用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 06年培正K1 ~~ Part 2
樓主: Icycream
go

06年培正K1 ~~ Part 2 [複製鏈接]

sze_mark

你個仔好叻, 起碼識寫個姓, 仲咁多筆劃, 我仲未教過亞仔寫名 . 聖誕卡都係吸印仔咋, 若佢識哂已學既生字我已滿意.

原文章由 sze_mark 於 07-12-17 10:32 發表
你地D王子公主識寫名未阿,我個仔淨係識寫個姓(羅),收到小朋友D card,連聖誕快樂都識寫la
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

ALL
      大家有無興趣一齊去這裏bbq  
http://www.bbqworld.ecomm.hk/front/bin/home.phtml

如有興趣就大家定下日子啦:

24/12     timma, kahobb
   29/12
   30/12
   31/12      timma, Cleo, kahobb
     1/1        timma, Cleo, kahobb

[ 本文章最後由 KAHOBB 於 07-12-20 08:34 編輯 ]

臻臻媽咪

你問得好, 係wor 31/12 好多人都仲要返工, 我地都應該唔會攪evening 啩, 係唔係大家攪錯咗, 30/12 (Sun) NOT 31/12 (Mon),皆因除夕mug地方都貴. 我自己30/12都OK,  timma 請你再confirm.

timma & all

我suggest 小白鷺, 價錢acceptable, 都有地方&遊戲比小朋友玩, 日子可以撰30/12(Sun) pm, or  1 JAN pm都應該平d. >> http://www.taipokau.org/i-news.htm. 另, 我見到啲人對9華徑bbq comment 好差, try 唔過! 所以先有這提議.

彥彥媽

警官俱樂部, 正BOR, 絕對support 你, 不過CNY 有耐, 睇吓呢次TIMMA rasie 呢壇如何先再.......

原文章由 臻臻媽咪 於 07-12-20 13:37 發表
Kahobb, cleo & timma,

Sorry. 你地講緊lunch (not evening) bbq. Am I right?

[ 本文章最後由 KAHOBB 於 07-12-22 00:10 編輯 ]

timma

收到order. 我book 咗1 JAN (Tue) 約十幾位喇. 原來仲有買6送1優惠, or 用渣打/DBS/豐明卡有10% off.

收費: Adult $108/ Child age 3-11 $78 (不收加一)
Menu: 請refer 番website 內有得睇, 不包drink, 問咗飲品价$10/罐.

請各位報名:

1 JAN (TUE) 1:00- 4:30PM @ 大埔小白鷺bbq

timma
kahobb  (2a+1c)
sugarcream
cleo

原文章由 timma 於 07-12-22 09:10 發表
KAHOMA &   ALL
    咁不如現在就定小白鷺啦,但是我30/12唔得喎,我book黃金海岸食buffet喎

不如日期就定1/1, 要返工的媽咪快些報名啦

另臻媽你可以同埋你加拿大的姐姐一齊來玩o架

喂.......彥媽, ...

timma

我冇所謂, 橫掂6/1我又有bbq, very 熱氣.  咁不如你confirm 餐廳 booking. fyi, 我知cleo 25/12都有gathering 係小白鷺餐廳, 希望佢唔mind repeat la.

彥媽

呢次你可以有人煮埋你吃, 唔駛你自己燒喎!好快快報名.

原文章由 Sugarcream 於 07-12-24 17:01 發表
1 JAN (TUE) 1:00- 4:30PM @ 大埔小白鷺bbq

timma    (2a +2b)      餐廳
kahobb  (2a+1c)
sugarcream (2a + 1c + 1bb) prefer 餐廳>bbq!!!
cleo
臻臻媽咪
喬榛 (2a + 1c) 餐廳

[ 本文章最後由 KAHOBB 於 07-12-25 19:07 編輯 ]

Sugarcream

你可以搭KCR 去大埔垭站然後轉TAXI, around $20 only. 你亦可上小白鷺website, 有教點去.

ALL

唔好意思各位, 前兩日帶咗kaho上深圳, 好唔好彩攪到佢返HK上吐下瀉,今朝都仲有肚呵 我睇明天都未必join 到大家, 你地玩得開心la.

原文章由 Sugarcream 於 07-12-30 19:52 發表
請問點去小白鷺架?

all

今年年頭真係當黑, 亞仔病好就到自己兩公婆, 可能交叉感染啩, 今日先好番d.

個日冇得去小白鷺真可惜 :cry: ,你地一定好好玩, 恨c人, 我都試過踏艇仔玩, 真係幾好feel.

彥媽: CNY gathering 我weekend 即16,17(初十,十一) or 9,10 (初三, 四)都得. tks 先

原文章由 臻臻媽咪 於 08-1-1 00:18 發表
Kahobb & all,

天氣轉冷,大家保重, wish you and your family a healthy, wealthy and happy new year in 2008.

[ 本文章最後由 KAHOBB 於 08-1-4 10:48 編輯 ]

all

提起早起床, 囝囝都算合作, so far so good, 反而我希望校車可以日日準時到校. 事願K7餐餐都遲,聽 kaho 講日日上到課室, 長針都已過"12",:time:  搞到亞仔次次都係最遲入課室一個, 仲miss 埋咗老師問生字時間, 佢好唔開心. 咁我咪同校車ee講, 原來係個別家長/姐姐餐餐遲,累到全車遲,我都好無奈, 更加唔想因趕時間開快車,:cry:  真係希望d家長合作吓.  聽講幼稚園school bus一定等埋遲到, 上到小學就no way 一律唔等.....我都唸近唔通真係要搬近學校先解決到 ......

