用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
樓主: BOBO128
go

天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

24/11(六)有無Mummy出席家教會meeting????

[ 本文章最後由 claudi-mama 於 07-11-19 11:08 編輯 ]

你小朋友幾年級?做左D練習不是等於幫你溫習了嗎?

我小一功課量跟平時差不多,但所有工作紙都係星期五至派番溫習。小姐星期六及日有課外活動參加,lee兩日都無mug時間,琴日都係咁yi 溫左英文,8:30就眼瞓要見周公,希望平時搭夠,祝佢好運。

原文章由 emilychansf 於 07-11-17 23:12 硐表
Too much of exercises to do everyday.  No time to prepare for the test.  So terrible next week

祝大家好運

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-19 14:00 硐表
我星期六至反hk
星期日至開始溫
溫溫下都好似冇咩野好溫ge, 唯有祝自己好運la

小小姐琴日得3樣功課,今日仲正得1樣,佢都係不知幾開心 寫3個名詞就做完啦。e+叫佢溫下D工作紙囉!

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-19 18:52 硐表
我朋友話,  TEST個WEEK, 功課少左, 佢個仔都唔知幾開心 唯有向好果方面想多D

今日數學盤唔盤到呀

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-19 18:39 硐表
我打返屋企問小主人考左D咩,咩都盤唔到呀

原來派左英測卷了。唉!總算無驚無險 不過仲有兩日捱
栗子或者比驚喜你呢:loveliness:

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-20 17:17 硐表
冇盤啦
佢照例up自己識ge
不過,我聽完就算啦, 事關我家隻super大頭蝦成日都比驚驚我既

測驗前個星期五先派番,琴日測數,老師就要今日交番D練習紙返去。
咁快既 亞大話收番去要比校長睇。

份卷都幾深。小小姐標點幾乎全part覆沒

原文章由 berylberyl 於 07-11-21 11:43 硐表

咁快就派番測驗卷, 仲要人做攺正? 駛唔駛咁急? 人哋要温書架嘛…. 囡囡八十幾分普普通通啦, 錯啲唔應該錯既野囉, 明明識串ruler就串錯, 佢話無睇番喎, 同埋標點囉, 教過full stop點睇但又錯咗囉, 無法, 唯有叫佢 ...

老師話唔想小姐們咁緊張,今日唔派數卷住。其他班有無派呀?

[ 本文章最後由 claudi-mama 於 07-11-21 17:05 編輯 ]

校長睇補充練習、功課,唔係要訓話。就算訓話都會係老師啦!作為老細,為左公司既業務都會睇下伙計做野好唔好,對客人既服務好唔好,客人既反應點,檢討下有需要作出改善。我想學校都係同一道理呱。

原文章由 berylberyl 於 07-11-22 09:58 硐表

唔係咁得人驚嘛? 亞女又無呱呱嘈喎, 你講完我開始有啲驚。。 除咗英文, 其他無派呀, 莫非成績全部都唔好要訓話? 

Should find out the reason of it before she doesn't want to go to school.  May be ask Miss Chan (School's Social Worker) to provide the professional opinion.  Hope it can help.

原文章由 emilychansf 於 07-11-21 21:34 硐表

my daughter is studying in P 1C.  She said she didn't like the school

我地未派呀

原文章由 JASMINEBB 於 07-11-22 16:16 硐表
雖然我未接觸過陳姑娘, 但我係家長會見過佢, 都覺得佢好nice.

今日派咗中文啦! 你哋班小主人又點呀?

派左啦。check PM

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-22 17:08 硐表
數學派左未JET

已公報結果喇! Congratulation!!!

你會讓囡囡入讀嗎?

