用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我想問吓幼稚園interview嘅時候通常會問 ...
go

我想問吓幼稚園interview嘅時候通常會問啲乜架?? [複製鏈接]

如題…
今年要幫阿囡報名,所以想知道問啲乜訓練吓佢先!!
   0    0    0    0

綽琳 BeBe 係瑪嘉烈醫院出世喇,出生時體重3.75kg

每間幼稚園都唔同,甚至年年問既野亦不會一樣(除左必問例如生活問題:在家誰人�如何照顧小孩等),只可能每年會用差不多既手法同形式,我就覺得幼稚園好睇個小朋友表現,再加有冇哥哥姐姐讀緊呢間學校,有d難入d既仲會睇埋父母是旦一方係咪全職(多數都係媽咪啦),問下心儀學校既家長啦,祝你好運。

原文章由 cool_BB 於 07-7-23 10:09 發表
如題…
今年要幫阿囡報名,所以想知道問啲乜訓練吓佢先!!

原文章由 kalaning 於 07-7-23 12:50 發表
每間幼稚園都唔同,甚至年年問既野亦不會一樣(除左必問例如生活問題:在家誰人�如何照顧小孩等),只可能每年會用差不多既手法同形式,我就覺得幼稚園好睇個小朋友表現,再加有冇哥哥姐姐讀緊呢間學校,有d難 ...

真係間間都唔同架,
有o的會俾o的玩具小朋友玩,
係玩o既同時就留意個小朋友各方面o既表現;
有o的就要小朋友唱下歌仔,答下簡單問題。
唔洗太緊張o既,我覺得小朋友讀書都要講下緣份,
有o的人話某某學校專收大仔/大女,
但我個大仔又入唔到,相反有o的媽咪話佢個女全程喊都收左?!
所以隨緣啦,個小朋友得個兩歲,你要求佢表現o的咩?
平常心就得架喇!
Good luck!!

去年我都問過這問題, 其實不同學校有不同要求, 先鎖定目標學校, 再請教前輩會好些.
玩具方面:可鍛練辨認形狀及顏色, 兩塊的拼圖/配圖, 認識眼耳口鼻.
多與小朋友說話
有些學校要求小朋友單獨會面, 那就要讓他多與人接觸!

小朋友咁細, 真係個個都差唔多, 幼稚園多數會問小朋友, 你叫什麼名字, 同邊個來, 再比玩具她 / 他, 睇小朋友點運手仔去串連, 再問什麼顏色, 拿生果出來, 問這個是什麼, 點樣食, 或有關生活的野, 平時出街同小朋友講多望, 上至天空到陸地, 講
‹ 上一主題|下一主題