用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-12 23:46 硐表
yansy,

我諗唔一定要用flash card 令d小朋友先會容易d記得中文/英交字喎.  我個囡未讀方方n1時, 一隻中文未都唔識, 但開學派書後我只係攞本中文書同佢講左幾日, 依家佢成本中文書d中文字都識哂啦.  我想係咪主要睇 ...

薳然媽媽,
thanks for your sharing.
As you said, one of the point I want to considering another kinder is that it is quite expensive to study in Funful, but there is not much facilities. No outdoor, gardens for planting....

薳然媽咪,
其實我由子俊幾個月大開始就用已消毒既紗布同佢刷牙肉, 但係每次都極力反抗, 到有牙仔時, 仲咬到我手指好痛 , 合埋個口唔肯打開. 到佢2yrs就開始正式用牙刷, 起初係絕對唔肯用牙膏, (佢好大脾氣, 話唔用就唔用, 就算點氹點閙都唔聽, 寧願喊到個人失哂控都唔會就範 ), 咁起初唯有只用食水刷牙,經幾個月左試右試, 才開始用牙膏, 都刷左一排, 又唔肯喇. 之後又用過貼紙計劃”. 如果好孩子聽話就獎一個貼紙, 儲夠就有gift. 隔一排, 又唔肯. 如是者, 令我真係無哂辦法 .

我地每個人都試過係佢面前示範過, 我早晚刷完都會話比佢知媽咪刷左, 等佢知道媽咪都要咁做同埋刷牙係生活必須既一部份. 其實牙刷都有3, 唔同公仔唔同軟硬度, 牙膏都有4種味比佢選擇.
其實佢識刷又識浪口, 只是佢肯唔肯刷既問題:evil: . 需然佢識浪口, 但係我一直都比食水佢浪, 因為我驚佢會有時唔小心吞左.

仲有無其他方法可以引起佢刷牙既興趣? 救命呀…….

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-13 00:03 硐表
子俊媽咪,

關於刷牙問題,想問吓您有無比子俊睇住您地刷牙架 ?
比佢睇吓您或者佢最尊敬既人,佢會跟住做架啦.
同埋刷牙呢家野,最好就由小做起(即係bb仔幾個月大開始),等佢地知道呢d係生活必須既一部份,往後就唔會有咁大問題架啦.
...

如果薳然想打比子俊, 叫佢打我手提吖, 等佢地傾下. 我都好想知佢地會講咩, 可能我地會知道多d野呢. 我pm手提no.比你.

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-12 23:53 硐表
子俊媽咪,

子俊除左發燒,仲有無其他唔舒服呀?
有無帶佢去睇醫生呀? 希望佢快d好返,快d好返.
尋晚唔記得講,薳然尋晚攞住個電話走黎問我:打比子俊好唔好呀? 跟住我扮撥電話號碼,叫佢同子俊講.

...

今日又因為擦牙問題, 攪到好唔開心 , 由今朝8:00又氹又閙到而家, 到頭先真係按唔住d , 同佢講你唔擦牙, 媽咪唔鍚你, 所有玩具都唔比玩又無野食 . 佢都唔肯就範, 跟住又發脾氣又喊 , 我就話今日唔用牙膏只用牙刷啦. 佢依然唔肯, 我亦都唔讓步, 跟住喊到zzzz . 真係好down……..  

佢尋晚已經無擦喇, 一陣佢起身, 我會再堅持要佢肯擦為止 .

