用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派唔到派到心儀中學?
樓主: 櫺囹桼
go

派唔到派到心儀中學? [複製鏈接]

原文章由 fattykitty 於 07-7-12 22:06 發表

007先生,
              謝謝妳的回應 , 妳所指的英文增潤課程是否某些科目會逐漸加入英文授課 , 讓學生更容易適應高中的課程?

fattykitty
係丫!請放心!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007兄,

女兒派了沙田區馮黃鳳亭, 請問與胡忠比較又如何? :) :) :)

Tks!

原文章由 wingwingcow 於 07-7-12 23:09 發表
007兄,

女兒派了沙田區馮黃鳳亭, 請問與胡忠比較又如何? :) :) :)

Tks!

wingwingcow:
雖然、或者、大概、不一定、可能...胡忠比馮黃鳳亭稍勝一少點...但既然你囡囡派去了馮黃鳳亭...在父母心目中已經係最好的...亦要將訊息告訴囡囡...這是一間非常優秀及適合你之中學,在這所中學讀書...你一定能盡展所長、再進一步!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

首先,我多謝你既意見!
我都同囡囡講左lee番說話∼
唔該哂你!
007兄∼
仲有一件事想問:
胡忠係唔係已經從中中升左做英中??
咁即係變左Band1???

醒目開學勳章

007  兄,

我想問下你知唔知係馬鞍山果間 "青年會書院" 好唔好架? 校風如何呀? 我家姐個女派左去果間。   

007  兄,

我想問下觀塘福建/慈雲山德愛中學, 如果唔計要交學費, 邊間校風/成績好d ?

原文章由 wingwingcow 於 07-7-13 23:56 發表
首先,我多謝你既意見!
我都同囡囡講左lee番說話∼
唔該哂你!
007兄∼
仲有一件事想問:
胡忠係唔係已經從中中升左做英中??
咁即係變左Band1???

1)教育署暫時未有計劃(機制)將中中轉英中!(仲諗緊點可以減英中學額就真...)
2)多band1生報讀就係band1中學,反之越來越少band1生報讀就會變band2中學! (所以...受歡迎唔係咁好成績之學校都有可能會收足100%band1生...因為好多家長重視校風多於成績!)

原文章由 meimeilam 於 07-7-14 09:46 發表
007  兄,

我想問下你知唔知係馬鞍山果間 "青年會書院" 好唔好架? 校風如何呀? 我家姐個女派左去果間。   

meimeilam:
唔熟...問番沙田友好

原文章由 worldpeace 於 07-7-14 12:55 發表
007  兄,

我想問下觀塘福建/慈雲山德愛中學, 如果唔計要交學費, 邊間校風/成績好d ?

worldpeace:
EMI點都係EMI...整體成績當然德愛高,個別例子可能是福建贏(7、8個A多是國內新移民,可能中一時a~z亦未識齊...)
所以福建校風純樸 + 新移民“多”發奮圖強 = 我推介福建之原因!

原文章由 meimeilam 於 07-7-14 09:46 發表
007  兄,

我同事個表妹係入面教,佢話E間係Band2-Band3之間既學校,成績一般啦..但係校風ok嫁~

[ 本文章最後由 wingwingcow 於 07-7-15 01:14 編輯 ]

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-14 16:48 發表

1)教育署暫時未有計劃(機制)將中中轉英中!(仲諗緊點可以減英中學額就真...)
2)多band1生報讀就係band1中學,反之越來越少band1生報讀就會變band2中學! (所以...受歡迎唔係咁好成績之學校 ...

多謝你既意見呀!!!!
007兄

Wingwingcow

醒目開學勳章

原文章由 wingwingcow 於 07-7-15 01:13 發表

我同事個表妹係入面教,佢話E間係Band2-Band3之間既學校,成績一般啦..但係校風ok嫁~

真係唔該晒你!
‹ 上一主題|下一主題