 唔知St. Cat好定根德好d.
   0    0    0    0

兩間都考, 兩間都收你才決定吧 !!

你好!雙子媽媽,我仔仔情況亦同你一樣。我就好想佢入根德園,因這間學校著重紀律,中文及數學程度好,但英文差的,我不介意,只在乎佢可以入到。我有朋友個女在St. cat 讀,佢中文不懂,只懂英文,如果小一入讀主流學校就追唔到啦.  你BB幾大呀?好唔好講嘢?可否分享一下?

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-28 17:33 硐表
我仔仔08年9月入讀k1, 我見其實之前都有媽咪開過topic問2間學校邊間好d. 我知St. Cat比較適合active d 的小朋友, 佢地英文比較強而根德園相反, 佢地much more focus on Chinese and Math.  am I correct? 其實我自己 ...

Hi 妳好. 我囝囝2歲2個月. 我prefer St. Cat主要係因為佢會活d, 個人覺得只懂英文問題唔太大, 中文可以自己教. 至於講野, 我個囝幾好. 佢1歲幾已識講好多野, 依家我每日打電話比佢, 佢完全同我溝通到, 表達到佢自己. 我同佢返playgroup, d Miss 都話佢講野好叻. 建議我早d 比佢學其他language. 不果佢好痴身, 我行開一步都唔得, 又成日要抱, 我都唔知佢點去interview.
原文章由 cjmama888 於 07-8-28 18:05 硐表
你好!雙子媽媽,我仔仔情況亦同你一樣。我就好想佢入根德園,因這間學校著重紀律,中文及數學程度好,但英文差的,我不介意,只在乎佢可以入到。我有朋友個女在St. cat 讀,佢中文不懂,只懂英文,如果小一入讀主流學校就追唔到啦.  你 ...

真羡慕。我囝囝下星期就兩歲,他現在大多數講單字,現開始學習詞語。真擔心,唔知點Interview?請問你點啟發佢?可否給的意見。
至於St. Cat ,肯定是好學校,看你囝囝言語情況,早的學英文應無問題。我囝囝是Maid姐takecare,同佢只講英文,所以自少對英文的反應好過中文,只喜歡看英文字母及英文台,一聽到中文台就立即要求轉台,所以我希望加強佢母語先為上。

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 09:25 硐表
Hi 妳好. 我囝囝2歲2個月. 我prefer St. Cat主要係因為佢會活d, 個人覺得只懂英文問題唔太大, 中文可以自己教. 至於講野, 我個囝幾好. 佢1歲幾已識講好多野, 依家我每日打電話比佢, 佢完全同我溝通到, 表達到佢自己. ...

原來係咁. 其實都好多人問過我呢個問題, 係街度唔識的人都問過. 其實我無特別做咩啟發佢. 講真, 我無刻意push, 不果唔知係唔係遺傳, 因我自己係多咀街 (but我老公唔出聲). 我亞囝都係由工人同婆婆湊, 不果我地住村屋, 而佢的堂兄弟姊妹都係住附近. 細細個而成日係村入的士多打'鄧'. 可能見得人多, 又多人同佢玩. 自自然然好快識. 而我自己因為口多, 所以佢細個我已習慣不停同佢講野, 搭車會形容身邊的事物, 落街玩又講. 有時就算同佢一齊睇電視都會base on 畫面同佢講吓其他野. 我估妳依家可以做的就係多d同佢講, 9唔搭8咩都講餐飽. 不果其實唔使太擔心, 小朋友的成長係好奇妙的, 亦好進步神速, 佢今日只講單字, 聽日可能會突然好好多. 有d野佢已經入左腦, 有時係一觸即發的.:loveliness:
原文章由 cjmama888 於 07-8-29 10:36 硐表
真羡慕。我囝囝下星期就兩歲,他現在大多數講單字,現開始學習詞語。真擔心,唔知點Interview?請問你點啟發佢?可否給的意見。
至於St. Cat ,肯定是好學校,看你囝囝言語情況,早的學英文應無問題。我囝囝是Maid姐takecare,同佢只講 ...

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 09:25 硐表
Hi 妳好. 我囝囝2歲2個月. 我prefer St. Cat主要係因為佢會活d, 個人覺得只懂英文問題唔太大, 中文可以自己教. 至於講野, 我個囝幾好. 佢1歲幾已識講好多野, 依家我每日打電話比佢, 佢完全同我溝通到, 表達到佢自己. ...