子俊媽咪,

睇見妳講同子俊鬧到咁唔開心, 其實會破壞大家嘅感情o架, 可能因為大部份小朋友都好固執, 同有少少反叛, 好多時我哋話 A 佢哋就堅持做 B, 好似家晞咁, 又有時會做完 B 先做 A, 總之, 好似一定要先做佢哋認為啱嘅嘢, 但又知我哋會嬲, 所以會返轉頭做 A.  我覺得, 既然妳已經用盡方法, 氹同鬧都試過哂, 佢都唔肯聽, 不如問下梁先生可以點做吖, 又或者請佢幫忙同子俊或者同成班小朋友講吓, 問吓佢哋喺屋企有無刷牙, 小朋友會好聽老師話o架, 一來佢哋想老師讚, 又想同其他小朋友一樣, 有樣學樣.  家晞好彩有哥哥帶頭, 有樣學樣, 所以喺刷牙呢方面都無太大問題.  不過,家晞都好硬頸o架, 有時我話佢唔啱, 佢會唔啋我同即刻走入房瞓喺床上面, 不過, 過一陣佢又會無嘢, 我唔會氹佢, 但會同佢解釋講道理話佢頭先做得唔啱, 所以媽咪鬧, 叫佢下次唔好, 不過, 下次咪又係咁 , 所以教小朋友真係要好有耐性同耐力o架, 加油呀!

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-14 11:27 硐表
今日又因為擦牙問題, 攪到好唔開心 , 由今朝8:00又氹又閙到而家, 到頭先真係按唔住d火 , 同佢講你唔擦牙, 媽咪唔鍚你, 所有玩具都唔比玩又無野食 . 佢都唔肯就範, 跟住又發脾氣又喊 ...

家晞媽咪,

好多謝你既開解:loveliness: , 睇完之後個人真係舒服d, 其實你講得好啱, 我都擔心會破壞大家嘅感情, 不過隔一陣佢又會面朦朦走黎攬住我錫 當無野, (嘻嘻如果我見佢唔彩我, 有時我都會面朦朦走去攬住佢 ). Anyway, 你個提議好好 , 等我聽日請梁老師幫下手先. 不過聽日未知比唔比子俊返學, 佢都好番, 但係要食藥令佢個人好易倦同埋好易發脾氣, 可能比佢休息多一日, 聽朝睇情況先再算喇.

原文章由 lsw0316 於 07-10-14 14:48 硐表
子俊媽咪,

睇見妳講同子俊鬧到咁唔開心, 其實會破壞大家嘅感情o架, 可能因為大部份小朋友都好固執, 同有少少反叛, 好多時我哋話 A 佢哋就堅持做 B, 好似家晞咁, 又有時會做完 B 先做 A, 總之, 好似一定要先做佢哋認 ...

薳然媽咪,

我問左子俊, 薳然有無喊呀, 佢話有, 咁我問佢係唔係成日喊喇? 佢唔彩我. 跟住我又問家晞有無喊, 佢又唔彩我. 等我有機會再問下佢先. 佢好衰架:evil: , 有時會唔答我野, 當聽唔到, 自己繼續玩.

嘻嘻...子俊d線又畫得幾靚架(以一個2.5yrs小朋友計), 所以我問佢係唔係佢劃law.

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-11 16:49 硐表
子俊媽咪,

可唔可以得閒順便問吓子俊, 薳然有無喊呀 ?  我想知道阿囡係咪成日喊, 佢好易喊架 & 我有時問佢有無喊, 佢多數都話自己有喊.

子俊d線畫得好靚 ?  薳然o個d雖然畫得啱 (因為跟住d虛線畫呀麻) 但係畫到歪 ...

Yansy,

係呀, 方方真係貴左dd架, 所以我依家都密羅緊鼓咁幫阿囡報明年幼稚園.  不過我多數都係報香港島區一條龍&有學卷o個d, 出年就會就阿囡讀邊間學校黎搬屋.

方方校巴叔叔同我鄰居講話方方多數小朋友讀完n班就走.

原文章由 yansy 於 07-10-13 01:40 硐表

薳然媽媽,
thanks for your sharing.
As you said, one of the point I want to considering another kinder is that it is quite expensive to study in Funful, but there is not much facilities. No outdoor,  ...

