用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇
go

◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [複製鏈接]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-8-16 22:17 發表
入來喇:)

各位靚媽:

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-8-19 03:37 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-8-16 22:17 發表 入來喇:)
各位靚媽: 我來報到

堯堯豬媽:
近來的
收到
快D多多上來吹下水
5好成日掛住
如果5係我地學校實殺校
實無人來這裏、
到時我實會將妳
哈哈哈哈哈

型男卓培、cky、toys、jojoalex:

歡迎加入我們的大家庭、、、

堯堯豬媽、
無問題
送比妳
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
joefoon

你要我做K2代言人
出幾多錢先

我做得實交足貨

原文章由 型男卓培 於 07-8-20 23:29 發表
yf,

似乎有好多都派去蕭漢森, 不過唔肯定

蕭漢森、、、不嬲講到明、
在吳多泰就讀的小朋友實收硬
蕭漢森轉了校長後、
功課的抄抄寫寫、
已沒有以前那麼多了
因教署之前巳下命令、
不准學校太多功課、
已我所知的學校有『蕭漢森、瀝源主風、路德會梁ㄨㄨ、呂明才』

原文章由 yf 於 07-8-20 10:56 發表
型男卓培,

thanks for your sharing!!!

等你地開左學後, 我會去參觀下

係呢, 請問你地知唔知小朋友多數派去邊間小學架?

今年小朋友派去自行有~~培基、聖心、朱正賢、
是我認識的

原文章由 型男卓培 於 07-8-20 23:29 發表
yf,

似乎有好多都派去蕭漢森, 不過唔肯定

蕭漢森有差不多一半升上英中、
好多外來的p2~p3    學生、近年插入蕭漢森讀、
因他上英中有不錯的成績、
就算中中的學校也不錯
好多沙田以外的小朋友、
讀了吳多泰後也選了蕭漢森讀、
蕭漢森用普通話教學(中文)、
等我再問一問、是否全部都是、
才一一話比你地知
蕭漢森每年都有open day、
我想9月份、吳多泰都會叫k3的家長去一去、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-8-21 05:08 編輯 ]

HI:
各靚MA

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-8-23 04:08 編輯 ]

原文章由 joefoon 於 07-8-19 03:56 發表 堯堯豬媽:近來的收到快D多多上來吹下水5好成日掛住http://sky-a101.myweb.hinet.net ...

堯堯豬媽:

好掛住妳~~~

成日5上來留言

剩係識上其它留言區裏~~~留言:tongue::tongue::tongue::tongue::tongue::tongue:

妳這個~~~【媽媽校長】

真底打、、、、

近排多左好多【學生媽媽】加入、

妳知道嗎

我咁懶都上來留一留言

你快快快快快快D

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-8-23 04:39 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-2 17:48 硐表
joefoon

我有野想問你呀
學校8月份咪收左我地學費既,
查實係咪等於比左9月既學費黎架
事關我見琴日1/9剩係過左幾百蚊,
如果學費+校車應該差唔多一千架嘛::" />:" />

另:亞囡 ...

Hi堯堯豬媽
剛剛做完家務~~做到死下死下~~~

“學校8月份係收左我地【9月學費】既”

學費今年是1424元、
扣除每月1000元
學卷、
實交
每月424元學費、

校車費用~~(我的路程是收390元)、
9月份~~校車費用是在::::::9月扣除的、
所以
9月份銀行過數的~~~是
校車費用的幾百蚊,
到10月份的時候、正常了:『學費+校車』差唔多一千架

妳也可以明天9月3日、迎新日回學校、
問老帥取『學費減免』申請表格、
填完之後、在
9月15日前交回老帥、便ok
如果合資
格的話~~~~~~

每月424元
學費也不用交、
到時就和味啦
我囡囡暑假沒有

學英文、
只有

學『珠心算』、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-3 05:02 編輯 ]

HI:
各位靚媽咪:
今曰囡囡和我都5開心
之前我都估到會換老師
但事實似中要面對:cry::cry::cry:
好彩暑假裏、也暗示給囡囡知
妳地估下囡囡講
囡囡話:都好呀、換一個新老師、
不過上一日課好啦、
明天要番Miss梁、ops:" />ops:" />ops:" />
我以為佢會明白、原來自己一箱情願
好彩迎新完後、Miss梁好細心對囡囡講解一齊、
囡囡的心情才好好多
囡囡的新班主任~~~是上年剛升任的『蘇主任』
好後生、在校內任教了10年、

