用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝中英文幼稚園 NCA班(07)埋黎呢邊啦(tsw)
樓主: 子峰mama
go

NCA班(07)埋黎呢邊啦(tsw) [複製鏈接]

原文章由 KeithT 於 08-3-28 00:03 發表
假期中, 我們只係去了海洋公園, 當天還下雨. 所以只去了一半的地方, 而最主要的兒童樂園反而沒法去.
       這幾天都忙著幫翔翔找畫班的資料. 我昨天幫他報了元朗的畫班, 今天才發覺銀座有更適合的畫班.唯有等到四月 ...

ocean park我地個個月都去2次架,次次都主要去兒童皇國,因為佢好鍾意跳彈床,你有冇買pass呀?搵日一齊去o丫....
銀座個畫班點適合法呀?你覺得好好?如果真係好o既話我都有興趣轉呀,叫埋樂恒一陣轉都好喎.... 因為老公話開始覺得佢地教得麻麻地呀...另~~子峰今次第2次坐飛機喇,上年就去泰國,佢ok呀,各方面都冇問題,尤其坐機都好定,可能自少坐慣長途車啦,因99住hk,好多時都坐巴士出去,係最差就係行果方面,佢唔係好鍾意行路,成日都要抱,所以上年同今年旅行都帶埋bb車去囉...我都買左蜂皇漿呀...前日開始比佢食,我係直接用匙更比佢食架,你呢?你係點比翔翔食架?不如暫時約你下星期二5點o丫...如果有變到時再傾好嗎?

蜂皇漿我也是用匙餵的.還只餵了一次.  下星期二我可以去頌富的遊樂場. 是否是惠康對出那些遊樂場? 銀座的畫班如何適合我也是看門口的單張了解的. 有按年齡分班, 有幼兒畫加手工. 我覺得圖書館樓上兩間適合. 今天與教美術的同事談起才了解那間心....的老板是我同事的中學同學, 美術會考的成績很好, 那間是她與家人一起開的. 我想會考慮那間, 至少有個照應吧! 但是我還未與那間詳談. 因翔翔前兩天報了元朗的畫班, 至少要到四月中才結束.  
     明天就要開始上英文的第一堂, 試堂的時候感覺很好, 而且那裡也有很多學生, 那地方是很接近元朗英藝的.4堂/660 學英文拼音的. 每班六人, 導師全程用英文講解.

原文章由 KeithT 於 08-3-28 22:14 發表
蜂皇漿我也是用匙餵的.還只餵了一次.  下星期二我可以去頌富的遊樂場. 是否是惠康對出那些遊樂場? 銀座的畫班如何適合我也是看門口的單張了解的. 有按年齡分班, 有幼兒畫加手工. 我覺得圖書館樓上兩間適合. 今天與教 ...

其實你住邊度架?通常我會帶埋單車同佢去商場門口對出果個大空地踏單車架,即係側邊有樓梯比人坐果度呢...暫時約定你星期二5點,到時彼此如唔見人就坐住等o丫...係呢,到時如果你去銀座上畫班,又o係元朗上拼音班,咁d時間點編排呀?不過$660/4堂好貴呢,我零願比錢返學校學喇....

如果聽日落雨或個地濕o既就取消再約啦...
否則就到時見啦...

[quote]原文章由 子峰mama 於 08-3-31 12:09 發表
好啦! 聽日見了, 明天我都會帶埋細佬及工人, 因我一個搞唔定. 我們住在慧景軒. 好啦! 明天見.

子峰真係精叻活潑, 翔翔真係好喜歡同他玩, 等天氣好點再出來玩. 平時keith和細佬每天都會到樓下玩一小時, 而樓下的設施太少,如要好一點就只有到天富或頌富了. 係啦, 想問你子峰請翔翔食的小食是在哪裡買的, 因他很喜歡THOMAS的東西, 偶而我會幫他買些這類東西. 有時間的話再約在一起玩車或踢球吧!
      子峰能自己寫字做功課嗎? Keith 今天的功課都是我拿著他的手完成, 一對著寫字他就不太願意, 說要讀書. 所以只好握著他的手趕快完成.

原文章由 KeithT 於 08-4-2 00:40 發表
子峰真係精叻活潑, 翔翔真係好喜歡同他玩, 等天氣好點再出來玩. 平時keith和細佬每天都會到樓下玩一小時, 而樓下的設施太少,如要好一點就只有到天富或頌富了. 係啦, 想問你子峰請翔翔食的小食是在哪裡買的, 因他很喜 ...

翔翔都好活潑好動啊....好呀...等天氣好點又就到時間我地再約o丫,至於果d thomas卷卷都係人地媽咪送比子峰食,我幫你問下o係邊度買o丫....今朝o係學校門口見到翔翔,佢見到子峰跟住大聲喊峰峰....真係好好笑.... 果個係咪婆婆黎架?至於做功課問題,子峰暫時都ok,係好多時做之前佢見到有咁多就唔係好願做囉,咁通常我氹下佢餌誘下佢,佢都會合作,但個2同w真係寫得好肉酸呀...

問左喇...o係銀座屈人寺買架....