我仔而家讀緊根德, 其實我當初選呢間學校之前都有你的疑慮, 會唔會紀律好嚴, 仔仔讀得好辛苦.......其實唔係外間講的咁嚴, 老師都係教佢地一般的規矩, 好似發問前要先舉手, 玩完玩具要自己執....都係好的。

不過英文就真係無st. cat 咁好啦(只識講簡單英文, 除非你係屋企自己教), 但係中數真係好西離, 一星期教三個中文字, 而且小朋友係記得架, 因為先生用好生動的方法教, 另佢地好有印象。

如果你話中文自己返屋企教係好難架, 教英文容易過教中文呀, 因為中文字好多筆劃, 就算你教到, 進度都無咁快, 我朋友的小朋友讀國際班, 一年教12個中文字咋, 但係英文lok lok, 睇你點取捨

thanks a lot. 我就係想要呢d 專業意見.
原文章由 vickichan 於 07-8-29 12:43 硐表

我仔而家讀緊根德, 其實我當初選呢間學校之前都有你的疑慮, 會唔會紀律好嚴, 仔仔讀得好辛苦.......其實唔係外間講的咁嚴, 老師都係教佢地一般的規矩, 好似發問前要先舉手, 玩完玩具要自己執....都係好的。
...

Agree.  請問你當初你囝囝interview時問什麼問題?會否跟其他名校一樣只收大B呀?我B是小B,擔心唔收?另,可否告知小一派位比率去那間比較多?

原文章由 vickichan 於 07-8-29 12:43 硐表

...

好呀。多謝。my email address: [email protected]。我仲想話你知根德園的另一個好處就係運用Flash card的方法。以我所知,佢地用Flash card串連法去教導小朋友認字,除此,又會從一些練習使他們更認識字,因我看過我朋友的女兒的功課及教學材料,的確與別不同。除此,自小對數學有興趣,頭腦亦靈活的,專注力亦好。我十分希望囝囝有此機會。請問你用什麼方法呀?可否告知。

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 14:38 硐表
cjmama888

我係library借左本天書, 其中有一頁有講根德的面試題目, 妳比個email address or fax no. 我, 我send 比妳look 吓.

我已email左比妳, 不果好似有d矇, 希望妳睇到啦. sorry, 唔係好問妳問我咩
原文章由 cjmama888 於 07-8-29 14:54 硐表
好呀。多謝。my email address: [email protected]。我仲想話你知根德園的另一個好處就係運用Flash card的方法。以我所知,佢地用Flash card串連法去教導小朋友認字,除此,又會從一些練習使他們更認識字,因我看過我朋友 ...

Hi! 雙子媽媽,

可否 send 俾我?
[email protected] hk

thank you so much?

Received.  Thanks.  Please check Email.

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 15:13 硐表
我已email左比妳, 不果好似有d矇, 希望妳睇到啦. sorry, 唔係好問妳問我咩

已email to you as well.
原文章由 大妹姐 於 07-8-29 15:32 硐表
Hi! 雙子媽媽,

可否 send 俾我?
[email protected] hk

thank you so much?

I am interested to let my son to study in Kentville too. But he is not willing to even say hello to other people, probably due to trouble 2 problem. I am worrying that we will not be able to get into this school.
I heard that Kentville asked the kids to sing a song during the interview last year. Do you know if this is true or not?
:-o

可以PM我嗎, 我都想要面試題目參考下

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 14:38 硐表
cjmama888

我係library借左本天書, 其中有一頁有講根德的面試題目, 妳比個email address or fax no. 我, 我send 比妳look 吓.

Hi! 雙子媽媽,

可否 send 俾我?
[email protected]

Thanks

應該真有其事。因我朋友個女就要唱歌啦。

原文章由 lamww 於 07-8-29 17:29 硐表
I am interested to let my son to study in Kentville too. But he is not willing to even say hello to other people, probably due to trouble 2 problem. I am worrying that we will not be able to get into  ...

有比email address 我的媽咪, 我已e 晒比妳地. 不果因我係影左印然後再scan, 所以可能會曚曚地.
原文章由 cjmama888 於 07-8-29 18:09 硐表
應該真有其事。因我朋友個女就要唱歌啦。
‹ 上一主題|下一主題