用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣區小學一問
go

青衣區小學一問 [複製鏈接]

青衣主恩小學VS青衣村何澤芸小學

青衣村何澤芸小學>>>
http://www.tyehcw.edu.hk/index.htm

青衣主恩小學>>>
www.tycy.edu.hk

邊間會好d?
我睇網址見何澤芸小學地方好大,環境好好,
但band1%計主恩會高D,但有d人又話何澤芸好d,
有無人知/媽咪的小朋友向呢2間讀緊,或者有無其他好的學校介紹,可唔可以發表下意見!
唔該晒~
   0    0    0    0
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

青衣主恩

簽名被屏蔽

青衣主恩是舊校搬入青衣,有老本,所以Banding高一D,但過多兩年便看最近兩屆的畢業生成績來確定,才知真章。

原文章由 cheque 於 07-8-18 18:00 發表
Record

仲有世德,邊間好d呢?
除左校風同課程,仲有課外活動同家長溝通多唔多?

世德肯定最多人想入,成績好,派位好是主因。學校都樂意與家長接觸,家長主動一點,只要是用信任客氣的態度,相信一定受歡迎。

青衣選校

我是過來人(小兒在世德讀小學,今年畢業,終於脫離這間學校)
希望你們小心選擇,因為6年小學真是好重要.
我們在這裡的課堂學到的知識實際不多,真的要靠在外找額外課程
補充,否則一定不足夠.如果小朋友有特別天份,學校不會有特別培訓
.要靠家長和學生自己去努力.而且最激氣是老師經常請假(尤其在重要關頭的5,6年級時候)我對校長更加印象不好,自以為是,不聽家長意見,只愛face.最慘是不進取,經常話自己是青衣(名校)!!!!
好彩是靠學生及一班家長的付出.(當中有幾位老師是我們欣賞的)
以上是我的小小經驗和分享,請自行決定

***小兒慶幸靠自己努力入到心儀的中學.希望大家加油!!!

原文章由 愛港士 於 07-8-25 23:52 硐表
世德肯定最多人想入,成績好,派位好是主因。學校都樂意與家長接觸,家長主動一點,只要是用信任客氣的態度,相信一定受歡迎。
★♂Helllo♀☆ :-D

wah聽完你咁講我好驚呢!不過之前都有聽過,老師同家長好小交流,又話考試名次都無,想知成績點樣又要打去問老師,咁我真係要好好老慮下先得

我想知"聖公會青衣村何澤芸" & "聖公會何澤芸"那間好d

世德真係咁差咩?

聽聞好似青衣村果間好d

我小朋友今年入讀聖公會何澤芸小學,唔係青衣村果間,睇完你地咁講真係有d擔心 ,有無向呢間就讀既mami可以比d意見

論校風論派位,聖公會何澤芸 好過 聖公會青衣村何澤芸,
舊校好過新校,
青衣村何澤芸只係新D,
其實聖公會何澤芸校舍都唔細
我聽好多人都係咁講~

原文章由 judywan 於 07-8-27 20:21 硐表
世德真係咁差咩?   

hm........我只可以話
世德不會在我選校之列

你小朋友係咪好似讀主恩架?
學校環境,教學方面,老師校長點架?
有d人話新校唔知好唔好?又
話轉晒新校長老師?
係咪真架?

唔該哂法子!:loveliness:
舊校其實真係唔細,我覺得足夠比小朋友活動,但就係d野都幾舊 ,不過我真係好想知學校方面既愛心指數高唔高,因為上次試時我覺得佢地都幾嚴下 ,唔該法子可唔可以再講多小小我知

原文章由 法子 於 07-8-29 00:15 硐表
論校風論派位,聖公會何澤芸 好過 聖公會青衣村何澤芸,
舊校好過新校,
青衣村何澤芸只係新D,
其實聖公會何澤芸校舍都唔細
我聽好多人都係咁講~

想問有冇人知郭怡雅點呢?  好似好少人講起呢間,係咪太舊所以家長唔鐘意呢?

點解我每次問呢間學校都冇人so我既.....

原文章由 PinguLinusLee 於 07-8-29 01:13 PM 硐表
想問有冇人知郭怡雅點呢?  好似好少人講起呢間,係咪太舊所以家長唔鐘意呢?

我唔清楚答唔到你呀

原文章由 PinguLinusLee 於 07-8-29 13:13 硐表

呢間學校其實唔差,不過啲人覺得佢舊同校舍細.
老師對學生唔差,有啲由政府派位到該校既新移民,老師對佢地好好,佢地有唔識就會留低教佢地,一視同仁.佢地分別二、四、五年班由英文只識A至Z到每科考到85分以上,你都米話.
我唐侄仔侄女以前都係讀呢間小學,派位唔差派band1,我親侄女讀更長亨嗰間何澤芸,好唔好見仁見智,因為佢成績唔係咁咁好.
其實唔一定要讀甚麼名校,最更要係適合小朋友既程度,唔好比太大壓力佢地,等佢讀得開開心心.又以前郭怡雅都出名嫁,不過有咗世德、主恩、青衣邨何澤芸呢d新校舍既學校,d人就各得佢地係最好,其他就不值一題.

原文章由 judywan 於 07-8-27 20:21 硐表
世德真係咁差咩?   

我大女讀緊, 小兒明年入小一, 但我也不考慮.    校長,老師的作風.....不欣賞!
‹ 上一主題|下一主題