用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福N1
go

德福N1 [複製鏈接]

請問德福幼稚園嘅N1班,有無人讀過,可唔可以俾啲意見?
                                                       唔該
   0    0    0    0

原文章由 bulls 於 07-7-20 11:59 發表
請問德福幼稚園嘅N1班,有無人讀過,可唔可以俾啲意見?
                                                       唔該

HI
我囡囡今年九月會入讀德福N1班, 你讀半日定全日班?

我囡囡明年N1,今年要報名,都會報上午半日,

原文章由 bulls 於 07-7-21 21:02 發表

我囡囡又係出年讀N1,請問德褔幾時收表ar??

thx!!!

原文章由 bulls 於 07-7-21 21:02 發表

Monty & Bulls,

我囡囡今年九月讀n1全日班, 我都唔知好唔好, 我囡囡係呢度讀緊Playgroup, 佢好鐘意個miss所以我就同佢報讀囉. 你地報左名未呀?

Monty & bulls,
---我個大囡而家響德福讀緊n1,係半日中英文班,細囡都報左明年4月插班讀n1,如果滿額,就打算報下年九月讀n1(中英文班)

--幾時報名要睇下你個b係大b(年頭)定細b(年尾),如果打算明年九月入學,就要今年十月至十二月報名,如果係打算明年二三月插班讀下學期,而家就要報名,因為德福n1班都好多人讀...

---就大囡讀左一年黎講,教佢o既許老師同學校姐姐好有愛心,囡囡如果有乜學習問題,都會同我電聯溝通
---今年年頭即下學期,老師仲主動出聲話幫囡囡戒片,初頭響學校戒片成功,就到屋企戒片,而家連去街同夜片都戒埋,好多謝老師同姐姐o既努力...
---課程唔算太淺,因為n1已教abc/日月,仲有分大細同/多少/高矮
---老實講,有家長話呢間好,亦有家長覺得部分老師唔夠愛心,我覺得真係好睇家長o既要求同埋遇上乜野老師,其他班老師好唔好,我唔敢講,但教囡囡個班o既許老師真係好細心,好錫小朋友...

希望可以幫到你地啦

[ 本文章最後由 fostermak 於 07-7-24 11:40 編輯 ]
我家有三寶

fostermak
好多謝你嘅意見,我想請問你除咗"德福"之外,你還考慮過那間N1呀?
                                   謝謝

原文章由 森森美 於 07-7-23 17:25 發表

Monty & Bulls,

我囡囡今年九月讀n1全日班, 我都唔知好唔好, 我囡囡係呢度讀緊Playgroup, 佢好鐘意個miss所以我就同佢報讀囉. 你地報左名未呀?
森森美

我仲未報ga,考慮中...

forstermak

thank you!!!!

真係個心1516,想揀佢係因為佢近屋企唔駛搭車,
唔想揀佢,因為d媽咪評價都係好壞參半....

原文章由 Monty 於 07-7-24 21:26 發表
森森美

我仲未報ga,考慮中...

Monty,

哦, 原來你仲未報, 你有聽過其他媽咪話唔好咩? 因為我之前都有你諗法, 1516囉 不過又唔知邊間好...... 不過我覺得唔會好差囉!

前年幫大囡報德福果陣,仲考慮左淘大聖德肋撒,因為呢兩間最近屋企,我唔想囡囡太細個搭校車,都想自己送佢返學...

當時兩間都有入去參觀,仲同聖德肋撒校長見左兩次,德福則係十二月開放日去參觀,面試係老師同家長傾下計,周圍參觀校舍,了解下課程...

老公對聖德肋撒校長印象好好,好有教育理念,不過我冇揀係因為冇戶外空間,只得室內,同埋見好似每班都好少人讀,教英文唔係鬼婆,而係菲律賓或黑人,我見德福真係有鬼婆教英文,又好多人報,有戶外空間先報德福...

至於德福,我鍾意佢有戶外空間可以俾小朋友走動,唔駛困響室內三個鍾,同埋唔係咁多學校有咁大個露天操場,初頭反而老公唔鍾意,驚冬天大風,響戶外上課容易凍親,不過結果係如果冇落雨,小朋友日日都有機會出露天操場曬下太陽, 舒展筋骨,人都精神d,同埋n1班課室響羽毛場隔離,我可以每天送佢入課室後,響窗口望下佢地上堂情況,咁校方有時會打開窗,就算開冷氣,都可以從窗口張入去睇...

其實工業區有間樂趣幼兒園係全日,平過德福,但好多人報,口碑都差,但冇戶外空間

你地想了解多d,不妨平日響返學或放學前問下d接送o既家長,
或上課期間響課室出面望下,再直接d就係打電話約時間參觀學校,同老師/校長傾下,得個印象,因為一間學校或老師好與唔好,
真係好睇每個家長要求...
我家有三寶

原文章由 fostermak 於 07-7-25 10:47 發表
前年幫大囡報德福果陣,仲考慮左淘大聖德肋撒,因為呢兩間最近屋企,我唔想囡囡太細個搭校車,都想自己送佢返學...

當時兩間都有入去參觀,仲同聖德肋撒校長見左兩次,德福則係十二月開放日去參觀,面試係老師同家長 ...

fostermak,

多謝哂你寶貴意見, 因為我鐘德福都係覺得佢環境幾好, 有戶外地方比小朋友玩, 唔洗成日係室內囉, 同埋有西人教英文幾好.

fostermak,

多謝你的寶貴意見。請問德福n1面試除咗同家長傾計外,會唔會特登考個小朋友例如認顏色之類?因為咁多人報名,唔知佢哋基於咩嚟收生。謝謝!

bulls & 森森美:
因為小朋友咁細個,唔識講太多野,唔會點考佢地,
多數係老師同家長傾下計,知道下小朋友生活習慣,唔會考佢地分顏色或講自己個名,呢d係考k1果陣,學校先會咁做乍,德福係私校,基本上報n1都收,除非冇位啦,我見德福n1都好搶手,囡囡舊年報讀,開五班都滿,聖德勒撒反而開得一班,仲係唔滿...

