用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步!
樓主: brenda0505
go

大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步! [複製鏈接]

Brenda,

係呀, 我以前都時時頭痛帶個仔去邊? 嚟嚟去去都係公園、波波池等等, 天氣涼咗又唔可以帶佢游水。而家我剛買咗海洋公園annual pass (趁佢加價前  ), 諗住得閒無嘢做帶佢入去玩, 睇吓雀鳥同魚咁, 幾好架。若妳有興趣可以一齊去tim  (其他姊妹千祈唔好介意, 始終我哋住得比較近

Irene,

我都有小小要求, 可否order多啲腸同飯面, 一來飽啲, 二來Adrian鍾意食

Irene,

唔該晒妳  啲食物好豐富, 我都認為好似美心適合啲, 可以再order唔同種類:loveliness:

Ivy,

預祝楠楠生日快樂 , 身體健康, 快高長大

原文章由 bigheadgirl 於 07-9-21 18:40 硐表
經過詳細考慮係,以下係本人胆粗粗提議嘅menu,請給宝貴意見:

美心                   大家樂
                                     ...

Irene,

剛入數, 請查收。再一次唔該妳同Brenda嘅安排  若需要幫手攞嘢, 請告知, 不要客氣

話咁快期待已久嘅第四次聚會又完咗, 雖然Irene已將聚會時間再加多一個鐘, 但始終好似唔係好夠咁, 不能同各身姊妹傾談。正如Brenda話頭雖然見面次數唔多, 但我哋之間已經好熟落, 响一齊真係好舒服, 可以暢所欲言, 舒發自己嘅情緒, 亦可提問任何問題, 呢啲係平時不能同其他人分享的, 因為佢哋係唔會明白我哋嘅心情。好似Adrian咁, 已經無咁怕生, 見到Brenda同Irene都肯攬同錫, 同埋肯响屋企以外嘅地方痾bu bu, 已經係一個進步, 我好開心。就連我老公都話我每次與妳哋見面後, 我都會比平日開心咗, 叫我真係要參與, 學吓放鬆自己tim

真係好期待下一次聚會, Brenda嘅提議好好, 趁秋高氣爽, 可能outing, 同埋可能定期為小朋友攪生日會咁。需要幫忙攪嘢, 可隨時找我  

Brenda & Irene,
又再一次謝謝妳們嘅安排, 當然唔少得Irene個可口美味cheese cake啦

May,
不用擔心, 我好肯定Amy絕對無問題。係一個正常活潑有禮嘅小朋友, 佢又聽話, 講嘢又流利, 面對人時又唔怕生, 又有eye contact, 重會有什麼事, 證明妳所付出嘅一啲都無白費, 係有回報嘅

Adrian大Amy兩個月, 講嘢重係一舊舊咁, 又唔識表達, 脾氣又唔好, 又唔肯等待, 無耐性, 我都唔知幾時, 同埋點教佢去到好似Amy咁

原文章由 brenda0505 於 07-10-22 00:52 硐表
這次已經係我們第四次聚會, 每次未必可以同每個媽咪詳談, 但當見面時都有種好舒服同熟落感覺. 因平時當在家裡, 學校或外出時當迪有吵鬧行為時我都會克制他, 但在這兒便可令自已或孩子盡情放開懷抱傾談或玩耍, 讓雙方 ...

llcathy2004,

那日聚會好高興與妳分享我哋兩個仔嘅情況, 其實妳所面對嘅問題同樣地我都發生過, 所以好明白, 希望妳唔好灰心, 我哋繼續努力吧! 只要我哋唔放棄, 終會有一天好似阿May咁, 苦盡甘來的 雖然我自己都唔知要幾耐, 但始終有個信念, 條路會易行啲, 個心會好過啲:loveliness:共勉之啦   

原文章由 llcathy2004 於 07-10-23 00:14 硐表
我諗我都需要呢個服務,真係唔知點先可以教好個仔!人地見佢咁曳,仲以為我地唔教唔理.好似今日婆婆公公帶佢搭巴士,幾個師奶見佢曳同嘈,鬧佢不特止仲話婆婆好唔教佢,婆婆已經話佢係有啲問題嘅,得黎嘅回應係:睇佢個樣邊 ...