子俊媽咪,

收到您pm電話啦, 多謝哂 .  下次薳然話打比子俊時, 我打比您啦, 係呀, 睇吓佢地會講咩野都好.  我等一陣都pm我電話比您呀.

子俊好返哂未呀? 退哂燒就好啦, 醫生話子俊咩野呀 ?
係呢, 學家晞媽咪話齋, 打吓流感針都好, 見到您話子俊開學後要睇咁多次醫生, 真係feel到您既擔心, 不過打流感針之前, 最好make sure 子俊係無哂唔舒服, 若果唔係會撞架, 跟住小朋友會好唔舒服架.  

子俊可能呢幾日唔舒服, 您忍耐小小唔好要佢刷牙先, 若果您驚會有注牙, 食完野&臨瞓前一家要佢飲水, 當係臨時操施先啦.  家晞媽咪提議同梁老師講都好喎 .  跟住又或者您同子俊講話其他小朋友都有刷牙架, 例如志樂, 依琳, 家晞, 薳然等等, 睇吓子俊會唔會好d, 不過千其唔好迫佢啦, 因為反抗力會越大, 我地呢班小朋友既年齡2-3歲,係最反叛架, 之前我睇d書 & 親子班d姑娘都教, o係小朋友呢段時期, 唔好用太過強硬既手段, 會有反效果&破壞日後既與感情架.  個個小朋友都有d野係令父母勞氣既野, 薳然就飲奶& 扭扭令令既野令我好激氣, 不過我呢期採取唔多理會既態度, 好似又好d, 佢地都係反炍一族, 所以越見我地緊張, 佢地就會抗衡到底, 為左令自己無咁勞氣, 我見佢反叛時, 就立即變得愛理不理咁, 自己做自己野, 佢就會無孚.

請您幫我同子俊講話薳然媽咪唔該哂佢呀 , 話我聽薳然真係成日喊.  薳然真係似哂我囉, 我細個都係咁架, 哎呀, d衰野就傳哂比個囡添 .

您係咪多數會接子俊放學架? 下個月初(11月5日)我開始放產假, 約埋您同家晞媽咪一齊同d小朋友放學去食飯或者飲茶, 好唔好呀 ?  睇吓佢地幾個小朋友點樣溝通先 ?

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-13 10:37 硐表
薳然媽咪,
其實我由子俊幾個月大開始就用已消毒既紗布同佢刷牙肉, 但係每次都極力反抗, 到有牙仔時, 仲咬到我手指好痛 , 合埋個口唔肯打開. 到佢2yrs就開始正式用牙刷, 起初係絕對唔肯用牙膏, (佢好大脾氣, 話唔用 ...

家晞媽咪,

薳然早陣子同家晞一樣呀, 唔happy時, 就粒聲唔出, 走去我個房攤響我張床度, 咁我地跟住佢睇佢做咩時, 佢會話唔出去呀, 發皮氣呀, 有時又話: I'm not happy 呀, I want to cry, 真係又好嬲又好笑, 不過最近我地唔多理佢咁樣發皮氣, touchwood佢好似改善左小小呀.

您11月5日得唔得閒呀 ?  約定您同子俊媽咪一齊接小朋友放學&食lunch呀.

您最後有無幫家晞報芭蕾舞試堂呀 ?  

原文章由 lsw0316 於 07-10-14 14:48 硐表
子俊媽咪,

睇見妳講同子俊鬧到咁唔開心, 其實會破壞大家嘅感情o架, 可能因為大部份小朋友都好固執, 同有少少反叛, 好多時我哋話 A 佢哋就堅持做 B, 好似家晞咁, 又有時會做完 B 先做 A, 總之, 好似一定要先做佢哋認 ...

薳然媽媽,

原來佢哋呢個年紀嘅表現都係差不多, 而家教小朋友真係比以前父母教我哋嗰陣難好多, 又唔鬧得但係又唔可以縱容, 真係好難攞平衡o架 :(, 有時都會俾佢哋激到好忟o架 .

