用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝派了兼收位啦
go

我囝囝派了兼收位啦 [複製鏈接]

我囝囝都係9月開始入兼收位, 佢係呢間學校讀左一年N1, 8月已升K1, 但兼收位9月先開始. 言語治療師2星期到一次, o地學校可唔可以俾家長睇上課呀? o地打唔打算每次都去睇上課呀? 我間家長可以睇, 我好希望可以每堂都到, 但我要返工唔知就唔就到時間.
開學後我o地多D分享下啦.

我囝囝都係啱啱開始兼收位(之前讀左一年N1), 第一堂言語治療師做評估唔俾家長在場, 因為家長在場會影響小朋友的表現, 每2星期1次言語治療堂, 到時我就可以出席了, 我呢間唔係次次通知的, 係手冊度一次過出晒一年o既時間表, 如有特殊情況需要調堂先另外通知家長. 我下個星期就去睇上堂啦, 到時個姑娘會見我, 同我講翻囝囝o既情況, 有問題可以問翻佢.
有經驗o既媽咪, 你o地會同姑娘傾D咩呀?你o地會問D咩呀?

至於你話搵唔到書包, 好小事啫, 初初開學係會亂D, 你唔使擔心, 遲D會教你囝囝自己認自己書包o既.

原文章由 garytai 於 07-9-11 11:02 硐表
囝囝已在保良局彩明幼稚園讀了一個星期, 感覺一般, 感覺兼收老師粗心大意, 有次話俾書包我又搵極都搵唔到, 要第二個老師提佢先搵到, 又有一次口頭通知我星期二上言語治療, 佢話會有通告通知, 點知等到星期一都冇通告 ...
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我囝囝9月份開始讀 I 位, 每次個別言語治療堂我都有出席(上咗兩堂), 唔知係咪因為囝囝同個姑娘未太熟定係咩原因呢, 我硬係覺得比出面自己俾錢做嗰D差D, 首先我囝囝真係唔係坐得好定同埋專註係差D, I 位個別訓練半小時個姑娘都冇辦法令佢坐定定到上完堂, 一味話要走要返課室, 而係協康1小時姑娘都可以貪得到佢乖乖地上完堂, 我唔係怪個治療師, 但咁點算呢? 唉, 好頭痛, 係屋企又係咁, 有時我都係搞佢唔掂.

[ 本文章最後由 kikiboy 於 07-10-5 11:32 編輯 ]

希望學校同家長多D溝通, 等家長多D了解子女在校情況; 希望能知道多D老師同小朋友訓練o既內容同進度; 期望小朋友進步快D, 快D追翻同齡小朋友o既能力. 諸如此類......

原文章由 hk2701bb 於 07-10-11 12:49 硐表
請校長問有咩要求, 期望, 各位点回應?

有機會接觸咗一班就讀特殊位o既小朋友, 我覺得我哋同D小朋友已經好幸運 o架啦, 佢哋當中的一部分家庭, 我諗做父母o既所承受o既壓力比我哋大得多, 小朋友要接受更多更密集的訓練, 我諗佢哋父母要做o既家居訓練會更多, 照顧小朋友亦比我哋辛苦得多, 不過我相信睇住小朋友的成長和進步就是我們最大的欣慰啦.

各位家長, 無論你們的小朋友讀特殊位, 兼收位, 還是早期訓練, 我們一起努力加油!!!!

回想一年前見健康院醫生, 真的不好受.
Unquote

我的感覺同你一樣, 永遠不會忘記. 很記得當時個醫生問我在家點樣叫囝囝的, 我告訴她叫"BB", 她即用蔑視的語氣說"啍, 叫BB", 她那副嘴臉令我非常難受, 她配做一個兒科醫生嗎? 永遠不會忘記.

仲有我覺得派到兼收位都唔好放棄早期訓練,我覺得經濟許可雙管齊下會事半功倍!
>>>入咗兼收位就冇得讀早期訓練o架啦喎, 你係咪指自己俾錢嗰D(e.g.協康, 私家) 呀?

原文章由 garytai 於 08-1-18 15:27 發表

係呀, 我地現在每星期都有一次自費的早期訓練, 雖然好貴, 但係我覺得為左囝囝我寧願慳d都俾佢做訓練, 所以我話經濟許可囉, 不過我知唔係人人都負擔得起 ...

我個仔07年9月開始入 I 位, 我都一直有同佢去協康做言語治療, 係呀真係好貴$600/堂, 上咗一年啦, 我都有諗過退出協康, 但又心大心細, 其實我唔係想完全放棄出面的訓練, 我好想同佢搵D小組活動, 但又無乜頭緒, 唔知邊度有合適的活動,  上過協康的音樂小跳豆但我覺得麻麻哋, 有冇媽咪可以分享吓呀? 或者有冇訓練, 活動或課程介紹吓呀?
‹ 上一主題|下一主題