用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 07-08 大圍聖心K2 家長請進
樓主: MARSTEN
go

07-08 大圍聖心K2 家長請進 [複製鏈接]

原文章由 arnoldmami 於 07-9-5 09:01 硐表
我囝囝的校服每日都熨, 如果熨會luck色便會很麻煩.

arnoldmami,

呢件校服我唔係第一次熨架喇,都唔知點解無lala咁!唯有避免熨個part.

我只係知個書包一洗就脫色到暈,校服ok喎~

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-11-1 10:16 編輯 ]

MARSTEN
其實學校都不停檢討的,現在同以前相比,真的好了很多,若果他們還用以前方式,應該會更多人離校.

原文章由 MARSTEN 於 07-10-22 21:44 硐表
好多小朋友都讀得唔開心及離校,聖心可能要檢討一下啦

觀課評估日--大家會有咩意見向學校反映呢??個半鐘做得d咩??重要講埋評估d野

你們所指的唔開心是什麼,老師對學生的態度或功課方面?
已經好多人離開?我仍覺得收了太多學生及收生的準則唔高,唔似得以前o的人講聖心難考入.

原文章由 MARSTEN 於 07-10-23 14:18 硐表
觀課評估日--大家會有咩意見向學校反映呢??個半鐘做得d咩??重要講埋評估d野

其實當初你們為甚麼會選這間學校的,因為你見有好多人選嗎?有人讚好嗎?因為可以上小學嗎?

選學校可以好自由的,人人平等的,每人都有自己的自由,若然小朋友唔適應的,為何唔轉校呢?還有....你們有没有向學校反應呢?

若果你們覺得向老師反應,他們不理會你的,你可向校長反應的,小朋友係自己的,一定要為小朋友著想.

我試過因為學校派發的生日會禮物太細粒,會令兒童危險,我親自走去學校同老師反應,他們已經在第二次的生日會禮物到作改善.

無論學校有幾好或唔好,都好需要家長與學校溝通的,學校老師唔主動同你溝通,自己行前d,就去打比老師,老師唔會唔答你地的,但打電話比老師都要係適當的時候,若果唔係老師都幾難専心解答你們的難題.(或者寫在手冊上,叫老師致電給你們,也可以)

ctf1029  
你都講得啱,現在收生太多及準則太唔高,以前又要考呢樣,又要考嗰樣,以前唔出聲一定唔收,現在唔出聲都收一大批,還有現在間間幼稚園都活動教學,都揾唔到邊間好似呢間幼稚園咁,咁多功課做.

原文章由 ctf1029 於 07-10-23 15:44 硐表
你們所指的唔開心是什麼,老師對學生的態度或功課方面?
已經好多人離開?我仍覺得收了太多學生及收生的準則唔高,唔似得以前o的人講聖心難考入.

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-24 00:25 編輯 ]

今日學校派咗通告啦,請各家長留意小朋友的身體狀況.

緊記勤洗手,保持個人衛生.

請問觀課評估日是否今年才有,好似每個組都有兩個時間,我囝囝是8:30-10:00,咁早由馬鞍山帶小朋友回校都幾辛苦,一諗到由秦石落車就開始行就驚啦!

有教無類,小朋友唔出聲唔代表佢日後唔會出聲,"唔出聲都收一大堆"呢幾個字俾果d媽咪聽到一定好唔開心,講真小朋友唔出聲可能係細仔,可能係語言發展比較差,佢地都唔想,唔通唔出聲就入唔到幼稚園?

原文章由 wing1206 於 07-10-24 00:20 硐表
其實當初你們為甚麼會選這間學校的,因為你見有好多人選嗎?有人讚好嗎?因為可以上小學嗎?

選學校可以好自由的,人人平等的,每人都有自己的自由,若然小朋友唔適應的,為何唔轉校呢?還有....你們有没有向學校反應呢?

若 ...

唔知幾時先轉冬季校服 , 一早天氣很涼, 明天已經11月.
我問過老師, 佢話池 d  會有通告, 低但到今日都仲咪有.

我見有d媽咪唔理咁多俾佢地穿冬季先,反正都係校服啫
不過我個仔已經冷親左

原文章由 STARBARNEY 於 07-10-31 16:37 硐表
唔知幾時先轉冬季校服 , 一早天氣很涼, 明天已經11月.
我問過老師, 佢話池 d  會有通告, 低但到今日都仲咪有.

其實近幾年好多人可以考入的機會大左好多!
因為出生率低係主要原因!

十三、四年前真係好難入,
因為我姑拉個仔都考唔到!
我姑拉自己細個都係讀呢間添~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

你唔係搭馬鐵係車公廟站落行過橋咪會近d呀

原文章由 ctf1029 於 07-10-27 12:09 硐表
請問觀課評估日是否今年才有,好似每個組都有兩個時間,我囝囝是8:30-10:00,咁早由馬鞍山帶小朋友回校都幾辛苦,一諗到由秦石落車就開始行就驚啦!