11月5號一齊湊放學同食 lunch 應該無問題呀, 我 pm 定個電話俾妳, 如果有咩變動可以電聯.  

我問過親子芭蕾舞班除咗 10:00 am, 就只有早一班 9:00 am, 但係我無信心趕到呀, 以前家晞返 playgroup 都係返 9:00 am, 雖然佢已經起咗身, 但係未醒得哂, 吽吽哋, 要 warm up 好耐先得o架, 所以要再諗吓, 或者等下期 kindermusik playgroup 啲時間就唔就到啦.  

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-15 09:52 硐表
家晞媽咪,

薳然早陣子同家晞一樣呀, 唔happy時, 就粒聲唔出, 走去我個房攤響我張床度, 咁我地跟住佢睇佢做咩時, 佢會話唔出去呀, 發皮氣呀, 有時又話: I'm not happy 呀, I want to cry, 真係又好嬲又好笑, 不過最 ...

家晞媽咪,

唔知點解尋晚到今朝都回覆唔到添.
我收到您pm電話啦, 多謝哂.
係呀, 依家d小朋友好厲害架, 唔知係咪d奶粉 & 其他剌激多左, 佢地真係難教過以前好多.
薳然呢期睇到m&m廣告, 成日好想要m&m, 早多日我地買左一筒, 就比左幾粒佢食, 咁我老公問薳然好唔好請daddy食一粒, 薳然唔想請, 即刻話: daddy咳咳, 唔食得呀, 真係笑c人 , 呢排又成日叫daddy唔好睇電視啦, 食飯先啦, 好老積呀.

家晞kindermusik 係咪係小冬冬返架 ?  我之前都帶過薳然去試堂, 小冬冬環境真係幾好, 不過好貴呀, 所以我最終都無比薳然返.

薳然都係之前上9:00am芭蕾舞架, 不過真係早得濟, 後尾我地轉左10:00 am咋.  遲d睇吓家晞可唔可以10:00am一齊上啦.

原文章由 lsw0316 於 07-10-15 17:10 硐表
薳然媽媽,

原來佢哋呢個年紀嘅表現都係差不多, 而家教小朋友真係比以前父母教我哋嗰陣難好多, 又唔鬧得但係又唔可以縱容, 真係好難攞平衡o架 :(, 有時都會俾佢哋激到好忟o架 http://forum.baby-kingdom.com/images/ ...

子俊媽咪,

尋日子俊係咪無返學呀? 我一放工返屋企就問薳然, 子俊有無返學, 薳然話無呀, 子俊fever呀 (學我星期日同佢講), 我再問幾個同學, 其中薳然又話一翹無返學, 一翹唔舒服, 唔知係唔係梁老師話佢地聽呢?

薳然媽媽,

我都收到妳 pm 啦, 多謝 !

家晞都無講錯, 子俊無返學, 好多時都聽到家晞自己同我講話一翹無返, 呢排又無撞見佢媽咪, 我仲以為佢無讀添呀!  不過, 久不久又聽見家晞提一翹個名, 所以估佢病咗, 如果見到佢媽咪真係要問候下佢先得.

家晞係喺 Littleton 上 kindermusik, 係幾貴o架, 不過, 就近都無呢類 playgroup, 同埋佢每堂上一個半鐘, 出面嗰啲係 45 分鐘到 一個鐘, 每堂平啲, 但時間短, 所以都唔係貴好多.  最初未返學前返佢哋個 prep program, 一星期返三日, 每日兩個鐘, 學費同方方一樣, 仲要一次俾兩個月, 好喇脷o架, 不過, 上咗之後, 真係覺得家晞 pick up 得好好, 妳都聽過家晞幾怕生保啦, 不過, 佢好鍾意, 又學到嘢, 而且, 佢一班都唔會太多人, (我估因為貴 -- 如果無上過佢啲堂, 真係未必有信心一次俾咁多錢o架!) 因為人少, 老師又跟得好, 家晞咪跟得上囉. 我嗰時仲返緊工, 忙到 c, 揾到咁近有啱佢年紀嘅 playgroup, 就即刻俾佢去玩, 等佢返學無咁驚.  話時話, 我嗰時喺愉景新城其他有興趣班嘅都無啱兩歲嘅 playgroup, 最細都要三歲先有, 薳然之前喺邊度上 playgroup 呀?  

