用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 07-08 大圍聖心K2 家長請進
樓主: MARSTEN
go

07-08 大圍聖心K2 家長請進 [複製鏈接]

轉全日後唔知教學會否多元化呢?如:上午教書,下午就活動.
學校會否有泳池呢?

原文章由 laiki 於 07-11-6 09:33 硐表

唔係第一年,係二年級先轉

你講呢類型教學好似直資先會咁做, 我search過大多數都係學術為主:)

原文章由 ctf1029 於 07-11-6 11:22 硐表
學校會否有泳池呢?

應該同現在差不多,只不過唔洗分上午同下午,課外活動唔洗全部去曬星期六.

原文章由 ctf1029 於 07-11-6 11:22 硐表
學校會否有泳池呢?

各位家長
本人尋日去了學校,剛剛見到校長,同佢傾咗一陣,講番小朋友的書包內有太多書本,校長話會開會傾傾呢個問題,希望佢地會盡快解決.

好耐都沒有上bk啦!  大家好嗎?

剛過去的生日會, 收到一個相架, 內有一張囝囝的生日照片,
打開, 真的呆了一呆, 因為張相影得囝囝非常之樣衰, 又黑又大的眼袋, 可能影相果日囝囝剛好不夠瞓, 吾怪得人, 但係沒理由個嘴,
嘟起, 妙嘴妙舌都收貨架, 照計而家用數碼相機, 已經知效果好吾好, 真的很驚訝, 禁都送得落手, 真是有驚無喜.

係呀,我個仔次次映學生相(係校映),都係"O"咀,朦眼,完全唔似佢,因為佢隻眼好大隻架

原文章由 arnoldmami 於 07-12-4 13:45 發表
好耐都沒有上bk啦!  大家好嗎?

剛過去的生日會, 收到一個相架, 內有一張囝囝的生日照片,
打開, 真的呆了一呆, 因為張相影得囝囝非常之樣衰, 又黑又大的眼袋, 可能影相果日囝囝剛好不夠瞓, 吾怪得人, 但係沒理由個嘴 ...

究竟聖心小學新校會係邊??我外甥話係大圍站上蓋??!

我都吾知war, 你們是否都打算考聖小呢, 難考嗎, 吾係校友,又吾係教徒, 呀囝又吾係醒過人而且又係細仔, 有沒有30%機會呢??

原文章由 MARSTEN 於 07-12-5 10:03 發表

無錯,新校舍係大圍火車站上蓋,預計2010年搬校舍,到時會轉全日制.

原文章由 MARSTEN 於 07-12-5 10:03 發表

今個星期主題是:開開心心迎聖誕
寫聖誕咭原來是一件難事,小朋友要自己寫名,同學名又怕寫錯,會唔好意思.

咁2009年係舊校讀緊既小朋友一定會轉番去新校架啦,應該唔會少左掛....

原文章由 yf 於 07-12-12 13:29 發表
請問你地知唔知而家k3合共有幾多個學生呀? 2010年轉左全日制之後, 收既學生咪會小左囉? 係咪呀? 有冇消息呀?

大家好,

我係k1媽媽,想請教聖誕party可唔可以唔跟時段返入學校參加嘉年華會 ....我想早半個鍾唔知可唔可以呢: ?...唔知會唔會比人發覺

原文章由 TPL 於 07-12-13 16:32 發表
大家好,

我係k1媽媽,想請教聖誕party可唔可以唔跟時段返入學校參加嘉年華會 ....我想早半個鍾唔知可唔可以呢: ?...唔知會唔會比人發覺

會架!班主任會係門口迎接同俾飛你地!不過如果真係唔得閑,咪同老師講聲先,等佢預早準備

yf
你係咪有D誤會呢?佢現在係1,5,6年級係上午,2,3,4年級係下午,因班房不夠用,所以會上下午輪住用,每級約4-5班,每班約4X人,某D班會3X人,所以到時轉全日制收生都會一樣的.
其實聖小每年收小一,會視乎當年小六的畢業生的班數,若今年小六係5班的,小一收生就會5班,若4班的就會收番4班,所以睇番你嗰年收幾多班,若果有5班的,入的機會就會大好多,但若果轉全日就唔會咁啦.

原文章由 yf 於 07-12-13 13:38 發表
我既意思係, 因為小學由上下午班轉左全日班之後收生既人數小左, so, 幼稚園既學生升番聖小既機會係咪都相對會小左呢? 除非佢聖幼都收小d學生啦. right?

...

yf
暫時都唔知學校點安排呀,唔知到時4班定5班呢?

原文章由 yf 於 07-12-14 13:44 發表
wing1206,

知道了, 唔該晒你!!!
咁轉左全日制右點呢?

大家覺得聖小好嗎, 算吾算brand 1的小學呢?

今日寫雨天及晴天,但雨字的筆順跟字典不同.有無知點解?
‹ 上一主題|下一主題