有愛心、耐性、口啤不錯的教學方法和對小朋友、
因有上一界同學也是蘇主任教的、
再前一界同學也是蘇主任教的、
再幾界前的同學也是蘇主任教的、因在暑假裏認識的ma ma講、
唯一不好是上一界同學的ma ma說:
他又做蘇老師、又做蘇主任、
好多地方做得不大協條、和很亂:tongue::tongue::tongue:
我都好
但我都等所有家長走後、
捉住蘇老師問
以上的情形、
我還問一D白痴問題

點解5直情做蘇主任呢、沒有那麼辛苦、
她說:我更愛做小朋友的蘇老師、
有她這一句說話、
我更放心日後囡囡一定喜歡蘇老師、
如同教了囡囡二年的梁老師、
因梁老師是囡囡的學校媽媽、
應該不是
全班同學追問梁老師、
點解5跟住上一樓課室、
我望一望所有同學仔和囡囡的面孔、
都好似是這樣的~~~~~~~

梁老師說:這是學校安排的、
因小朋友一上到小學、
會每一年有5同的老師任、班主任
希望小朋友快些適應、習慣和成長ops:" />ops:" />ops:" />
但、唉
小小年紀、便要悲歡離合、
承受似是而非、似董不董的事情、
小小的心靈上
尤其是我囡囡、
希望過一些日子裏、
囡囡會明白

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-4 04:45 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:42 硐表
今日派左「我的小字典」、中文主題書+學習套(

堯堯豬媽
「我的小字典」、可在報紙圖片和任何書本圖片上剪下、貼上、
「我的小字典」內、
記住『文字』不可用手寫、
只能剪下圖片的『文字』、
每星期一老師會叫同學仔介紹自已的『小字典』一齊分享、
只能介紹『中文』、
上學期是這樣做法的、
因有家長曾經自己畫圖、手寫『文字』、
老師、叫她不要這樣做、
是希望親子一齊閱讀和分享、
我通常搵〝飲食男女〞的食物、介紹、
所以老師常常笑囡囡和ma ma喜歡食、

希望help到妳們

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-5 02:52 編輯 ]

原文章由 joefoon 於 07-9-5 02:50 硐表

堯堯豬媽
「我的小字典」、可在報紙圖片和任何書本圖片上剪下、貼上、
「我的小字典」內、
記住『文字』不可用手寫、
只能剪下圖片的『文字』、
每星期一老師會叫同學仔介紹自已的『小字典』一齊分享、
只能介紹 ...

堯堯豬媽
我囡囡今年不做「我的小字典」
要做小小記者、
二星期一次、要從報紙上發生的新聞、選一篇來報導、
但不要太血 “腥”
當然我都和囡囡一齊、

做完 『“月”讀報告』後、
每個同學仔都要出來做小記者、
報導新聞、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-5 03:24 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:57 硐表
joefoon

本來琴日知道仲係黃老師教堯豬,我仲鬼咁開心添: :
而家聽你咁講,即係出年k3一定會轉班主任喇
唔好掛,黃老師真係我既至愛黎架http://www.hk-laufamily.com/_1 ...

堯堯豬媽
不要太難過
讀得這家『保記』巳算十分、
十分之好、
老師跟小朋友二年、
已我知九龍ㄨ和其他幼園、
年年換老師、咁仲慘
想深一層、老師講一句、好過ma ma講十句、
放心吧!
原來現任、班主任老師、接手的小朋友、
是會和上一任、班主任老師「購」通的、
會對每一個小朋友的喜好、脾氣、內向、活潑、
都完全了解、
更可況所有老師、
叫得全校學生的名字、
每個學生的情況、都略知一、二、
因我曾參加過學校幾次義工、
觀察得來的心得

原文章由 PIGPIGMA 於 07-9-5 16:22 硐表

堯堯豬媽

個校車個ee 係咪瘦廋地 長長地頭髮嫁, 至於個司機叔叔有d肥肥地,佢個手機係90xxx4x9 係就同一架校車 ,重有你想搵英文班係要問feeloges 我之前問過佢個老師係私人1:1 的,但我最後決定星期6 在我家附近找, ...

