用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

Hi,順帶一提,系時候安排時間去打流感針啦!

謝謝!
不過畯畯一直都無打開流感針,我家的家庭醫生也不建議打,所以畯畯不會去打流感針了。
原帖由 chanbebe 於 08-11-10 10:26 發表
Hi,順帶一提,系時候安排時間去打流感針啦!
明人不作暗事!

only K1 旅行 that parents are invited.

原帖由 chanbebe 於 08-10-24 18:14 發表

系呀?系米要去學校先可以體到巨地既作品呀?

阿仔今朝掛住去旅行,神早醒左坐客廳等返學,連叫巨去廁所大大都話5去,驚校巴走左窩……放學搞到第一次系校巴睡著左,5識落車,最後少左一個落車,要嬸嬸去車尾拉巨出來… ...

打開流感針,我家的家庭醫生建議打開一直都會去打(not just your child but all the family members including your helper)。You will have to think about it.

原帖由 See 於 08-11-10 21:53 發表
謝謝!
不過畯畯一直都無打開流感針,我家的家庭醫生也不建議打,所以畯畯不會去打流感針了。

There used to be 2 times annully that students will perform on stage, one time in Christmas/New Year and one time around Easter - Exercises Day.  It starts last year that the K2 & K3 students get to perform on stage monthly on Brithday Party.

原帖由 chanbebe 於 08-11-10 10:24 發表
好開心KCS可以經常提供到一個機會比小朋友對著幾百人表演, 無論阿仔的表現如何,他可以不怯場,我都已經收貨啦.

各位的專題研習是什麼?我仔是螞蟻呀!
明人不作暗事!

今天到學校見了學育局(因學卷的評估報告),見所以家長都表示滿意,不過那兩位政府派來的人員(態度是友善的),令我想起今次的包機事件、母語教學或2文3語政策等,心想實在是不能靠/太信賴政府。
明人不作暗事!

你將學券與政府的其他引起大爭議的決策相提並論,我還以為你不贊成學券制呢.

原帖由 See 於 08-12-2 18:07 發表
今天到學校見了學育局(因學卷的評估報告),見所以家長都表示滿意,不過那兩位政府派來的人員(態度是友善的),令我想起今次的包機事件、母語教學或2文3語政策等,心想實在是不能靠/太信賴政府。 ...

我絕對贊成學卷。不過會議中我提及蘇浙學語文很好,但現在比較擔心找到同樣講普通話/英語的學校。人家教局人員即同我打官腔。什麼致府現在重視母語教學,如你想要普通話/英文的學校,不是可以直升蘇浙嗎?等等的答覆。我有感而發啦!其實當時我不期望佢地可以比到個好答案我,但此等回答我真的開始心寒!
至於想起包機事件,是因此些事都同樣另我感到政府無能,我要好好思考如何靠自己罷!

原帖由 chanbebe 於 08-12-3 22:59 發表
你將學券與政府的其他引起大爭議的決策相提並論,我還以為你不贊成學券制呢.

明人不作暗事!

我明你意思啦.

講起KCS的語文教育,我感覺我阿仔這一年半的普通話突飛猛進,但我感覺KCS主流班的英文很不夠,如果能夠一半一半的比例就十分理想了.

,世事又好難甘理想!

原帖由 See 於 08-12-5 21:44 發表
我絕對贊成學卷。不過會議中我提及蘇浙學語文很好,但現在比較擔心找到同樣講普通話/英語的學校。人家教局人員即同我打官腔。什麼致府現在重視母語教學,如你想要普通話/英文的學校,不是可以直升蘇浙嗎?等等的答覆。我有感 ...

咁今年有45分鐘,K3有1小時已經好好了!因為外面好多學校也只是一星期一兩堂國語或英文。而且以這個學費有咁好的時間真是很不錯了!
不過仔仔因為真的學語言學得不錯(其實大家也是),所以很想小學讀一間英文加普通話的學校!
原帖由 chanbebe 於 08-12-7 11:51 發表
我明你意思啦.

講起KCS的語文教育,我感覺我阿仔這一年半的普通話突飛猛進,但我感覺KCS主流班的英文很不夠,如果能夠一半一半的比例就十分理想了.

唉,世事又好難甘理想!

...
明人不作暗事!

我都好同意你的講法.

我都好想阿仔可以升讀一間英普教學的小學,比例最好都系一半一半就最理想.

原帖由 See 於 08-12-7 20:27 發表
咁今年有45分鐘,K3有1小時已經好好了!因為外面好多學校也只是一星期一兩堂國語或英文。而且以這個學費有咁好的時間真是很不錯了!
不過仔仔因為真的學語言學得不錯(其實大家也是),所以很想小學讀一間英文加普通話的學校!
...

放聖誕假啦!
祝各位聖誕快樂!
明人不作暗事!

大家買左新書未呀?過完年就要用了,記得去買呀!
明人不作暗事!

各位:

容許我留個message! 有D問題, 唔知你地答唔答到我呢?

我BB而家11個月大, 我都好想第時比佢入KCS.  我知收生都唔係個個收架喇, 但係如果係大仔會唔會有著數D?

同埋, 我住西環石塘咀, 我check過KCS website, 冇校車到.  唔知有冇媬母車到呢? (呢個好重要架, 如果冇, 我都唔洗諗喇).

唔好意思,咁遲先覆你。
其實大部份學校都係大仔都會著數d,蘇浙收生是父母、兄姐、及同鄉會優先。然後按面試表現,禮貌等收生。至於保母車我不太清楚,但你可以去K3討論區那邊問。

原帖由 Teresa 於 09-1-14 22:01 發表
各位:

容許我留個message! 有D問題, 唔知你地答唔答到我呢?

我BB而家11個月大, 我都好想第時比佢入KCS.  我知收生都唔係個個收架喇, 但係如果係大仔會唔會有著數D?

同埋, 我住西環石塘咀, 我check過KCS website,  ...
明人不作暗事!

原帖由 See 於 09-1-21 20:54 發表
唔好意思,咁遲先覆你。
其實大部份學校都係大仔都會著數d,蘇浙收生是父母、兄姐、及同鄉會優先。然後按面試表現,禮貌等收生。至於保母車我不太清楚,但你可以去K3討論區那邊問。

...

See,

唔該哂你! 多謝回覆.

想問吓各位本人住將軍澳, 9月會入讀蘇浙, 而又知道係無校車到tko, 可否提供褓姆車資料, 謝謝, email: [email protected]
‹ 上一主題|下一主題