用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

原帖由 aypk20000 於 08-9-22 16:54 發表
學校為何咁鬼鼠, 有很多事都不寫在手卌上或網上,照計校方有明確指示,而學生不照做的話,那就無話可說。

可能想試試佢上堂留唔留心掛.

因為有細的今年入紙派位小一, 就跟幼稚園到學校參觀, 發現學校改變之不少, 番新咗好多, 不過, 無參觀課室.  聽到D家長反應, 都覺得條樓梯好長, D家長上完條樓梯都話辛苦. 有D家長話, 今年小六派位派得幾好喎, 想入, 但依家開始用小班制, 所以有D怕入不到. 我就唔知選唔選好, 因為多功課叫第一個做都好辛苦, 如果二個一齊來, 我都不能想像, 但如果選其他學校, 又怕一份都無, 爭不到, 依家個心都仲係十五十六......

原帖由 nellymiu 於 08-11-17 23:35 發表
我女兒現在讀4年級,所以知道一些:
1. 不一定,總之全級的前40名就可以入精英班
2. 四年班入不到精英班,還有五年級,升六年級就不會變的了。
3。會的。升5年級可能會掉囘普通班的。
4。不清楚
5。教的應該一樣,但會作多許多作 ...

聽其他學校D家長講, 話如果你小朋友是BRAND 1, 就選BRAND 1頭D學校, 仲容易入過BRAND 1尾BRAND 2頭D學校喎, 因為個個怕小朋友讀得辛苦, 又怕入唔到, 點知個個都唔選, 好TOP D學校比中間的容易入

Xanthe,

請問有沒有心水中學呢?分亨一下吧!

好耐無入來了, 最近各位是否心情差, 好負面喎!

我覺得各各家長各有要求, 可能我由此至終都是現在這位校長, 我覺得學校進步中, 比起最初到這校只覺得十分舊, 現在起碼加大左, 又維修左, 已經有進步, 不過, 要明白學校改革做老師教左咁多年叫佢地改都有難度, 行政方面同政府一樣你估咁容易咩, 我地掛住左中華基督教教會, 咩事都要向教會知會, 所以無咁容易架.

今次有無家長日呢?

我想問各級優異生是指什麼? 是否成績進步? 還是考1-幾名?

原帖由 Xanthe 於 09-2-18 16:42 發表
優異生 => 呀女說是全班考頭3名。

今次d優異生獎狀是否今年先有? 以前唔覺? 我只見到d相在學校網頁上看到.

原帖由 sandylaw 於 09-2-19 15:23 發表

咦!我女話係全年無欠交功課同無俾老師寫手冊就係優異生喎mouth:" />

咦! 原來大家都唔知優異生的定義是什麼? 哈哈哈.....

原帖由 Xanthe 於 09-2-24 06:44 發表
sorry!! 優異生是全年無欠交功課同無俾老師寫手冊就係優異生,全班頭3名係叫學習成績優異獎!優異生係年年都有的!

我問我的小朋友, 學校網頁攞獎的優異獎狀是指什麼? 佢話係做越讀越有趣才有的, 但是頭幾多名就唔知?

我想問下學校課外活動, 有那個活動比較容易有獎攞呢?

Xanthe,

我想問新一屆老師是誰? 是男定是女?

Xanthe,

你又知唔知新一屆校長是誰?男定是女?
‹ 上一主題|下一主題