用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

昨晚的表演真係非常精彩,沒有悶場,每組節目的服裝及髮飾都十分漂亮。

h2dog1 的親子表演好好睇,我同老公都覺得「爸爸」係教跳舞的,同囡囡好合拍,囡囡條裙好靚。
我嫌他們的表演時間太短。
h2dog1, 下次可否長多少少呀!

現今的小朋友真係好幸福,學了不足一年的課外活動,就可以上台表演,仲有很好的表現。

原文章由 Celestine 於 08-7-19 07:59 發表
尋日個表演好精彩啊, 個粵劇d 小朋友好可愛啊, 下次真係要帶埋細女去  

h2dog1,
尋日表演父女舞既係咪您先生同女女? 佢地好利害啊 ! 您先生係咪教跳舞架? (好專業)   女女又好大謄, 跳個振個笑容仲好甜,  ...
Joyful Life

我囡囡只報「敲擊新秀」,好彩抽到。
因為我囡囡無其他活動想學。
Joyful Life

Heidi媽:

據悉Shakespeare要老師推薦才可參加。

我想八卦問一問……
駛唔駛等老師發信通知你囡囡可以參加這個班?
或是
你囡囡先報了名,老師會內部評核,得就代表被推薦,唔得就代表不被推薦,下年都唔駛再報呢!?

謝謝!

原帖由 Heidi媽 於 08-9-15 18:51 發表
我女都好好彩入到Shakespeare, 更好彩就是可為學校的管弦樂團做鋼琴伴奏!

wanmui,
我女以前都有在學校學flute, 學了兩年因為我覺得教得太慢, 所以停了, 今年決定自找老師pick up番, 希望玩多一樣樂器.

...
Joyful Life

Heidi媽:

謝謝您的回覆。

以後可以試報要老師推薦的活動喇!

期待今屆能看到您囡囡表演Shakespeare,記得通知我。謝謝!

原帖由 Heidi媽 於 08-9-17 08:01 發表
Joyful-Life,

原先呀女是被老師推薦參加奧數的, 但時間又剛剛撞到佢好想參加的 shakespeare, 佢同我講奧數有些悶, 因已學了兩年, 好想試吓其他的課外活動! 最後佢填寫了 spakespeare 已放棄奧數, 其實都係博一博,  ...
Joyful Life

我囡囡都叫我為她準備萬聖節裝扮。
不過,不可穿萬聖節服裝,因為要穿校服。

另外,我囡那班派了兩首Halloween歌詞。

原帖由 wanmui 於 08-10-27 11:00 發表
謝謝回答!因為個女聽同學講話有活動, 叫我買萬聖節的衫,所以問大家.因為係插班小二,好多野都唔知,多謝大家指教!
係呢, 家長會有無講小朋友在校点,大家去唔去?
講座就唔想聽, 會否有段時間見老師?
測驗係咪有成績表? ...
Joyful Life

vvmakyy,

點幾鐘左右才考Oral,仲要趕去考場。
夠唔夠時間架?!
Joyful Life

向各位家長請教考試範圍

我想問清楚「小二中文科」範圍點解沒有包括上學期測驗範圍?!

英、數都要包括上學期測驗範圍,小一都要全部考。
點解「中文」唔駛全部考呢?
我怕漏了範圍,請各位賜教。

謝謝!
Joyful Life

vvmakyy & Heidi媽:

多謝您們解答呀!

因為上年英文科下學期測驗我照跟範圍溫習,點知出左上學期考試範圍,所以問下各位意見。

Heidi媽:
嘩!考6-70個成語……

原帖由 Heidi媽 於 08-12-2 07:34 發表
中文上下學期分別都有兩本課本, 教的篇幅亦都很多, 如果再考埋測過驗的就太多了, 而且現在考試都不太着重課本教過的東西. 好似呀女今次考試的中文是12課, 成語考一個單元即6,70個, 真係都唔少.