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-16 11:59 硐表
家晞媽咪,

唔知點解尋晚到今朝都回覆唔到添.
我收到您pm電話啦, 多謝哂.
係呀, 依家d小朋友好厲害架, 唔知係咪d奶粉 & 其他剌激多左, 佢地真係難教過以前好多.
薳然呢期睇到m&m廣告, 成日好想要m&m, 早多日我地買左 ...

薳然媽咪,

收到您pm喇.

子俊好返喇, 醫生話子俊有感冒菌而導致喉嚨發炎喎.

我都想幫子俊打流感針, 但係每次剛剛好番幾日又病, 根本無機會打.

好多謝你既意見呀. 我會再努力架喇.

11月5日無問題, 時間再約啦.  

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-15 09:42 硐表
子俊媽咪,

收到您pm電話啦, 多謝哂 .  下次薳然話打比子俊時, 我打比您啦, 係呀, 睇吓佢地會講咩野都好.  我等一陣都pm我電話比您呀.

子俊好返哂未呀? 退哂燒就好啦, 醫生話子俊咩野呀 ?
係呢, 學家晞媽咪話齋 ...

薳然 & 家睎媽咪,

今日接子俊放學時, 佢見到個同學仔, 跟住介紹比我識, 原來係志樂. 佢高過子俊大半個頭, 生得好高呀. 我同志樂個工人姐姐講左幾句, 原來佢仲細個子俊1個月 . 唉.....子俊又真係細粒d既.

我工人下個月放大假返印尼, 你地知唔知邊度有平機票訂呀??

我上個月打電話問過Garuda Indonesia airline, 佢地話要$2561已包稅, 由jakarta轉機去SURABAYA. 但係system顯示要係機場stay一晚, 第2朝5點幾才轉機. 但其實只需即日轉機(within 1.5-2hrs), 只是system未update. 今日再打去問, 佢依然話未update. 佢叫我先留左名hold住個位, 到end of oct 再confirm ticket.

hong thai 平d, 同一airline & same case, 只需$2241. why??? 佢仲平過airline???

子俊媽咪,

若果訂工人機票,試吓搵僱用公司d Agent,平好多架.
另外您都可以試吓 www.zuji.com, d機票好似都平d.

子俊好返就好啦: , 薳然都話子俊今日有返學呀,不過卓琪就無返學.

家晞媽咪 & 子俊媽咪,
尋日收到d恤衫,紅褸&冷外套,d質地好似好差咁:( ,今日打左電話去學校問,紅褸最好用手洗,冷外套可以放衣物網,然後放入洗衣機洗,但千其唔好用乾衣function.

我地11月初再約定地點同小朋友一齊食lunch啦, 好期待 .

家晞媽咪,
我地去年9月搬黎荃灣後,薳然就響南豐間jolly clown返playgroup, 返左4個月, 之後轉左去富利達中心間joyful, 其實有得比較, 我就覺得小冬冬乾淨d&認真d, 不過薳然o係joyful都學左好多野, 如monday - sunday, january - december, & 好多英文兒歌等等, 學費就平好多 hk$2,300一個月, 仲係日日有得返, 每日三個鐘, 真係好抵玩.

係呀, 我都好多時聽到薳然話一翹無返學.

呢兩日天氣轉涼, 大家接小朋友放學時最好帶定多年外套仔比小朋友著呀, 我覺得件藍色秋褸好似好單薄咁.

