用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝派了兼收位啦
go

我囝囝派了兼收位啦 [複製鏈接]

garytai

我都係住將軍澳,囝囝岩岩先排i位,我都唔知揀邊間,暫時揀了明德話要排一年,囝囝依家2歲,今年要揾定學校3歲入學,到時排到又要轉校,真係好煩.
請問邊幾間係熱門學校,我唔會揀啦因我唔想等咁耐我想囝囝可以快些排到入學
你囝囝排到邊間呀,可以話比我知嗎
原文章由 garytai 於 07-8-13 23:13 發表

嘩, 你咁好彩既, 原本今年囝囝派唔到嫁, 因為我家住將軍澳, 所以揀親都係將軍澳的熱門學校, 當五月知道派了位六月打去問社工, 佢話派唔到, 仲話我揀果幾間都好多人排, 未有耐到我個仔, 我好勞氣又成日打去同 ...

多謝你們報料同意見,我個社工咩都唔肯講,好似咩都唔知,只叫我自己去睇學校.我都有聽過基督教服務處幾好,所以我心目中都有攔宫塘個間,昨天專登請假去睇心目中的幾間學校,近屋企有明德和厚恩,遠有樂緻,彩明和觀塘基督教服務處
明德普通位已經有300幾人waiting, i位得6個都好渺茫啦不過佢哋用蒙特梭利教學,我囝有玩這些教材,所以我都會照排,但就次選
厚恩校舍舊環境比較差近街市有陣味
觀塘個間就要坐保母車,要行5層榴梯先到學校,我擔心囝囝上落榴梯有意外
樂緻和彩明都OK,但彩明比我感覺好些,環境寧靜,四周全是幼稚園無咁複習,聽落佢哋混齡教學的概念好似幾好咁,加上如果唔坐保母車,MTR經商塲就到,落雨都唔怕,又唔洗過馬路,對我要返工只得工人湊阿囝返放學係比較安心
我依家首選係彩明,亦打算報定明年普通位入學,到時排到i位就唔洗轉校
graytai 聽你咁講我囝有可能明年已排到,到時佢哋就係同學師兄師弟,你囝囝下月開學情況係點記同我分享,thanks
‹ 上一主題|下一主題