堯堯豬媽
我個組連校車個ee、都轉埋比妳地、

瘦廋地 長長地頭髮個校車ee

正是囡囡
這二年來放學的校車ee、
我囡囡非常LIKE她、
她對學生、如同自己的孩子、
妳地有福哪
她是好LIKE小朋友、
人工得好少、但因她自己孩子長大了、
所以才入保記做校車ee、
她好董小朋友的心事、
我有甚麼、攪不掂囡囡的話、
我便告知她、尤其是壞習憒、
不到三天、便OK了、
妳地也可以試試、
我晚上問囡囡、點解5見校車ee、
囡囡對我說:校車ee要轉組了:(:(:(
要照顧 K1的小小朋友、
所以才要轉組了、
連那小小轉組的事情、
她都能解色給小朋友知道、
令小朋友們也明白這一點

原文章由 蔚晴 於 07-9-6 00:14 硐表
堯堯豬媽,
今年校車司機&姨姨同上年一樣喎!

PIGPIGMA,
MISS CHAN 唔係唔好,不過佢好似冇咩氣勢可以今我嗰位大帝定D,因為我試過同亞囡講,如果你唔合作,我就話俾MISS CHAN知,點知佢話MISS CHAN都唔鬧我喎! ...

蔚晴
我舊年的經驗、希望help到妳們、
由第一個月開始、囡囡一放學後、
便不停說要做甚麼
帶甚麼回學校、講一半5講一半、
我聽到一舊雲
便打比老師問、
如是者~~過了一個月、
有時真的不明白囡囡講
我都未行動、囡囡便搶先
5信我、打比老師問啦、
看她的表情、非常之不滿、
唯有、我死死:cry::cry:地信她一次吧!
後來、明天同老師講這事情、
當然囡囡是不知道的、
老師、不要太緊張、
我地叫小朋友回家做的事情、
是很簡單的、重要的在紅色溥內、
如果真的忘記了、也不緊要、
好等小朋友知道、
下一次老師叫她們帶甚麼東西回校
『廁紙筒』這一年來要7至8個、
來做努作、
『O茶盒』『維他奶盒』這一年也是要來做努作、
記住一定要清洗、才可帶回校:):):)

原文章由 PIGPIGMA 於 07-9-6 10:05 硐表

joefoon,

其實每次接送放學,都好快手前後唔洗一分鍾,你邊有時間同校車ee講咁多野,你係咪去學校時見到佢先傾,呢幾日見到都係早晨,bye bye已經關車門,絕塵而去lor ...

PIGPIGMA
校車ee、只時負責接放學、
時間有少少、可以停車等候、
通常一開車門、
囡囡便攬住校車ee
我便將我要講的事情告知她、
如有時間的話、
校車ee會對囡囡講二句、
如無時間明天放學坐在車來教、
are you ok

原文章由 rose_carmen 於 07-9-6 21:42 硐表
joefoon,
其實沙田區有邊幾間小學好呢??
你女女諗住考邊間??

rose_carmen
妳回來啦
仲15和16、因囡囡
讀書方向未明朗、
我5想害左佢和自己、唯有慢慢選校
自行多數5得、
大抽奘啦、
網?????
網、89網、91網、都是沙田區、
91網、最多好出名的小學、(屋村名小學)
但都谷谷谷
除私小、直資、老牌名校來講的話、
田區88網、89網、91網、
巳算不錯、
每間升英中都有50%以上、
升中中也是band1頭、至band2頭、
妳有心儀
小學、
妳想囝囝讀那樣小學????
我可以解色給你知、

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-7 15:25 硐表
joefoon

你地都可以集埋傾下搵邊間小學呀
我88網,都5知點添呀:(
我揀學校其中一個主要既原因同揀幼稚園一樣,
都想搵間無咁多新移民既,
好似而家揀左吳多泰我覺得係正確既:)

你上次話有間實收吳多泰既學生係邊架: ...

