用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田區Band 1中學
樓主: Tiffanyma
go

沙田區Band 1中學 [複製鏈接]

原文章由 connie1214 於 07-7-26 16:17 發表

我希望在此講多一些關於沙田聖心的資料給book  D媽咪知.由各位自行評判是否一間校風不好的學校. 早上, 在學校附近會見很多家長陪同小朋友一塊回校, 有些很大個的小朋友, 相信已經高中,家長一樣培同回校. 食 ...

Hi,
I think with the background of 沙田聖心 (from kindergarten to secondary school), 差極有限, 修女學校是不錯的, My kids graduated from their kindergarten.  我以前都在修女女校畢業.
:-o

亞仔個小六班主任,幫她的女兒亦揀了聖心,應該唔差。

各位本人係路過的 !
我看見有人談聖母無玷杜聖心書院,本人希望表達本人的見解
我自己由幼稚園k1至中七畢業都係讀聖心,可以說是聖心出品
無錯,這間學校校規真係好嚴謹,
過馬路要用天橋,校服裙及膝,以前冬天每日要穿著或攜帶校褸

雖然是一間傳統保守的修女學校,但老師大多都係有愛心,有經驗
我10年前F.7畢業,好多老師在開校時(81年)已在此任教,現在
還在學校教
以前讀書時我不是一個乖的學生,守住嚴謹的校規都幾辛苦
但學校讀書氣氛濃厚,如果能夠接受傳統型教育的學生
聖心真係唔錯,
今年新學年,校長鍾修女退休,
換了新校長,新校長是以前在學校任教的老師
之後到外國深造再回港,希望新人事有新的景象!

原文章由 cookieng 於 07-7-28 23:08 發表
以前讀書時我不是一個乖的學生,守住嚴謹的校規都幾辛苦
但學校讀書氣氛濃厚,如果能夠接受傳統型教育的學生
聖心真係唔錯,.......

我諗你以前都咁辛苦. ;而家的細路仲難教過以前.
呾佢地味仲辛苦 .....
一時比一時. 環境生活又不像以前 .
好多都家長, 學者都提倡活動教學.
死板的教學, 只會令大都會式香港學生窒息 .
我諗而家不是指聖心唔好 .
只係見到一些家長對此中學的反應而講開又講 .
不如再講返一些沙田中學啦.
....唔好再講聖心啦....

咁band one 生好唔好考直資呢?
浸大王錦輝中學好似幾好.
如果收左 , 唔去註冊.
再去叩門.  但已經是 band one 尾.  
有無機會 ??

IMAX

咁band one 生好唔好考直資呢?
浸大王錦輝中學好似幾好.如果收左 , 唔去註冊.
再去叩門.  但已經是 band one 尾.  有無機會 ??

今年不知. 2006那年就囡囡小學band two 2位男生派不到英中都叩到浸大王錦輝中學. 我學校的女孩就建議如女孩想考直資就考德望,沒有建議考這間.

其實沒有Band one 頭尾之分,如到攪珠階段Band one 就係Band one界線分明,看你的隨機號碼如可,順序派晒比Band one才到Band two咁落.....

請問沙田循道衛理又如何?

IMAX,
我建議考完第二次呈分(即P.6上學期考試成績),才決定自行選校,因為升中呈分之三次考試既成績可以係好大變數,band one尾可以變band one中,又可以變左band two,自行選校時學校老師會同你講學生banding比意見家長.
但係到左統一派位時就要面對現實,band one係冇分頭尾既,band two就可以博一間band one,不過(沙田區)好小聽到博到,除非有聯繫英中,到填30間既時候就會有好多bk家長出離幫忙,唔駛擔心.
如果你係沙田區,又係band one生,按今屆基本上係band one生都派到英中.

原文章由 2fungs 於 07-7-31 19:22 發表
請問沙田循道衛理又如何?

沙田循道衛理中學
我都想呀囡入讀

請問沙循收生要求係點?
我小朋友未有耐升中,但想知點先知道自己係 band 幾學生?
謝謝。

原文章由 Maggie124 於 07-7-31 22:16 發表

沙田循道衛理中學
我都想呀囡入讀
‹ 上一主題|下一主題