用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 民生書院
go

民生書院 [複製鏈接]

ak25

你好,我囡囡今年九月插班K2,你小朋友小學幾年班呀?雖然仲有兩年才小一,但我都有好多問題,請問你可否分享一下?

(1) 現在小二、三及四半日制,幾時全部轉全日呢?

(2) 小學上午上課時間太早了,學校未來幾年會否減少每堂時間為30分鐘,咁就不用7:40上課啦。(因培正都係每堂30分鐘)

(3)係咪大部分學生都可K3直上小一?

(4)小學課程會否太深?多唔多學生追唔到課程而要退學?因我
老公個同事個親戚小朋友小一才入學,冇科pass,要補考才升到班,但小二下學期都要走。

(5) 課外活動會唔會將成績記錄在學校成績表上,如果唔參加會唔會唔係咁好?因我囡囡要搭褓姆車,星期六仲要番學,我擔心佢會好倦,如果學校近家,我就一定比佢上課外活動,真煩腦!

(6) 其實我唔多清楚現今中學派位制度係點,但民生中學是津貼, 係咪即係要派位?派回原校機會高嗎?

真係唔好意思,我好多問題,唔該晒!!!

ak25

真係唔該晒你的分享!你所說"去我們的討論區",即係邊個?
BK轉左版面,我好難揾番自己討論過既文章,每次都要由頭睇番才揾到討論過既文章。請問係咪要自巳再set過,真係唔好意思,我咳唔係咁醒。

原文章由 ak25 於 07-7-17 09:31 發表
我個囡都是比較靜和怕羞的, 不要緊, 每班都一定有好動和好靜的小朋友, 他們自然就會物以類聚, 一定會認識倒好朋友的, 如果你想再傾, 去我們的討論區或pm我吧, 我不是常來這邊的.
‹ 上一主題|下一主題