至於英文同中文, 間 ...
Joyful Life

vvmakyy,

太好喇!

預祝你囡囡當天表現出色、比賽成功。

原帖由 vvmakyy 於 08-12-2 19:44 發表
老師回覆咗阿囡啦, 當天安排同阿囡考第一個, 然後我接走她去朗誦
希望她到時唔好驚啦
Joyful Life

請問普通話筆試會唔會考聆聽?
除了考個字的拼音之外,仲會考什麼?
(我囡囡忘記了考什麼 )

原帖由 vvmakyy 於 08-12-17 13:32 發表
尋晚放工後, 除了食飯同沖洗時間外, 成晚就係同阿囡溫數學同普通話, 真係溫到頭都爆, 好在仲有兩日咋
Joyful Life

考完試,阿囡可以玩餐飽。

預祝各位 聖誕快樂 !
Joyful Life

vvmakyy,

唔好唔開心啦!
既然考完試,不如開開心心地玩餐飽。

我阿囡無提老師的話 (可能佢發梗夢啦 )。

原帖由 vvmakyy 於 08-12-20 11:52 發表
尋日阿女派咗英文卷, 老師話佢地那班有幾位同學做不完份卷, 仲係只有佢地那班最差, :( 同埋今次阿囡成績差咗, 好唔開心, 本來想聖誕假期勁玩餐包, 依家都冇咩心機 ...
Joyful Life

原來有些書兩年都無轉版,點解那麼多人每年都投訴書商「年年轉新版」?!

原帖由 Heidi媽 於 09-7-3 08:13 發表
不好意思, 原來星期二買書喇! 等我比番個list你先:

中文 3上(一/二冊), 3下(一/二冊)
Primary Longman Express (3A + 3B)
朗文音樂 (3上/3下)

我對過其他的版已轉, 剩餘上述的還可以用.

...
Joyful Life

我報了黏土及手工班

原帖由 vvmakyy 於 09-7-2 22:58 發表
今年暑假, 大家報咗咩 summer course 比囝囡呀?
Joyful Life

好耐無Login,因為公司勁忙。

你囡囡在那間中學裏學游水嗎?
囡囡還在TKO學Phonics,因此你們見到我們。

原帖由 id00288 於 09-7-6 09:58 發表

Dear Joyful-life
long time no see

囡囡和家人好嗎?
重有冇學游水和學phonic啊!
我囡囡講去游水時經過康盛巴士站,
時常看到你哋部車.....

我只是報了補習班,
其他和平時一樣, 游水和學琴 ...
Joyful Life

老師話明天無小息
她們無機會玩喇

原帖由 vvmakyy 於 09-7-6 13:01 發表
明天終於有得返學啦, 不過阿囡話得兩小時太短喎
Joyful Life

我阿囡話同上次一樣,我未知她的分數有無進步。

唔知阿囡是否同妳囡囡一班呢?
阿囡話唔知!

原帖由 vvmakyy 於 09-7-7 12:58 發表
Hi id00288

阿囡都話好開心, P.3 又可以同你囡囡一班::" />
多謝哂! 阿囡今次考試真係令我喜出望外, 數學d分竟然冇失準, 希望佢繼續 keep 住d成績啦
Joyful Life

請問有無家長知道閱讀獎係點樣取得到?
每班有多少個呢?
Joyful Life

我阿囡話3D。
不同班噢!

原帖由 vvmakyy 於 09-7-7 14:20 發表
成績表有寫升邊班呀, 阿囡升 P3C
Joyful Life

ShannaMaMa,

恭喜妳囡囡取得好成績!
有進步已經好好,因為下學期的課程內容應該較上學期深及多。
我囡囡小一時下學期某科目分數係差了少少。

原帖由 ShannaMaMa 於 09-7-9 12:18 發表
早晨各位!

昨天收到成績表, 囡囡的成績進步左好多, 令我喜出望外!

多謝您們的鼓勵~
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題