用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇
樓主: 堯堯豬媽
go

◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [複製鏈接]

Hello 叉雞飯,

我都有興趣知道你囡囡依家讀邊間學校咁得人驚呀! 可否公諸同好呢? 如不方便請pm我. 謝謝.

係呢你報名未呀? 我仔仔今年讀k1下午A班, 如果你囡囡轉過嚟有可能同我仔仔一班, 到時大家要交流下了.

原文章由 叉雞飯 於 07-9-19 10:16 硐表
各位吳多泰的家長您好

小囡今年 k1 就讀沙田某幼稚園, 但開學以來沒有一天是不哭, 而且變得焦慮暴燥, 已跟老師反映, 但學校沒有支援而我又不得其門而入, 每天上學只說"很驚, 老師很惡, 鬧人"
對比之前pg 時愉快的 ...

原文章由 feelogsofee 於 07-9-29 00:25 硐表
joefoon :
你入form, 入了邊間呀?

feelogsofee
仲未入form,
朱正賢、簫漢森、現在決選中
妳呢選了那間

點會咁架.... 生日會係紅file度有通告嘛.  中秋節放假, 係早一星期五派手冊時, 已蓋印通知中秋放2日假.  係老師無蓋印, 還是無留意呀.

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-27 18:48 硐表
講番星期二我返錯學,原兇原來係堯豬
佢夠膽死無擺好張通告入file:tongue: :tongue:
老師打黎話我知
老師仲通知我話記得聽日係生日會,
隻衰仔聽到仲舉手話:媽e預備左蛋糕
呢隻野應 ...

joefoon :
我選了培基.  簫 4 考呀, 不過係吳度讀, 選簫第一志願, 入到蕭ke幾會都幾大.

原文章由 joefoon 於 07-9-30 04:12 硐表

feelogsofee
仲未入form,
朱正賢、簫漢森、現在決選中
妳呢選了那間

原文章由 feelogsofee 於 07-10-1 12:54 硐表
joefoon :
我選了培基.  簫 4 考呀, 不過係吳度讀, 選簫第一志願, 入到蕭ke幾會都幾大.

feelogsofee
我之前一年都想選培基.
但現不選培基了、
因家有家教、校有校教、
今年定明年開始除中文、普通、全英文教、
自問英文頂瓜瓜瓜、後面數上來
簫對我來過、3年前我不like他、
絕不選簫、返like朱正、
但見過2個校長、
2間學校、2個校網址、
跟2間學校的同學和家長談話、
學校理念、
朱正賢有精英班、簫漢森沒有、
朱正賢有 2班普通話、要選會說普通話的同學才可讀
簫漢森有 4班普通話、
咁小朋友先公平:loveliness::loveliness:
簫漢森有5個外國老師
朱正賢有2至3個外國老師
簫漢森男校長有沖勁、
朱正賢女校長都有、但不太謙虛、牙察  D
簫漢森有泳池、課外活動多、
雖則咁多年、都比朱正賢小10個、8個入讀英中、
但每年都有60幾入讀英中:loveliness::loveliness::loveliness:
以前簫漢森校長不太敢進取、5做5錯、
但現在的新校長5同了、
feelogsofee
妳第2選那間

joefoon :
我自己接送阿囡返放學, 所以見到蕭的小朋友放學的情況, 小朋友的咀仔麻麻地, 可能剛剛我看見不好的幾個吧, 所以.... 這只是我個人意見.  而且論成績, 朱比蕭好一點呢.  

有幾多個英文老師, 我覺得不是很重要, 小朋友每星期有多少時間是由 NAT SPEAKER 上堂呢, 兩個校長都無正面回答.  不過.... 你阿囡不是在吳的英文班上課嗎?  做MUG 咁謙呀?

另, 我想問下什麼是家有家教, 校有校教呀? 我個囡至今仲係睇緊 OXFORD READING TREE STAGE 1+ OR STAGE 2 的書, 反而我唔係好擔心, 小朋友在旁幫一把, 好容易追上來的.

你覺唔覺得吳數學上, 進度得太慢?  今年仲寫數字, 加數上年都係1+至10. 好多幼稚園, 低班已教了加減數.  反而, 我擔心阿囡上小一, D 數唔知點算.