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-16 23:15 硐表
薳然 & 家睎媽咪,

今日接子俊放學時, 佢見到個同學仔, 跟住介紹比我識, 原來係志樂. 佢高過子俊大半個頭, 生得好高呀. 我同志樂個工人姐姐講左幾句, 原來佢仲細個子俊1個月 . 唉.....子俊又真係細粒d既.

我工 ...

[ 本文章最後由 薳然媽媽 於 07-10-16 23:46 編輯 ]

子俊媽咪,

我都成日聽見家晞提志樂同子文, 未見過佢哋, 因為呢排好懶, 掛住 , 又無湊返學又無湊放學.  睇嚟家晞同啲同學仔熟絡咗, 如果我去湊放學, 可能佢都會講吓小朋友啲名俾我識, 好似今朝我湊家晞返學, 佢喺商場離遠見到個同學, 講咗個名以為係同班同學 (但我宜家唔記得個名, 係新o架, 我哋喺呢道未講過.), 行近啲先知認錯

我之前買機票都係俾 agent 搞, 可能貴幾百, 但 agent 搞掂哂, 無麻煩.  我工人今年2月續咗約, 不過, 佢唔返印尼, 上兩個月, 佢自己搞咗次上大陸 visa, 出一次境, 唔駛過夜, 咁就唔駛返去 lu.  

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-16 23:15 硐表
薳然 & 家睎媽咪,

我工 ...

薳然媽媽,

講開校服, 收到件灰色厚褸, 有啲愕然, 覺得咁厚嘅, 好誇張呀, 對於大人, 宜家香港啲天氣, 真係唔駛著到咁厚, 好似舊年咁, 都好似無乜凍過, 不過, 諗深一層, 細路仔又唔同, 一下子凍一兩日, 都要有件厚褸著.  我覺得啲褸料差都唔及套運動衫差, 啲袖手口同領又唔同色.  可能係我職業病, 我之前係做製衣 merchandiser, 就係用呢類我哋行內叫針織布做衫褲, 不過, 我兩個囝, 讀咗咁多唔同嘅學校, 由幼稚園, 小學到中學, 間間用啲料都差不多"差", 唔會太好, 分別只有賣價貴啲(=賺多啲) 定平啲 (=賺少啲)咋.  

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-16 23:41 硐表
子俊媽咪,

若果訂工人機票,試吓搵僱用公司d Agent,平好多架.
另外您都可以試吓 www.zuji.com, d機票好似都平d.

子俊好返就好啦: , 薳然都話子俊今日有返學呀,不過卓琪就無返學.

家晞媽咪 & 子俊媽咪,
尋日收到d恤衫,紅 ...

家晞媽咪,

我無買到件灰色厚褸呀, 因為諗住讀一年, 實際只係會著得幾個月, 可能又只係著幾次添, 又因daddy&工人會送返學, 工人會湊放學, 若果真係好涷既話, 會比羽絨阿囡著, 之後返學或放學到門日至換紅校褸.

我收唔齊d校服呀, 欠兩條灰裙 & 運動服.

原來您之前係做merchandiser, 呢行真係好忙架喎, 依家您唔做工, 可以抖返吓囉.

家晞係咪束兩條短辮子架 ?  尋晚薳然話要幫我束辮子, 搞左我d頭駛一大輪, 佢咪又係要我自己束, 因為佢唔識"橋"橡根, 我束完之後, 佢話我同陳家晞一樣:) .

原文章由 lsw0316 於 07-10-17 01:30 硐表
薳然媽媽,

講開校服, 收到件灰色厚褸, 有啲愕然, 覺得咁厚嘅, 好誇張呀, 對於大人, 宜家香港啲天氣, 真係唔駛著到咁厚, 好似舊年咁, 都好似無乜凍過, 不過, 諗深一層, 細路仔又唔同, 一下子凍一兩日, 都要有件厚褸 ...
‹ 上一主題|下一主題