阿囝都話有個小朋友病了前天無返學,但昨天就返學了,但咳好多喎!有時咳都唔會咁快好,所以好難請咁多天假,但最好用口罩,現時的天氣各家長都好擔心小朋友健康!
昨天睇報紙話o的感冒菌如入了腦,心臟就好危險啦!
希望各小朋友都身體健康!:

MARSTEN
其實你唔覺得小朋友答好多問題的又收,唔答問題的又收,咁樣要面試做咩呢?個要求係咩呢?唔通只係睇吓個小朋友的樣,當然啦!老師都會睇個小朋友幾大來作準則,唔通一個年頭同一個年尾比較咩,但學校要求小朋友要有禮貌及守紀律,咁點解小朋友連問佢咩名都唔答的,都收佢的,咁學校係咩準則呢?
聽已經畢業的聖幼家長講,以住聖幼面試要求真係好高的,又要有禮貌,又要表演個人才藝,係呢十年八年先唔洗咋,唔明係今時今日的小朋友唔達標,要令學校降低要求定係佢地覺得今時今日唔雖要呢D動作.
其實第一次面試學校應該收咗D肯回答又有禮貌的小朋友,唔肯回答可能佢驚,可以比機會佢地第2次面試的,家長又可以再睇清楚間學校適唔適合小朋友.
我個大囡當年向過很多間九龍塘的幼稚園報名,他們的要求真係好高的,小朋友第一次唔回答,都係比機會第二次去面試,之後先收咗佢,不過後來因為佢話無功課做,我無讀佢,再轉過去另一間九龍塘的幼稚園讀.

講開又講,我係呢間幼稚園咁耐見親D家長都幾有禮貌.

原文章由 MARSTEN 於 07-10-30 17:31 硐表
有教無類,小朋友唔出聲唔代表佢日後唔會出聲,"唔出聲都收一大堆"呢幾個字俾果d媽咪聽到一定好唔開心,講真小朋友唔出聲可能係細仔,可能係語言發展比較差,佢地都唔想,唔通唔出聲就入唔到幼稚園?

...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-1 16:20 編輯 ]

佢地可能知道而家辨幼稚園唔係咁易,而家又唔係咁多人生,佢梗係想收多d維持啦,其實面試果陣,有d細仔真係好細個架咋,見到陌生人唔出聲都唔可以怪佢既,我覺得佢地會收d面試肯坐定定,家長同仔仔又親子既,你都知佢地問咩架啦,放假同小朋友去邊度玩,其實都好睇媽媽點答,可以話係in小朋友同in家長,聖心d小朋友真係幾乖架
佢地好識睇小朋友

原文章由 wing1206 於 07-11-1 15:55 硐表
MARSTEN
其實你唔覺得小朋友答好多問題的又收,唔答問題的又收,咁樣要面試做咩呢?個要求係咩呢?唔通只係睇吓個小朋友的樣,當然啦!老師都會睇個小朋友幾大來作準則,唔通一個年頭同一個年尾比較咩,但學校要求小朋友要有 ...

原本2010年小學已正實會轉全日制!
我地小朋友剛剛第一年轉制!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

hi Tiffany,

都唔知有幾大機會入番呢: ,我琴日接我仔早退見到你個仔仔好鬼醒目,個茶點咭掛左係背脊 ,琴日係玩餐廳,自己挑野食,不過好似全部都係餅乾之類

原文章由 tiffany_wong23 於 07-11-6 00:27 硐表

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-11-6 08:56 編輯 ]

我仔仔有鼻水佢都叫我去接番佢走,我仔係鼻敏感,朝早係有鼻水,但之後成日都無,所以我今日無俾佢番,免得又要去接佢早走
不過有人同我講有個小朋友病左好耐,而家重要入醫院,所以佢地好緊張

我琴日見到有貨車運校服黎呀,可能係來貨遲,所以先咁遲換季,但係我覺得set 12號先開始交替都係有d遲,始終朝早番學真係幾凍架,所以我都係睇天氣來定穿唔穿冬季,如果唔係唔病都凍病啦~

原文章由 ctf1029 於 07-11-1 11:46 硐表
阿囝都話有個小朋友病了前天無返學,但昨天就返學了,但咳好多喎!有時咳都唔會咁快好,所以好難請咁多天假,但最好用口罩,現時的天氣各家長都好擔心小朋友健康!
昨天睇報紙話o的感冒菌如入了腦,心臟就好危險啦!
希望各小 ...

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-11-6 09:03 編輯 ]

原文章由 tiffany_wong23 於 07-11-6 00:27 硐表

唔係第一年,係二年級先轉
‹ 上一主題|下一主題