第二個CHOICE 呀, 我無去想呀.... 可能係朱啩. 無一間真的好LIKE, 間間都太多功課和測默 (我認為姐).

你囡囡係吳多泰有無參加課外活動 / 比賽呀?

原文章由 joefoon 於 07-10-2 00:04 硐表

feelogsofee
我之前一年都想選培基.
但現不選培基了、
因家有家教、校有校教、
今年定明年開始除中文、普通、全英文教、
自問英文頂瓜瓜瓜、後面數上來
簫對我來過、3年前我不like他、
絕不選簫、 ...

原文章由 feelogsofee 於 07-10-2 16:59 硐表
joefoon :
我自己接送阿囡返放學, 所以見到蕭的小朋友放學的情況, 小朋友的咀仔麻麻地, 可能剛剛我看見不好的幾個吧, 所以.... 這只是我個人意見.  而且論成績, 朱比蕭好一點呢.  

有幾多個英文老師, 我覺得不是很 ...

feelogsofee
校有校教呀?
是學校教完後、一定要小朋友自己明白、
如小朋友不明白、
便到家有家教、跟到足、
我都覺得吳數學上, 進度得太慢、
但近上一星期囡囡回來、
好似歌仔咁2+2=4、3+3=6、咁旺
我囡囡係吳多泰無參加課外活動、
feelogsofee
去一去下3E班看我囡囡的『大咀鳥~燈朧』
如美儷的話~~請投『張斯澄』59號一票、謝謝投
我不是 咁謙呀?
是真的好水皮

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-10-3 23:11 編輯 ]

原文章由 rats 於 07-10-2 12:53 硐表
各位媽媽,

我正在為我的女女報K1 , 其中有二、三間多數會在同一日面試。我想用報名時間, 或交表先後次序, 來避免撞時間。

現想請教各位, 如在同一日, 比較心儀的學校應安排在第一或第二次序面試, 比較好些呢?
我亦 ...

rats
Hi
講真、你心目中的心儀
學校的排位、
巳在你心中
心儀的學校當然安排在第一

我亦會在之前約2-3星期找一間 (一間唔知夠唔夠呢?) 不是心儀的作為預習面試。

你有時間的話、便帶小朋友見識下、都無防

Joefoon :
我見大部份小學生都要補習, 我好唔想呀, 放學都放3點幾lor, 如再要補習, 米不停做功習同温書, 好悶呀.
數學歌仔, 我個女無唱呀, 有得咁咩.  我暑假時, 玩玩下咁教了她加減數的方法, 間中問下佢, 見佢都ok 喎.  不過我係隨口嗡, 無用過紙筆做練習.

原文章由 joefoon 於 07-10-3 01:53 硐表

feelogsofee
校有校教呀?
是學校教完後、一定要小朋友自己明白、
如小朋友不明白、
便到家有家教、跟到足、
我都覺得吳數學上, 進度得太慢、
但近上一星期囡囡回來、
好似歌仔咁2+2=4、3+3=6、咁旺 ...

原文章由 feelogsofee 於 07-10-4 10:57 硐表
Joefoon :
我見大部份小學生都要補習, 我好唔想呀, 放學都放3點幾lor, 如再要補習, 米不停做功習同温書, 好悶呀.
數學歌仔, 我個女無唱呀, 有得咁咩.  我暑假時, 玩玩下咁教了她加減數的方法, 間中問下佢, 見佢都ok  ...

feelogsofee
我見大部份小學生都要補習, 我好唔想呀,
我更更更更更加唔想呀
放學都放3點幾lor,
如果有課外活動、仲5子多數5時才放學
有時晚上6時後在家中附近、
看到好多小學生才開始回家、
書包大大個、見到都心痛、
我2個姪孫一和二年級、
每早7時半離開家、直到晚上6時才回家、
好彩在校做晒功課、回家後才溫習、
現今的教育掣度、真

原文章由 feelogsofee 於 07-10-4 10:57 硐表
Joefoon :
數學歌仔, 我個女無唱呀, 有得咁咩.  我暑假時, 玩玩下咁教了她加減數的方法, 間中問下佢, 見佢都ok  ...