Thank You. 我已經幫他買了, 翔翔很開心. 4個棋子玩了一陣已不見了3個. 零食他同細佬都喜歡.星期六帶他去了香港公園及坐電車. 他很喜歡電車. 下星期可能會帶他去柏麗灣.星期五在診所看到翔翔的同學阿儀, 還是阿儀認出翔翔.很好笑.
      這個月又發現他的同學軒軒轉讀全日班, 是不是有很多小朋友都轉到全日班呢? 是否全日班比上午班好呢?
問左喇...o係銀座屈人寺買架.... [/quote]

原文章由 KeithT 於 08-4-7 22:03 發表
Thank You. 我已經幫他買了, 翔翔很開心. 4個棋子玩了一陣已不見了3個. 零食他同細佬都喜歡.星期六帶他去了香港公園及坐電車. 他很喜歡電車. 下星期可能會帶他去柏麗灣.星期五在診所看到翔翔的同學阿儀, 還是阿儀認 ...

咩棋子呀...???
咁你平時都有比零食細佬食??
我唔知邊個係亞儀tim...姓咩架?你o係邊度睇醫生?
另,係呀..布x軒轉左全日班,上次問佢媽咪,佢話因為冇人湊喎,不過唔好講有冇人湊呢個問題,我覺得全日當然好過半日,因為全日班=雙語班,即上午係國際班,下午係主流班,感覺全面d,我下年轉全日都係因為希望子峰得到全面d既教育,而犠生我工人,係呢,下年尾要物式小學喇,你心水係咩呀?

我買的Tomas是一個禮盒裝, 約$30元, 裏面有零食及一副棋, 而棋子是小型的Tomas 車, 棋盤是Tomas 圖案. 有的似飛行棋, 都不錯.
     平時都有給細佬零食吃, 其實是非常不好的. 但有時他會吵鬧, 加上家中婆婆會買些零食, 所以也很難制止的.
     翔翔常去樂湖看一位姓黎的兒科醫生, 他是我先生公司醫療卡上指定的醫生.
     這麼快就要考慮他小學的問題, 我很想找一間一條龍的學校, 不想他到中學時又要去考學校. 很想考慮市區的學校. 不過翔仔最弱
是口語和應對, 能否考上都是令人擔心的問題.為了保險可能也會考慮直資或私校了, 但現在津校有很多資源, 又有小班, 這也是吸引人的地方. 如何選擇也是令人頭痛. 我心目中也就是大家公認在深水埗附近那幾家吧!  你呢? 你心目中會選哪些學校呢?

原文章由 子峰mama 於 08-4-9 10:43 發表

咩棋子呀...???
咁你平時都有比零食細佬食??
我唔知邊個係亞儀tim...姓咩架?你o係邊度睇醫生?
另,係呀..布x軒轉左全日班,上次問佢媽咪,佢話因為冇人湊喎,不過唔好講有冇人湊呢個問題,我覺得全日當然好過 ...

原文章由 KeithT 於 08-4-9 22:04 發表
我買的Tomas是一個禮盒裝, 約$30元, 裏面有零食及一副棋, 而棋子是小型的Tomas 車, 棋盤是Tomas 圖案. 有的似飛行棋, 都不錯.
     平時都有給細佬零食吃, 其實是非常不好的. 但有時他會吵鬧, 加上家中婆婆會買些零 ...

咦咦....好似飛行棋架....子峰最鍾意就係捉飛行棋,亦係佢強行,平時佢每個星期都有幾晚要我同佢捉架,而且仲有thomas tim,佢實鍾意o者,等我又買返幅先,今朝我又見到翔翔拖住婆婆o係學校門口排隊返學呀,其實佢都好乘o丫,我見親佢都好乘企定定排隊架!!
至於簡小學o既問題,市區有邊個唔想o丫,但佢仲咁細個,帶返學呢個問題我冇辦法解決,所以唔考慮喇,或者上到中學果陣就會諗下,始終果陣都有番12~3歲嘛,所以暫時我諗o既就係直資李宗德,不過呢間學校大部份係英語教學,都唔知佢讀唔讀得上,又唔知人收唔收佢,如果讀到呢間o既,就將來上到英中都唔洗驚跟唔上,再唔係就天官或者天天囉,真係諗起都好煩....

前兩日, 我在屈臣士見到thomas禮盒$19.9, 比之前的便著10元, 即刻買著4盒, 結困拆開發覺其它全部一樣, 只是thomas棋子變成紙板, 激死人.

我準備幫keith 報下星期四2:00-3:00的畫班, 看子峰要唔要一起. 前兩日去元朗大會堂, 發覺那裏有很多課程及活動, 我報著11/5 的一天文化之旅, $20元一位.有興趣可上去或在網上看看..

Keith 的功課好多copy book. 一至五都有, 只在星期五加有工作紙, 他不太願意做copy book. 如果考試就慘了, 他也好少願意讀學校的書,子峰會比較好吧!

我想幫keith 報琴, 有沒有好介紹? 

原文章由 KeithT 於 08-4-22 00:00 發表
前兩日, 我在屈臣士見到thomas禮盒$19.9, 比之前的便著10元, 即刻買著4盒, 結困拆開發覺其它全部一樣, 只是thomas棋子變成紙板, 激死人.

我準備幫keith 報下星期四2:00-3:00的畫班, 看子峰要唔要一起. 前兩 ...

我都買左$19.9 thomas禮合,入面只係紙板棋子,仲要我研究左好耐都唔知點o玩.... 完全冇方向...子峰仲係咁嚷住要我同佢o玩....我都唔識o玩.... 興趣班我諗join你唔到喇,因為時間夾唔到你,你講果d時間子峰瞓緊晏覺呢.... 另,功課問題,子峰都ok冇令我擔心,好肯自己寫字,仲越寫越有進步tim... 而且佢仲岩岩學識背串寫自己個英文全名tim...好開心啊....平時你對keith惡唔惡架?
‹ 上一主題|下一主題