堯堯豬媽
88網小一學校網
PO
A School Net 88
2007年度小一入學統一派位選校名單
Choice of Schools List for Central Allocation (Primary One Admission 2007)

迦密愛禮信小學
Carmel Alison Lam Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
Christianity
新界沙田顯徑邨 (2699 6945)
Hin Keng Estate, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
東莞工商總會張煌偉小學 (P)
GCCITKD Cheong Wong Wai Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田新翠邨 (2699 2566)
Sun Chui Estate, Shatin, NT
循理會白普理基金循理小學
FMB Chun Lei Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田新翠邨 (2605 7755)
香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學(W35)
Christian Alliance H C Chan Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田秦石邨 (2699 8030)
Chun Shek Estate, Shatin, NT
聖母無玷聖心學校上午校 (W41)
Immaculate Heart of Mary School AM
上午
am
男女
co-ed
資助
aided
天主教
Catholicism
新界沙田文禮路35-37號 (2691 2171)
35-37 Man Lai Road, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
沙田官立小學 (P) (W36)
Shatin Government Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
官立
govt
新界沙田新田圍邨 (2605 3304)
Sun Tin Wai Estate, Shatin, NT
循理會美林小學
Free Methodist Mei Lam Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田美林邨 (2605 2868)
Mei Lam Estate, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~n
東華三院冼次雲小學 (P)
TWGHS Sin Chu Wan Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田大圍積福街38號 (2694 9272)
38 Chik Fuk Street, Tai Wai, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
保良局王賜豪(田心谷)小學 (P)
PLK Dr. Jimmy Wong Chi-ho (Tin Sum Valley) Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田隆亨邨 (2606 2363)
Lung Hang Estate, Shatin, NT
九龍城浸信會禧年(恩平)小學 (P) (M3)
KC Baptist Church Hay Nien (Yan Ping) Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田新翠邨 (2605 3811)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
香港中文大學校友會聯會張昌學校煊 (P) (U19)
CUHKFAA Thomas Cheung School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田顯徑嘉田苑邨 (2693 1898)
Ka Tin Court, Hin Keng Estate, Shatin, NT

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
家長在填寫「選擇學校表格」時,可於甲部填寫任何學校網的學校;而在乙部則必須填寫住址所屬學校網的「統一派位選校名單」內的學校。
Whenfilling in Part A of the “Choice of Schools Form”, parents may selectschools from any school nets. Parents should make their choicesstrictly from the “Choice of Schools List” of their home net whenfilling in Part B.
備註 Remarks
**
此欄顯示各學校根據暫定開辦小一班級數目而計算的統一派位學額,該數目屬暫定性質,會因應各學校網的實際學額需求而作調整。
Thiscolumn shows the provisional number of school places for centralallocation which is based on the provisional number of P.1 classes tobe operated by the school and is subject to adjustment in relation tothe actual demand.
P
該校具備有部分可供身體弱能學生使用的設施,有關詳情請直接向學校查詢。
Theschool is equipped with some facilities for the physically handicappedchildren. For details, please contact the school direct.
W35
該校原為香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜上午小學,預計於2007年9月香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜下午小學及台山商會黃達道紀念學校合併後,於原址由小一開始實施全日制授課,有關詳情請直接向學校查詢。
Theschool, originally named Christian Alliance H C Chan Primary School AM,will turn whole-day operation in P.1 at the existing premises afterChristian Alliance H C Chan Primary School PM has merged with Toi ShanAssociation Wong Tat To Memorial School in September 2007. For details,please contact the school direct.
W41
聖母無玷聖心學校已獲教育統籌局分配位於馬鞍山鐵路沙田大圍維修中心的新校舍。學校預計可於2010年遷往新址,並轉為全日制授課。有關詳情請直接向學校查詢。
ImmaculateHeart of Mary School has been allocated a new school premises at TaiWai Maintenance Centre of Ma On Shan Railway by the Education andManpower Bureau. The school is expected to move to the new premises andturn whole-day operation in 2010. For details, please contact theschool direct.
W36
學校已於2005年9月由小一開始逐步轉為全日制授課,有關詳情請直接向學校查詢。
The school has turned whole-day operation in P.1 with effect from September 2005. For details, please contact the school direct.
M3
九龍城浸信會禧年下午小學及恩平工商會李吳瑞愛紀念學校已於2006年9月在恩平工商會李吳瑞愛紀念學校原址合併,校名定為九龍城浸信會禧年(恩平)小學。有關詳情請直接向學校查詢。
KC Baptist Church Hay Nien Primary School PM and YPI&CA Lee Ng SuiOi Memorial School have merged at the present premises of YPI&CALee Ng Sui Oi Memorial School with effect from September 2006. Theschool is named as KC Baptist Church Hay Nien (Yan Ping) PrimarySchool. For details, please contact the school direct.
U
該校與香港中文大學校友會聯會陳震夏中學採用「一條龍」辦學模式。
The school and CUHKFAA Chan Chun Ha Secondary School adopt the ‘through-train’ mode

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-8 04:22 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題