原文章由 BOBO128 於 07-11-24 15:32 硐表
Hello 各位,

我今日收到天神 P.1 取錄信

天主保佑! 我囡囡也很喜歡上學,亦同樣很喜歡班主任及其他科老師。

原文章由 JASMINEBB 於 07-11-22 14:40 硐表
我個女謮1A班, 佢又好鐘意返學喎, 佢仲好鐘意佢個班主任,  

其實你是舊生應該瞭解傳統學校的教學模式。之前我跟網友們亦曾發表過有關學校現時的運作和改變及囡囡們一些校園生活。

我囡囡好快便適應了小一生活,好喜歡參與學校舉辦的活動:小型樂器表演、推普日、故事爸媽、閱讀獎勵計劃、學生「才藝坊」表演等。

放學回家四點半,稍作休息用茶點及洗澡後;便上網、做功課、執書包、練琴;晚飯後我幫她檢查功課,然後是床上閱報或圖書時間。平均八點半就睡覺了。

溫書、黙測多在星期六和日參加完課外活動和家庭聚會後進行;黙書她已可以自動波了。假期早上九時前和黃昏後則是她的私人時間。我和囡囡暫時都未有壓力!唯一未感滿意是閱讀圖書量跟目標有較大距離仍須改善。

老師嚴厲與否則見仁見智、觀點與角度。讀任何類型的學校也好,家長們若不抱著愛學校、愛孩子,家校緊密合作,又豈能令孩子們學習愉快、愉快學習呢!還有積極參與學校活動、家教會工作或義工,除可起監察學校運作外,可以瞭解更多小朋友的校園生活,也可知道事情背後的動機和真相。

為小朋友選校真要花點時間去瞭解和選擇一間適合她們的學校,萬一出現錯配最終受到影響的都是我們的孩子啊!

原文章由 BOBO128 於 07-11-25 11:59 硐表
claudi-mama,

我暫時註冊先, 因為仲有一間心儀學校未 2 nd interview.
其實我想問下小朋友讀書既情況 ?
是否很辛苦, 壓力很大 ? 老師仍是很嚴厲 ?

其實我心儀是蔡繼有學校(行 ib ), 但形式跟天神很大分別, 所以不 ...

[ 本文章最後由 claudi-mama 於 07-11-27 12:33 編輯 ]

e+既教學方法及政策同我地個代已經好唔同喇,真係要同亞囡一同學習一同適應,如果唔係我地就out架啦,佢地分分鐘行得快個亞媽同亞爸曾添

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-30 10:21 發表
琴日收25個frequent words既 oral test 範圍
不經意up左句,e............下星期咁快要test啦
典g亞女答我..............係呀,我地大個女啦,幾日夠架啦 (可能老c咁同佢地up過啦)

anyway, 原來栗子仲快調較進度過為母 ...

Welcome

原文章由 lklclary 於 07-11-30 08:56 發表
我都好好彩, 我寶貝都admit了, 08小一讀天神, 我都是20分

人地卡通有『栗頭大五郎』,你有『金魚小栗子』

原文章由 栗子媽媽 於 07-12-3 12:03 發表

2/ 中國舞
     我唔g教得好唔好
     不過栗子好like咁解,佢個個week都好祈待果日架
     佢地 ...

以前大女坐西九荃灣線,全學年收足11個月車費(9月-7月)。搭到小六上學期先知學校其他校車同埋同車有D係收10個半月車費 你唔知唔問佢就收多半個月車費   

因校車或媬姆車係收月費,以我所知有D家長覺得果個月假期多就果個月唔搭,自行安排返學放學。不過如果唔係全學年連續搭,咁樣7月份就要收番全費。

原文章由 berylberyl 於 07-12-3 11:03 發表

請問有無人係搭校車的? 如果放成10日假, 車費有無話比少啲?

之前起校車網到見到有一位家長話, 你唔問佢, 校車嗰邊係會唔會自動話你知比少啲, 等你比全數喎, 係咪架?  ...

[ 本文章最後由 claudi-mama 於 07-12-3 14:33 編輯 ]

Sori,幫你唔到我無睇佢自己溫。
栗子無寫手冊咩?

原文章由 栗子媽媽 於 07-12-3 22:44 發表
請問中默係咪默"小書包" ????
‹ 上一主題|下一主題