原文章由 臻臻媽咪 於 08-1-3 13:31 發表
Sofiama,

搬近學校住就會無這樣問題, 我地既問題反而係怎樣令臻臻瞓晏d,佢日日都8:00am或更早起身,攪到我地weekend and holidays想瞓晏d都唔得.

[ 本文章最後由 KAHOBB 於 08-1-4 11:08 編輯 ]

Hi, 臻臻媽咪

我問咗嘉浩, 佢都話冇要交錢for生日會, 仲話生日會$係書簿費中已包埋了.:)

原文章由 臻臻媽咪 於 08-1-8 22:50 發表
低誠班媽咪,

臻臻最近常常叫我交錢,話係用於生日會,都唔知真定假,我無理佢,點知今日佢又同嫲嫲講,你地小朋友有無咁既request

cleo, timma

好彩你地提吓, 我昨日都冇睇手冊, 剛剛問仔仔, 原來真係要帶盤花返學,已有人帶了, 要放在學校欣賞架, 唔須要即日又攞返屋企, 唔問佢都唔講,比佢潡C, , 我又要開工啦做工課, 佢仲話老師講可分開幾日帶, 每日帶唔同物件咪得lor.

原文章由 timma 於 08-1-16 12:42 發表
CLEO

我都想問這個問題,盤花好重喎

hqi

chickenwing

.......Alice one only got some big leaves...:cry: me 2.

原文章由 chickenwing 於 08-1-16 12:44 發表
Cleo,

I think only bring the 記錄. Let me check Alice hand-book tonight.
Have your got any flower yet? Alice one only got some big leaves...:cry:

cleo

你講開好似今個月真係早咗d, 但我都唔記得exactly 幾時收, 我係一早寫定哂啲cheque, 因方便要hubby 簽名, 但cheque 上日期就一律全部都mark end of the month, 冇理佢:tongue:  我都有check 佢過數期, 通常係月頭.

原文章由 Cleo 於 08-1-29 14:25 發表
請問搭校車的家長, 你地通常幾號交車費?

我見我囝校車由K2 開始, 月中( 今個月係17號)已派車費袋,洗唔洗咁早呀?

我梗唔交住啦! 今日校車ee已追數!!! 真奇怪 , 重要係上幾個月都係咁, 我唔理, 去到月底先俾 :ton ...

謹祝各位PC家長, 同學仔:

:恭: 鼠年大吉
:喜: 龍馬精神
:發: 學業進步
:財: 萬事如意

今日去花壚行花市, 發現原來培正中學生都有搞檔攤, 啲同學仔仲好落努力叫買, "買嘢要買有牌子, 檔攤要行XX.. "., 自己都掏了荷包買了一個MUG, 有培正手繪校舍圖畫, 承惠$33.:) , 一傾之下, 佢地個個人都係由幼稚園讀上去, 仲口口聲說外人想入培正中學都好難架喎!! 唔知幾時到自己囝囝有咁大個仔........漫漫長路, 大家努力以赴.

[ 本文章最後由 KAHOBB 於 08-2-7 00:45 編輯 ]

timma & cleo

好喎, 約埋一齊去, 亞仔都好清楚記得提我要去北京博物館參觀.ie. 17/2.

原文章由 timma 於 08-2-10 19:36 發表
ALL
       大家會唔會去學校派票的北京博物館參觀呀???
      tim仔成日話要去打手印
      如有興趣,大家約埋一齊去呀

係吖, 真係好值得去看, 我自己就好喜歡此次展覽會, 奧運火炬都係第一次咁近距離見到, 好有國家民族感:loveliness: , 不過亞囝就鍾意玩佢支妙筆聽講解,覺得好新奇喎.

好開心, 昨天收到張birthday invitation card, 今年首次有party, 我地一定到.

原文章由 lunchtime4000 於 08-2-18 13:06 發表
北京博物館 program is so good.

we find more ppl join the olympic games year by year.

hi lunchtime4000

咪係同班同學仔生日會邀請卡, lor!:)  

原文章由 lunchtime4000 於 08-2-25 08:44 發表

Kahobb,
請問甚birthday invitation card訝?

hi, all

fyi, 復活節有節目未? 呢個都唔錯呢. 我報咗22/3 呀.

>>http://www.watermargin.com.hk/edm/edm801_c.html

Hi, sugarcream

你是否去世界之窗, 裡頭個冰雪世界好好玩, 記得帶夠衫, 我上年12月去玩住城市客棧, 好抵住既, 玩得開心喎! Easter 我地一家三口會去韓國, 希望成团啦.

原文章由 Sugarcream 於 08-3-6 11:38 發表

多謝你既推介, 本來都心思思想報, 不過最後我地決定會去深圳之窗, 歡樂谷玩兩日, 所以join唔到啦!

sugarcream

OK架. 乾淨企理, 我suggest 你可以request 要2樓房,仲要早點book, 假期好易full, 提提你冰雪世界帶埋手套比小朋友喎.  

我個韓國tour仲未confirm, 睇怕都凍過水, 都好可能要轉軑去其他.  你去泰國係唔係跟團? 啱唔啱小朋友玩.

Have a nice holiday!!

原文章由 Sugarcream 於 08-3-7 09:35 發表

Kahobb:
係呀, 我地都打算住隔離個間城市客棧, 環境OK嗎?
D人都講冰雪世界幾好玩, 不過都有D驚太涷, 怕細佬仔頂唔住呀!
新年個時我地本來都想去韓國, 但係就係驚細佬仔囉, 所以最後唯有揀泰國... 希望你地係韓國 ...

cleo

我冇買飛, 亞囝未懂欣賞呢.
原文章由 Cleo 於 08-3-11 13:32 發表
請問你地打算買飛嗎?
‹ 上一主題|下一主題