媽咪名               小朋友名            Birthday
Irene                  朗朗                  27 Jan
Ivy(媽)& 銓(爸)   楠楠                  19 Oct (剛過去,等下年)
Veron                 浚禧 (Adrian)     11 May

BBQ (西貢燒烤場)       11月18日 (日)    11月25日(日)
1.CCnam                     OK                        OK
2.brenda0505              OK                        OK
3.DMJ103                    OK                        OK
4.bigheadgirl                                             OK
5.MAY                                                      OK6.Veron                                                    OK

有活動又點能夠少我哋三口子呢

各位姊妹,

有個開心嘅消息想同大家分享。呢幾日比較忙, 無上嚟BK, 係因為星期一帶Adrian去大口環做第一次嘅言語治療, 及星期二全日去咗瑪麗醫院幫醫生去考專業兒科試, 再之後就輪到覆診。幾個醫生都不若而同話Adrian無整體發展遲緩嘅問題, 佢嘅表現完全與佢年紀相符, 唯一嘅問題就係言語嘅組織能力, 以及眼神嘅接觸同專注力等等, 現評佢為輕微自閉症。要繼續做職業及言語治療, 至於自閉症方面, 會一路monitor住。但我同老公聽完後都好開心, 起碼比起之前評估為差一年, 都而家相符, 証明已係一大進步, 原來我哋嘅努力真係無白費到。至於輕微自閉方面, 我哋就唔太擔心, 相信慢慢可以調節返佢。

實在太開心啦! 希望其他姊妹唔好灰心同氣餒, 妳哋嘅付出, 一定會見到成果, 只係時間嘅問題。我哋一定要堅持, 互勵互勉!!!!!!

多謝咁多位姊妹同我分享呢份喜悅! 對我而言, 簡直係一支強心針, 我會繼續努力, 希望大家都可以同我一樣, 唔好放棄, 終有天一定可成功!

Brenda,
恭喜妳呀! 我完成感受到妳嘅快樂, 証明妳嘅心機真係無白費, 而迪迪真係一路响度吸收緊知識, 只係佢未太懂得表達啫。妳唔再需要太擔心, 遲啲一路路會越講越多, 到時妳重反而嫌佢煩tim
好似Adrian咁, 雖然佢而家無乜太空話, 但係講嘅嘢就一舊舊, 分開一截截, 完全組織唔到, 除咗同佢一齊生活嘅人會明之外, 其他人只會覺得佢九唔搭八(言語治療師係咁形容Adrian), 但慢慢嚟, 我有信心一定會改善。所以妳都要俾啲時間迪迪同自己, 唔好太緊張, 放鬆吓, 始終要明白我哋嘅小朋友本身就係俾人差咗啲, 但最終一定可以後來居上

Ivy,
BBQ那裡一定有好多嘢要準備, 有那些工作要做, 就隨便講, 大家可以一切做。

Irene,

普通醫生要考個皇家專業兒科試, 才可以做兒科專科, 瑪麗從大口環選一些小朋友出嚟, 俾那些醫生有實戰經驗來考試。

原文章由 bigheadgirl 於 07-11-3 19:54 硐表
Veron,
Yeah!Yeah!Yeah!令人振奮嘅好消息!Yeah!希望各姊妹好消息一個接一個Yeah!
唔好意思,有D嘢唔明想問吓,你話"去瑪麗幫兒科醫生考試"係咩意思呀?

Brenda,
:- ...

Me too. Anytime available

原文章由 CCnam 於 07-11-6 01:10 硐表
各位,已去了花卉食坊(大埔仔、近科技大學)BBQ場
TEL: 27199393
假期價錢$100.-/位,(包食物&2飲品)1米下免費
4小時任食(開爐計)
有草地,小朋友可走動
請各位撰擇集合時間
              2:00    3:00    4:00   5:00   ...

各位姊妹, 大家好 最緊比較忙, 好耐無上嚟。

呢輪天氣時冷時熱, 大人及小朋友都要小心身體呀! Adrian同我都不能倖免咁病咗;佢有啲感冒同咳, 但而家已經好好多。而我三星期睇了五次醫生, 感冒、咳、氣管炎通通都齊, 而家總算有啲好轉,今個星期日可以與大家見面, 實在熱切期待

Ivy,
有咩工作可讓我哋分擔吓, 即管開聲:loveliness: :loveliness: :loveliness:

各位姊妹,

最近真的比較忙, 所以少咗上嚟, 見到個個小朋友輪住病, 都好心痛 妳哋大家都一定好辛苦, 希望所有小朋友都快啲好番, 身體健康啦

Brenda, Ivy, May & Maria,

不用多提, 都梗會將啲溫馨家庭照send返俾妳哋啦, 剛send了, 收唔到再通知我啦 :loveliness:

今次BBQ真係好開心, 平時無乜機會帶Adrian去戶外活動, 除咗公園度玩。藉今次機會可俾佢認知多啲, 起碼都知什麼是BBQ。希望以後能攪多啲戶外活動, 可以一大班小朋友一齊玩, 一齊認知多啲唔同嘅嘢

Ivy,

謝謝妳嘅安排, 搵到個咁安全又大嘅地方俾我哋玩

May,

真係好羨慕妳塊哈哈笑多士, 學Brenda話頭, 如果Adrian燒一塊俾我, 燶晒變黑炭頭, 我都一定好感動, 同食晒佢。唔知幾時佢先會好似Amy咁咁成熟、孝順、同明白事理呢? 唔好成日都郁啲發脾氣呢

各位姊妹,

近期真係非常忙, 所以一直無時間上嚟。無上嚟一陣, 已經決定晒集合時間, 地點, 食物等等, 果然高效率。好彩昨晚Brenda發短訊通知我詳情, 真係唔該晒Brenda

想了一日, 終於想到預備什麼食物, 就係"生炒糯米飯", 不過係奶奶整, 因我唔識整嘢食, 希望大家唔好介意。不知大家啱唔啱食? 有何意見? 否則, 我可現成買另一款食物代替

各位姊妹,

2007年快將過去, 所有不開心事, 就不要記住啦, 我們展望新嘅一年, 有新嘅開始。

祝妳們合家身體健康、新年快樂、小朋友一天比一天精靈活潑、聰明伶俐、日日都進步!

Adrian's family

各位姊妹好, 近期公事及私事都非常忙, 所以無時間上嚟 估唔到話咁快已安排好聚會, 重差不多full添,  好彩多得Brenda通知 , 否則就miss咗lu

有party, 就梗要預埋我哋啦 , 到時見!!!!!!

日期:  27/1 (Sun)
時間:  1pm-5pm
地點:  都會駅
人數如下:
1.  Irene x 3
2.  Brenda x 3
3.  Cathy x 2
4.  Joyce x 2
5.  Samantha x 2
6.  Podi x 3
7.  Amon x 3
8.  Rebecca x 3
9.  Maria x 3
10. Veron x 3

恭喜發財! 祝各位姊妹合家平安、萬事如意! 希望大家新的一年開開心心、身體健康、日日笑口常開、心想事成!小朋友快高長大、聰明伶俐、聽教聽話!恭喜! 恭喜!

:恭: :喜: :發: :財:

16/3            23/3

Amon (3)                              OK              OK
welove(2)                             OK              OK
cathy(3)                                                    OK
hk2701bb                             Ok
brenda0505 OK(3)               OK             OK

IVY (3)                                  OK              OK
Bigheadgirl (3)                     OK              OK
veron(3)               OK       OK

Irene, 祝阿朗早日康復! 妳也要保重身體!

6/4              13/4

BRENDA0505         OK                  OK
IVY                         OK                 OK
YYMM2007              /                    OK
welove                   OK                  OK
Bigheadgirl              OK                  OK
Veron                     OK                  OK

Irene,

聽到阿朗嘅嘢, 真係好唔開心同擔心, 可以體會到妳哋兩夫妻有幾辛苦, 希望阿朗可以快啲好返, 回復返佢嘅精靈活潑啦! 但另一方面, 亦慶幸證實只係耳朵嘅問題, 而影響到佢發音, 其實佢根本不是A仔, 所有疑團都解開, 那不是更好嗎! 耳朵及發音嘅問題, 只要悉心照顧, 多加訓練, 俾多啲耐性, 好快就會好

Veron

Brenda,

知道妳遇到好的社工同姑娘, 真替妳高興, 起碼條路真係會易行好多, 迪迪亦一定會一日比一日進步 我個社工成年都未聯絡過我一次, 我只有在等消息

星期日我哋12點趕唔切, 因Adrian11:30先响置富學完游水, 最快我諗都要1點到, 可否告知行程, 我哋自己嚟搵妳哋?

原文章由 brenda0505 於 08-4-9 13:33 發表
Maria,

多謝你的提供.  資料性很豐富的網站.  

Amon,

不如我地約呢個星期日(13/4)下午12點粉嶺火車站集合, 好嗎? 現出席人數如下:

AMON                    OK
BRENDA0505         OK
IVY                       ...
‹ 上一主題|下一主題