至於學費,德福學費唔算平,九月會加價,n1半日普通中英文班加到$2500,國際班(即普通話+英文)都會加價...
要講德福好定唔好,如果同屋

(BK仲有bugs,無法一次過印出全文,唯有分兩次出啦!!!!)
bulls & 森森美:
至於老師好定唔好,我識隔離班幾個家長,有一個覺得佢個班主任麻麻,連仔仔都唔鍾意,但係另一個家長就覺得個班主任好好,好有愛心,好錫小朋友,佢個小朋友都好鍾意老師,同一個班家主,但家長學生反應好唔同,咁真係見仁見智...

其實我前年幫囡囡揀n1果陣,都好似你地咁上黎出過post 問過,但冇乜人回應,有都係好壞參半,所以煩惱左一輪,而家見到有人問德福,都希望以自己所知幫到你地,希望你地揀到適合小朋友o既幼稚園啦...

如果你仲有冇想問,可以去-->談幼稚園--->德福事務所--問其他媽咪,佢地有d小朋友讀緊國際班或繼續俾小朋友響德福讀k1 <http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=860929&gt;

[ 本文章最後由 fostermak 於 07-7-25 13:55 編輯 ]

forstermak

我想知德褔n1中英文班,咁d小朋友上課學d乜ga,
係咪tea time前會有祈禱,英文係咪西人老師教ga??
除左學費,仲有冇其他雜費要交ga??

sorry...so many 問題tim....:loveliness: :loveliness:

MONTY:
n1中英文班,其實課室有時間表,但我冇抄低,我記得入課室後去
洗手間洗手如廁-->唱歌做早操-->出課室唱遊
--->在戶外露天操場玩滑梯.三輪車等--->排隊抹手如廁
--->入課室食茶點(有蛋糕/粟米片/奶粉/餅乾/蘋果等)
--->分組活動:老師講故事/自己睇圖書
--->教學:識字+自理+手工
因為我放假得閒會張下佢地上堂,大約見佢地頭兩個鐘會做呢d...

至於學乜野
知識方面:中文學花草樹狗車等字
英文係由A教到Z,再加短句:what is this? this is a pen等
常識:教高低/大小/多少/相同與不同
自理方面:教穿衣/扣鈕/行平衡木/開蓋/撕紙/摺紙等

tea time會一齊祈禱架,我囡囡返左一個月左右,已經識唸成篇文:
感謝天父,賜我飲食,求主祝福,身體健康,阿門...
跟住仲要講:多謝姐姐,多謝老師,小朋友一齊用茶點...好搞笑架

因為唔係國際班,唔會每日都有西人教英文,我記得好似係每星期一次由鬼婆教...

雜費唔多,一個學期幾百蚊...

此外,手冊每週會列出學左乜野,包括遊戲/手工/唱遊/識字/自理等方面,每月月尾,老師會在手冊記低小朋友果個月在學校的表現,包括學習/情緒等方面,家長亦要填寫每月在家小朋友的表現

forstermak

聽你咁講都幾好wor.....
最主要佢有餐前祈禱,同埋都好似有幾多嘢學咁....
唉...真係1516.....

因為我驚bb係n班學ge嘢,會影響佢第時in幼稚園ge表現ar,
所以會睇吓邊間學校d質素好d,
而家我ge心水係 :kowloon Tong 迦南 & 德福,
可否俾d意見我呢.....

monty:
kowloon Tong 迦南 & 德福,我俾唔到意見,
因為我冇研究過kowloon Tong 迦南,
但係同班BK媽咪A的朋友見到佢個仔讀德福o既轉變,同埋德福老師咁有愛心,都後悔揀左藍田迦南,而冇揀德福...

其實你想小朋友第日k1讀邊區或邊類幼稚園呀?講真果句,
好多響德福讀n1 o既小朋友,讀完n 1 之後,有一部分會因不同原因及要求會去其他學校讀k1,因為某部分家長會同小朋友考出面名校或認為更好o既學校,如根德園...
至於響德福的小學派位,我記得今年唔算太差,如果你想知道,呢兩日返屋企搵番張通告再話你知...

我考慮o既因素係唔想小朋友太細個搭校車,始終唔係好放心,反正諗住俾佢返n1,搵間近屋企,方便接送,旨在等佢學下同其他小朋友相處,學自理,學規矩,有三個鐘玩下,好過響屋企對住麻麻爺爺,因為麻麻爺爺唔識字,唔識教,所以我寧願囡囡兩歲返學,有老師幫佢安排三小時活動,好過響屋企...

以我黎講,我覺得返左n1對囡囡年尾報k1面試有幫助架,例如我囡囡舊年十月開學,剛剛十月開始去其他幼稚園面試k1,計埋德福,報左五間,五間都收佢...

好多謝你咁詳細答大家, 因為我都想亞仔係度讀n1, 因為我自己住呢度呀, 方便丫嘛.....乜德福有宗教信仰o既咩, 餐前會祈禱, 我地係基督徒, 所以想搵間基督教學校, 但n1都係比佢學習群體生活, 所以無所謂......如果係基督教學校就好喇

‹ 上一主題|下一主題