用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

如各位有需要更正/加入名單請通知我,謝謝!

優才書院家長名單(update on 02/09/2007)

TKO G1 -  

AFSL2007--1D, Louisa , un_gu - 1C, joly--1D,appletony--1C,cpkba, 中天英 -1C, Hairy—1C, Wisdom—1C, June04 -- 1C

MK G1 -  

Link—1B , sschiu, snowball—1B, ngkf , blackberry , TLWC , Hinmami—1B, Weewaa2 , DJCheng ,  edea--1A , Aoi--1B , 元元媽咪 -1A, 維尼媽--1B, mandy_ng_BB -- 1A, siupanyau -- 1B.

TKO-G2:

(1)CTCM—2D (2)跳跳虎—2D  (3)Farm—2D (4)beesbees(5)lkiiki—2C (6)積仔—2D (7)jojo2000—2D (8)yk1225

MK-G2:

(1)印第安公主—2B (2)cktl (3)RAD2000 (4) 軍魁星—2B (5)hcma05 (6)小花媽媽-2B (7)sonma—2B (8)rositajjariel (9)corliss_yu (10)LBMom (11)吉祥三寶—2B (12)playfamily (13)kykyma (14)hui1206 (15)Lusita (16)csho3328 (17)PR

G3 : (1)
希希媽媽 (2)winchehk (3)Mami_King (4)siu-keung (5)Small_A

G4 : (1)twl (2)YiuYiu777 (3)chunhei (4)sillycara (5)ying1999ying (6) tony_chan (7)AlanB

G5 : (1)meimeilam (2)cktl (3)redpocket (4) jhuiwong

G6 : (1)gitmee—6C, (2) ecore

G8 : (1)winchehk (2)EricHau, (3) ecore

G9 : (1)dabbycheung (2)Tangmama

[ 本文章最後由 軍魁星 於 08-1-18 20:47 編輯 ]
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我第一個嚟報到!

昨日同印第安公主係旺角校影左d新相, 請用以下連結睇相, 密碼照舊, 唔記得 password 的請 PM 我.

*** Password 只會提供給優才家長. ***

http://coleman0209.smugmug.com/gallery/3099340#169505158

第二.  等我仲以為有問題添.

報到

軍生,d相load得好慢,今晚返屋企再慢慢睇.

囡囡幼稚園畢業啦,今個星期日行畢業禮,竟然有運拎到獎,為幼稚園生涯劃上一個美麗既句號

今個星期六打算同囡囡去睇牙醫,有三隻鬆左,仲打算做埋校服.

我見到優才有一件polo shirt,淺綠色,好靚呀,唔知係幾時著既呢?

[ 本文章最後由 淡然 於 07-7-5 13:21 編輯 ]

報到

淡然:

件Polo shirt你個女要6年後至有得著,因為果件係中學校服嚟。

幾乎想買件自己著,呢個色好靚,好似薄荷,好清涼!

原文章由 淡然 於 07-7-5 13:58 發表
幾乎想買件自己著,呢個色好靚,好似薄荷,好清涼!

依?  好似BK又識得將新的message放前面bor.

原文章由 corliss_yu 於 07-7-5 22:13 發表
軍生 :
相影得好靚,不過,影得我仔仔一張咋 !!!

係呀?! 得一張咋? 真係好少, 不過B班既事最好問番B班果位公主.

其實之前阿公主仲影左一次, 主力應該係影B班, 因為我唔在場, 你睇下呢度會唔會有多d啦:

http://coleman0209.smugmug.com/gallery/3079051#168003587

我見倒喇, 第六第七張已經係喇,  反而唔見我個仔.

[ 本文章最後由 軍魁星 於 07-7-5 22:53 編輯 ]

原文章由 軍魁星 於 07-7-5 22:40 發表

我見倒喇, 第六第七張已經係喇,  反而唔見我個仔.

啊! 記返起喇, 原來我個仔果日無返學.

果日本來係去參觀大埔林村間樹屋, 我地住大埔, 打算自已去林村等, 點知雷暴警告導致活動臨時取消, 我地係屋企乾脆無返學.

各位優才家長,
其實我都幾鐘意呢d開心學校, 但係大部份朋友都建議我比小朋友讀返d傳統學校,日後的競爭力會大d. 如果傳統學校真的讀得不好,才轉入開心學校都得, 相反入開心學校轉入傳統學校就不行了, 你地同唔同意呀?
請問你地又點解會放棄傳統學校?  可唔可以比下意見?

原文章由 hikozan 於 07-7-6 11:36 發表
各位優才家長,
其實我都幾鐘意呢d開心學校, 但係大部份朋友都建議我比小朋友讀返d傳統學校,日後的競爭力會大d. 如果傳統學校真的讀得不好,才轉入開心學校都得, 相反入開心學校轉入傳統學校就不行了, 你地同唔 ...

hikozan,

開心學校並唔等於無競爭力。

我個仔小學時係讀傳統學校,佢小學時成績好好經常名列前芧。但中學入左嚟優才後,佢同其他由優才小學部升上嚟既同學比,好明顯佢既英文水平係比佢地低。

所以開心學校既程度有時比傳統學校既課程還要高。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 07-7-6 18:53 編輯 ]

dabbycheung,
多謝你回應, 如果開心學校不比傳統學校出遜色, 而家庭又可以付擔得起學費, 那就未必定要首選谷到衡的傳統學校了(本人認為). 只怕是自己思想簡單.....想讀得開心又較輕鬆而又能達到跟傳統學校的競爭力.
dabbycheung正好你小朋友是從傳統學校轉去GT, 想請問為何不繼續升去傳統中學?因為你小朋友好叻, 應該有好多名校可以選擇. 而兩種學校教學模式頗大, 你認為那種方式學習比較好呢? SORRY,可能問得私人咗D, 你可以PM比我, 唔該,唔該...

報到

我係AI&TYC呀,因為原本的LoginID 吾用得,所以開了個新的。

: :

hikozan,

有時我都會諗,如果時光可以倒流而經濟環境又許可,我一定會比個仔小學讀直資或者私校。始終直資或者私校既教法和各樣,都會比政府傳統學校佳,(政府名校除外)

我個仔既性格其實唔適合讀政府學校,因為佢好懶,佢唔係書不離手果種人。如果比佢繼續讀政府名中學,因為多功課,多測驗多考試,所以佢一定會讀得唔開心,咁又何苦呢?

至於邊種教法好?其實好睇個小朋友既性格。好似我朋友個女咁,佢好乖好靜,平日又會自動自覺溫書,所以我朋友就幫佢個女揀傳統名校。而我個仔既性格,就比較適合讀直資學校。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 07-7-6 18:52 編輯 ]

跳跳虎,

見字請把e-mail address pm 給我.

原文章由 corliss_yu 於 07-7-6 20:11 發表
印第安公主 :
謝謝你 !! 你影了很多張我仔仔的大頭相。

不用謝,影得多與少,最視乎個小朋友合作與否,合作d咪影多幾張囉.

另請 check pm.

Hi, 公主, 我地會去樹屋, 另有關部門既同事正聯絡A班的同學, 睇下有幾多人去, 會盡快複你.

謝謝.
‹ 上一主題|下一主題