feelogsofee
你囡囡對英文背串生字、可有like或不like
囡囡對英文背串生字、有少少不like
你是如可教導
囡囡英文背串生字呢
除了死記:cry::cry:、還有方法呀、
請教一教我
囡囡當天在校學、學完『kitchen、bathroom、bedroom、sitting room』一星期內便和她溫習~~背串生字
背讀生字沒有問題
背串生字就一半半
英文句子【oral】 囡囡like的句子、沒有問題、對答如流、
囡囡不like的句子、就問非所答、
囡囡在任何科目上、
只要她like的、一
學便會記上心中、
抹到抹不了、
like的、點教都無用、惡不怕、“田”也不怕、
feelogsofee
你有無我咁煩的事情

joefoon,
囡囡兩年都取優異奬, 但佢都一樣唔串字.  英文字, 書中的, 大部份回家已認得, 不過串喎, 一個都唔識串.  我唔太緊張, 外國的小朋友, 全都不用這麼早要串字.  書本的, 我沒有多温習, 見本書差不多教完了, 便抽少少問下佢. 教科書在校已教了兩星期, 回家還要看, 我覺得好悶.  通常, 我同佢係拉記借書, 中英文都借. 我讀她聽, 聽多了, 英文時時見的common words 她便認得一點點.  simply sentense 便可講一兩句.  阿囡讀上午班, 吳係英文會話方面.... 我覺得好少練習.  學了兩年, 一句好簡單的都唔會, 反而暑假時跟她, 指東指西的講下, 佢反而學到少少.  死記的方法, 阿女唔work, 佢反而會自責自己點解記唔到, 唔係好健康.

原文章由 joefoon 於 07-10-5 04:25 硐表

feelogsofee
你囡囡對英文背串生字、可有like或不like
我囡囡對英文背串生字、有少少不like
你是如可教導囡囡英文背串生字呢
除了死記:cry::cry:、還有方法呀、
請教一教我:a ...

我打算幫BB報明年K1

我打算幫BB報明年K1

請問吳多泰有沒有外籍老師教英文呢?
老師質素怎樣?
住穗和苑附近是否多數都收?
有需要多報幾間嗎?

請各位媽媽給點意見,謝謝!

feelogsofee, joefoon

請問2位k3家長, 英文串字係學校要定係自己安排的呢???

k2班係咪冇串字的呢??? 會話都未識重要串埋字, 好大壓力!!!另想問下你地, 阿囡呢個星期做左組長喎, 重有另2個小朋友一齊, 請問是否組長要輪住做呢???要做幾耐呢?? 阿囡好開心做組長, 問佢有咩做, 佢話做完手工後掃地lor !!!

原文章由 feelogsofee 於 07-10-7 03:02 硐表
joefoon,
囡囡兩年都取優異奬, 但佢都一樣唔串字.  英文字, 書中的, 大部份回家已認得, 不過串喎, 一個都唔識串.  我唔太緊張, 外國的小朋友, 全都不用這麼早要串字.  書本的, 我沒有多温習, 見本書差不多教完了, 便 ...
:-)  :-P

原文章由 firstbb 於 07-10-7 23:21 硐表
我打算幫BB報明年K1

請問吳多泰有沒有外籍老師教英文呢?
老師質素怎樣?
住穗和苑附近是否多數都收?
有需要多報幾間嗎?

請各位媽媽給點意見,謝謝! ...

firstbb
hi
每星期有一日、外籍老師教英文、
每日有一位專教英文的h.k老師、
住任何地方、都要面試、
雖則上~~下午班共收70人左右、
但我知每年都有200幾人報名、
當年我囡囡是第一天上午11時取表、是145號no、
firstbb 妳本人認為有需要、便報多幾間吧!
當年我為囡囡、只報了二間、
firstbb多口講句、妳選定自己心中所要求的學校、
如有幾間、便去這幾間學校觀察下、
問下在讀的家長和小朋友、
正如~~~我這幾個多月來、
也為囡囡報小學、而去多間學校觀察、

幼稚園和小學、甚“致”中學~~~~~
每年都在變化、
以前是好、不代表現今是好、
名校如是、普通學校也如是、
最緊要你認為自己的兒女、
是適合那類形的幼稚園就讀、
便ok

原文章由 PIGPIGMA 於 07-10-11 15:19 硐表
feelogsofee, joefoon

請問2位k3家長, 英文串字係學校要定係自己安排的呢???

k2班係咪冇串字的呢??? 會話都未識重要串埋字, 好大壓力!!!另想問下你地, 阿囡呢個星期做左組長喎, 重有另2個小朋友一齊, 請問是否組長 ...

