用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 睇下有無同班同學先?
樓主: 燁燁媽
go

睇下有無同班同學先? [複製鏈接]

原文章由 燁燁媽 於 08-1-5 18:14 發表
喂! 你地點呀, 無人上黎啦.
你地仔仔女女點呀, 我燁燁就慘囉.
仲係咁"拿攪"
做完功課同勄一齊放落功課袋都係唔記得交.
仲要比老師寫手冊.
點算?

...
唔好咁擔心啦,我仔仔現在讀二年級,佢都成日唔記得帶功課,而且,文具、書本、外套....成日唔見 ,不過,佢都好過一年班 ,一年班時每星期老師仲會最少有一日寫手冊(忘記做功課,傾計...咩都有),二年級已經改善,不過,班主任話全班佢唔算最差個個,話佢都ok

原文章由 tomatowu 於 08-1-6 19:52 發表
唔好咁擔心啦,我仔仔現在讀二年級,佢都成日唔記得帶功課,而且,文具、書本、外套....成日唔見 ,不過,佢都好過一年班 ,一年班時每星期老師仲會最少有一日寫手冊(忘記做功課,傾計...咩都有),二年級 ...

我仔放完假返左三日學唔見左3舊擦膠。頂佢5順一日一舊,尋晚比我打手,我話你再5見用手指擦。

我個仔除左"拿西", 仲唔da 唔吊, 唉! 都唔知佢幾時先醒覺!!!

原文章由 tomatowu 於 08-1-6 19:52 發表
唔好咁擔心啦,我仔仔現在讀二年級,佢都成日唔記得帶功課,而且,文具、書本、外套....成日唔見 ,不過,佢都好過一年班 ,一年班時每星期老師仲會最少有一日寫手冊(忘記做功課,傾計...咩都有),二年級 ...

原文章由 燁燁媽 於 08-1-7 19:41 發表
我個仔除左"拿西", 仲唔da 唔吊, 唉! 都唔知佢幾時先醒覺!!!

仲細,慢慢教啦!我仔仔都未醒覺,今晚同佢溫默書錯十幾個字,我都未話佢,佢仲覺得我好阻住佢訓覺添

原文章由 wensi 於 08-1-7 11:25 發表

我仔放完假返左三日學唔見左3舊擦膠。頂佢5順一日一舊,尋晚比我打手,我話你再5見用手指擦。

擦膠都唔知唔見幾多舊,鬧又鬧個,打又打個,用獎勵形式都試過,依家攪到我都冇晒感覺,相反,有次佢可用完一個擦膠,我簡直有D驚喜

原文章由 tomatowu 於 08-1-7 23:14 發表

擦膠都唔知唔見幾多舊,鬧又鬧個,打又打個,用獎勵形式都試過,依家攪到我都冇晒感覺,相反,有次佢可用完一個擦膠,我簡直有D驚喜

我o個個咪又係咁 乜o野都可以唔見,擦膠、鉛筆、間尺、外套。甚致連水壺都可以唔見 我經常問亞囝,幾時會連你自己都唔見埋 所以我決定   依家唔再買俾佢,如果唔見o左,就要佢自己出零用錢買返,之後佢就好小心,遺失o既次數都少o左

喂!!!
咁多位....考完試啦,
上次咪講到個補習miss. (住係隔離座)
之後我覺得佢開始唔多理我個仔.
我個仔無做好功課, 又唔講, 又唔同佢溫書.

死啦, 剛剛係考試前夕. 我咪為有捉左個仔返工, 同佢一齊溫, 又叫左親戚放工即回家幫燁燁幫習.

我覺得唔可以再比個仔係佢度溫習. 我想只會更加差.

之後問左幾個朋友的意見, 又上網搵資料.

最後比我搵到一間補習中心.

睇黎佢地都幾負責. 因為一定要做哂功課先可以離開. 做唔哂10點都唔比走. (呢樣野我非常buy)

and 考試前星期6,日都要返去溫書.  (very good)

燁燁剛剛開始返. 希望呢間可以令燁燁學習好左.

[ 本文章最後由 燁燁媽 於 08-1-26 14:24 編輯 ]

Would you please tell me where is the 補習中心? Thanks
‹ 上一主題|下一主題