用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 07/08 小一家長請進
樓主: abc媽咪
go

07/08 小一家長請進 [複製鏈接]

kittylock,
我這兩天早了少少放工, 佢好似好了少少, 希望我們的小朋友可以儘快適應!!

請問游完水可唔可以工人同佢沖涼架?同埋係邊處接呢?佢有濕疹,唔即刻沖涼會痕!

原文章由 kittylock 於 07-9-20 10:11 硐表
abc媽咪,

Me too!! :cry: :cry:  呀仔都有呢個情況出現!相信這只是過渡期未適應小一生活而令佢有d情緒不穩!呢個時候一定要俾加倍嘅愛同關心佢一齊共同渡過....

我昨天見手冊寫住"欠交宗教功課"! 唉,都怪自己大意,見宗 ...

amy28 and kittylock,

希望你們的小朋友快d調節好生理時鐘!

原文章由 amy28 於 07-9-21 00:28 硐表
Hi, abc媽咪 , beaclem , chingching mom , &kittylock,

各位好,真的估唔到係呢度可以大家交流吓,請多指教。
囝囝1B班,以前都是返下午班,所以我們全家都未習慣,包括工人,每晚很早(9:30pm)就想睡覺;最初,由於我們太着緊他上 ...

我A仔的經驗,就係好多Adventure Box在書櫃,無點睇過,所以今次要認真考慮訂唔訂!

原文章由 kittylock 於 07-9-22 13:21 硐表
各位,

你地有冇打算訂 Daily 7 or Daily 10?

我只訂了黃巴士,應該也會訂芥子園的 Story Box. 考慮緊訂唔訂Adventure Box/Discovery Box.

Any comment?

呢排公司忙到死, 現在才有時間上網.
亞B女游水結果菲傭去幫手, 不過就唔見咗D衫......

請問各位, 常識資料冊做幾頁?亞女話10頁8頁, 老公話1頁!

原文章由 kittylock 於 07-9-24 15:18 硐表
chingchingmom,

Pls check PM!

因為女性不能進入男更衣室,所以參加暑期泳班時我個菲傭不能幫阿仔沖涼換衫,要全部自己攪掂!若果係囡囡,可能姐姐入得去幫手都唔定!

阿仔游水後會跟中學部校車(4:15pm開車)回家,所以冲凉換 ...

Kittylock,
Thank you very much!

原文章由 kittylock 於 07-9-28 22:39 硐表
abc 媽咪,

阿仔話常識資料冊要做4頁.

好在1D班的資訊清楚好多,你們reading又有明確target, 功課又知要幾多頁
還是我的B女太濛?

原文章由 kittylock 於 07-9-28 11:38 硐表
BBPanda,

真巧,我們的小朋友在同一班!

其實有冇話幾時要交親子閱讀報告?阿仔只提及老師話過 at least 2日要睇一本,相信英文親子閱讀報告也一樣!

我在個多星期前用intranet send 咗個 greeting 俾自己班的同學家長,唔知 ...

Kittylock,
Thank you for your reminder!

BTW, have you all buy all the books?  I still have 2 Chinese books for 2nd terms, Maths Book 1D and Copybook 1B outstanding.  The bookstore at Central (Ling Kee) told me today that the printer had not yet sent them the books.  Do you know if any other bookstore has the books?

abc媽咪

[ 本文章最後由 abc媽咪 於 07-10-3 15:16 編輯 ]

我個女考到的時候無分的, (我們後來先成為基督徒).  校長話最少30%是收和學校無關係的學生.  我估當Everything being the same, 先會考慮是否有關係.  我是Working Mum.  加油啦!
主佑!

原文章由 hellomabel 於 07-10-16 23:23 硐表
Hi! 各位媽咪
我想知道你們的仔仔或囡囡是否有分才考到小一呢?因小女下星期便會面試, 知不知道上年有多少人是沒有分入到小一呀?你們是全職媽媽嗎?我想多啲了解這間小學, 因外間都眾說紛紜, 學費是貴了一點, 但除了學 ...

我都覺得功課不是太多, 但溫習多, 所以時間要編排得好fit.
不過亞女都係B班

原文章由 kittylock 於 07-11-12 15:17 硐表
各位,

你地有冇睇葉詠詩個 show? 我個多星期前睇咗,真係好精彩,又對指揮家的工作知多一點! 不過阿仔下半場太攰頂唔順瞓咗...