PIGPIGMA
好耐無見
英文串字係自己安排的
k3班也沒有串字的
『會話』只不過在堂上、
老師會發問?同學會作答、
在每二個月評估內計分、
仲知不要家長和小朋友懶、
每星期教完、學過任何的科目、
可在紅色的file溫習、便沒有錯
我曾經在囡囡K2上學期、第一段、
完全不理會紅色的file溫習、
做完功課便算、
甚麼紅色的file的中、英數、會話、
真的完全不理會、我
我以為囡囡ok、原來我高估了她
後來問囡囡、點解5“色”、
她說:『ma ma 妳都無和我溫習、:cry::cry::cry::cry:
回想當日時候、
囡囡做完功課、只教當天的生字便算、
從沒有溫習過其他:-|:-|:-|
到現在還很內ㄨ
PIGPIGMA
做組長、應是每班都不同、
每班老帥安排自己的學生做甚麼?『剛位』
都是因應、不同的教學方位、
PIGPIGMA妳囡囡做了組長、
妳便多多讚美和鼓勵她、
如無意外、、、、、
我應為妳囡囡的班主任、或學校的政涑是、
要小朋友
學習服從、領導、責任的行為
『5知對與錯、是我的見解』
請多多包函

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-10-12 05:15 編輯 ]

joefoon,

多謝你的解答,我都要多d同個女溫習先得,想問你決定左小學未呀!!,見到你之前講都好了解學校的資料,想問你係咪要去間學校問下or等開放日時聽講座先知, 咁係咪要留意d小學的公布呢!!
原文章由 joefoon 於 07-10-12 05:13 硐表

PIGPIGMA
好耐無見
英文串字係自己安排的
k3班也沒有串字的
『會話』只不過在堂上、
老師會發問?同學會作答、
在每二個月評估內計分、
仲知不 ...

[ 本文章最後由 PIGPIGMA 於 07-10-12 09:12 編輯 ]
:-)  :-P

原文章由 PIGPIGMA 於 07-10-12 09:10 硐表
joefoon,

多謝你的解答,我都要多d同個女溫習先得,想問你決定左小學未呀!!,見到你之前講都好了解學校的資料,想問你係咪要去間學校問下or等開放日時聽講座先知, 咁係咪要留意d小學的公布呢!!
...

PIGPIGMA
想你現在要開始留意小學了、
如要選直資或私校、仲要早、
好多直資或私校以在k2下學期、有開放日和講座、
我無想過報直資或私校、
但也有留意到直資或私校的情況、
至於官津校的情況、
有D會在暑假前或後、有OPEN DAY、
有的沒有OPEN DAY、
但大多數小學都有學校簡介、派給家長、
我現手頭上、保記小學的簡介、
有好多間、有直資陳守仁、
其餘有88. 89. 91.網學校簡介、

原文章由 PIGPIGMA 於 07-10-12 09:10 硐表 joefoon,多謝你的解答,我都要多d同個女溫習先得,想問你決定左小學未呀!!,見到你之前講都好了解學校的資料,想問你係咪要去間學校問下or等開放日時聽講座先知, 咁係咪要留意d小學的公布呢!! ...
PIGPIGMA我想你現在要開始留意小學了、如要選直資或私校、仲要早、好多直資或私校以在k2下學期、有開放日和講座、我無想過報直資或私校、但也有留意到直資或私校的情況、至於官津校的情況、有D會在暑假前或後、有OPEN DAY、有的沒有OPEN DAY、但大多數小學都有學校簡介、派給家長、我現手頭上、保記小學的簡介、有好多間、有直資陳守仁、其餘有88. 89. 91.網學校簡介、
‹ 上一主題|下一主題