用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

Dear 芊芊媽咪, 

佢0地依家既年紀成日都會把老師"吾叫到做既O野"當成"老師吾俾"... ... 竹我黃老師呢星期返到學校, 我都要打俾佢同老師傾一傾. 

希望芊芊快些好番過聖誕la!

原文章由 1314 於 07-12-14 21:23 發表
芊芊星期四返學後發燒,好在當日婆婆做義工家長看他們午飯,發覺她唔舒服探熱才發覺發燒,即刻帶她回家,今日都無返學了。我託左個同學家長帶功課俾佢,想問下1B同學仔,中文是否跳了13-14課無教?我見佢地功課寫住課本P.76-77,79 ...
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

中文有dictation"青菜是個寶"亞女話係讀默,
英文dictation "Penny has a strange dream....." 果頁.

中文是跳了教 chapter 15.

原文章由 1314 於 07-12-16 13:30 發表
芊芊無事了,星期一可返學,佢地班d同學仔好似輪住黎病。下星期是否無dictation?
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

"整嘢食"

wow...  吾知哋大家既囡囡喜歡食什麼呢?

請問大家知吾知手冊寫的 "3/1交海報設計比賽",學校有無派到任何畫紙,表格或通告?請問是關於什麼主題的?  
數學假期工作紙是否得1-2,還是1-3? (亞女手冊寫1-3,但我搵吾到有3.)

"上數學輔導班" 我都明白你感受, 但呢個moment, 芊芊最需要你既支持, 所以千萬不要"氣屢"!  

原文章由 1314 於 07-12-19 22:40 發表
整咩食好呀?係咪每個人都要?

今日收到通知叫芊芊上數學輔導班,1-3月每週一日放學後上一個鐘,直至下次考試,我仲以為個囡要輔導既係英文,因為佢平日和考試既數學都OK,好似佢地班今日原來又有數學評估,芊芊話識晒喎,真係唔明點揀 ...

"好似佢地班今日原來又有數學評估"
我個衰女包次次都吾同我講 !

原文章由 1314 於 07-12-19 22:40 發表
整咩食好呀?係咪每個人都要?

今日收到通知叫芊芊上數學輔導班,1-3月每週一日放學後上一個鐘,直至下次考試,我仲以為個囡要輔導既係英文,因為佢平日和考試既數學都OK,好似佢地班今日原來又有數學評估,芊芊話識晒喎,真係唔明點揀 ...

Please help!

原文章由 erica_chn 於 07-12-26 14:11 發表
請問大家知吾知手冊寫的 "3/1交海報設計比賽",學校有無派到任何畫紙,表格或通告?請問是關於什麼主題的?  
數學假期工作紙是否得1-2,還是1-3? (亞女手冊寫1-3,但我搵吾到有3.) ...

Dear Wahchiman,

Thank you very much! 但我找不到回條, 有的只是5/10的那份通告.

原文章由 wahchiman 於 07-12-26 17:46 發表
3/1交校園至營設計海報,畫紙要38cmx29cm,學校只係派張回條其他畫紙材料無派到.

5/10 通告都是有關”至營比賽”,不過高年班及但年級的比賽項目不同, 一年班要交海報設計, 但下款並回要簽交的回條. 

原文章由 wahchiman 於 07-12-26 18:45 發表
我記得好似係星期四派,我想問5/10係セ嘢通告?

我見8:30, 你地呢?!

原文章由 zoeskf312 於 08-1-7 01:53 發表
家長日了   LamLam 的行為評語會否很差呢。

係阿, 可能亞女學號排得前. 不過早有早好, 見後我仲可以返工, 吾使請假!  

原文章由 1314 於 08-1-10 22:39 發表
咁早?我10:30

Hello, Lam Lam Ma Ma!

上星期五好似見到你同lam lam 係商埸外搭車, lam lam 跳繩好勁wow! 我個女都仲未識跳. 

成績方面,老師雖然好客氣話係"中得",但其實我覺得亞女考得很差,平均分只有七十幾. 唯有下次再加油la!  

原文章由 zoeskf312 於 08-1-12 22:49 發表
見完長家啦, 老師話 LamLam 好乖,   原來 LamLam 只會在家做大王 學校就吾敢。

LamLam 成績都可以, 你們呢? 可惜吾派回卷和原來考試卷是給第二班老師改的

下學期加油   ...

:恭: :喜: :發: :財:

下星期如果太凍,可否穿自己我外套,不穿校服?

I see.  Thank you!

原文章由 lpg 於 08-2-17 23:47 發表
must wear dark blue. I was also buy a down jacket in black colour. Miss Wong advice me must wear dark blue colou. So I buy another blue one.

Thak you Zoeskf!

My girl lost her new password and can't log in the school-net.  Tomorrow I need to call school....

Erica

原文章由 zoeskf312 於 08-3-15 18:49 發表
復活節假期功課 1B

1. 中文閱讀理解練習七及評估一
2. 英文Read Reader ' Colours All Day'及'In the Jungle'
3.   數學---於復活節假期期間,請同學登入學校內聯網,進入”課室地帶” > “溫習” 部份,完成所有已學習 ...

各位家長:

亞囡仲未搵到password, 請問 ”課室地帶 > 溫習" 部份的學習, 是否同" 主頁右上角的教學資源>數學>1年級" (http://www.hfkc.edu.hk/main7/maths/main/05p1.htm) 的內容一樣?

原文章由 zoeskf312 於 08-3-17 23:37 發表
  這個復活節, 祝大家的寶貝健健康康!

Thank you very much.
I can only open the Powerpoint file, but "Start" icon doesn't work!

原文章由 paulasl 於 08-3-19 09:30 發表
應該是一樣的, 課室地帶果個只不過是分得子細些
內聯網個新pw, 我見個囡是貼左在手冊的第一頁硬皮紙個邊

宜璟中,數都有80分以上, 但係英文就得49,佢話有2版吾夠時間做wow

原文章由 1314 於 08-4-10 23:07 發表
呢幾日陸續知道各科考試成績了,現在只差英文未知,芊芊雖然科科得六七十分,最差既中默仲唔合格添,但係其他科都比上學期有進步,所以我已經好開心了 ...
‹ 上一主題|下一主題