有個問題想問好耐 ---> 你地覺得佢地小一的功課多嗎?

我問過好幾 ...

因為小女以前是讀好少默書的中文幼稚園,所以日日要花時間跟手冊Spelling.  還好已適應了.
今天得17度, 亞女上星期好開心甘話可以換季, 現在又話唔得, 真係難為D小朋友.  你仔仔有沒有話凍?

原文章由 kittylock 於 07-11-20 10:00 硐表
Tks abc媽咪!

我反而冇平日乜同阿仔溫習...

我只是跟手冊話幾時默書/溫課文/Revision的前一晚才跟他一起準備....

Thank you for your reminder, we'll buy the pants.
可憐的B女冷病了!

原文章由 kittylock 於 07-11-20 11:11 硐表
Hi abc媽咪,

我買咗件多功能外套,折咗件風褸(好似低過12度至可以著),淨係俾阿仔著 fleece,又輕又保暖,所以佢依家日日都著住件 fleece返學。

下星期旅行要著藍色長運動褲,KK返咗貨,我尋晚買咗lu!

...

Dear Beaclem, Kittylock and other P.1 mum,

Can you please advise if the insect of Ex. 1 of Reader, Little Chimp and the Bees is a 'Bee' and give me some idea of 'What is it doing, What time of day, How it feels', etc.   My girl has sick leaves for days and we have no idea of the Exercise or the music!

Thanks in advance.

abc媽咪

[ 本文章最後由 abc媽咪 於 07-11-25 21:19 編輯 ]

Dear Kittylock,

b girl is much better now and has joint the picnic today.  Thank you!
Thank you and your son's information indeed!  She will finish Ex.1 la!

abc媽咪

原文章由 kittylock 於 07-11-25 22:31 硐表
abc媽咪,

Is you daughter getting better now? Can she join the school picnic tomorrow? Hope everythings alright!

I've asked my son regarding your question of Ex.1.

He said the teacher let the class  ...

Thank you!  換了季會好D!

原文章由 beaclem 於 07-11-26 13:52 硐表
b女好番未呀?聽日天文台話只係得番15度咋 , 小心小心

吓?乜有呢D嘢架, 等我今日番去問下亞仔先,
Thanks for your information

這是今天一段和班主任的對話
(當她得知小女患喘病倒,回校後)
班主任: 佢無事嗎, 好煩喎!
(以為佢關心個女,): 都好長手尾, 佢仲有頭暈, 我叫她不適就舉手告訴老師.
班主任: 佢呢件衫12度以下才可以穿, 我對佢地講過, 今次就算啦. (講完行開了)
唔知是否自己過敏, 心裹有D不舒服, 總覺得對方沒有用心聽or 關心小朋友...

[ 本文章最後由 abc媽咪 於 07-11-30 18:30 編輯 ]

是否你兒子表演才被邀請?我們都唔知可以去(雖然都要返工)

原文章由 kittylock 於 07-12-19 16:11 發表
Hi all,

今個星期五係聖誕聯歡會,我和丈夫都會出席去凑一凑熱鬧!

小兒當日也會在Hall表演英語話劇(做路人戍 ).

你們也會出席嗎?到時見 ! ...

Dear all,
Have you browsed the parent's notice 115 today?  It's terrible to note that all below standard students' name would be publicise in such a way!  No privacy!!!

It was a private letter named to 1-2 students each class (P.2 to P.6).  It was termed as warning letter to below standard students.   The webmaster was so careless to upload such a private letter and the namelist to the intranet!   Wish it will never happen again!

原文章由 kittylock 於 08-2-21 08:30 發表
abc媽咪,

I cannot find notice 115 in intranet.  Seems that it has been deleted.

What's about? Can you mention in details?

It depends on what kind of kindergarten your son is studying.  My daughter studied at no-pressure type kindergarten and took 2 months to adapt to the new environment.   Other Mum can share if traditional type may be better.

原文章由 TL128 於 08-4-12 16:11 發表
Hi, Beaclem,

My son will attend P1 in this school and I am worried about his adaptation. Do you know what I need to pay attention and prepare in this peroid?

Regards
TL128
‹ 上一主題|下一主題