用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 ...
樓主: glory
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 [複製鏈接]

禧媽:

welcome back!!!

你個小b而家邊個湊呀?係咪你工人一個湊兩個呀?幾時整張b相來睇下呀!

我都係今日先交form,重要無相,只搵到張以前nursery時期的相咋!希望禮小唔會以貌取人啦!

禧媽,

咁你報埋英華啦,佢地話英華very good架!不過我就無心機再搵學校了!

btw,幾時要交自行收生張form呢?

原文章由 禧媽媽 於 07-9-18 09:23 硐表
今日截止申請禮小, 大家交左未 ?
我今日交左, 不過果日(家長會)同個媽媽傾開偈, 佢話識得幾個禮幼d小朋友, 都唔入到禮小, 有個連waiting都未份, c伙囉, 我仲入得呢間添 睇怕我有排"騰" ...

下, 咁快deadline左拿?  又諗少間!

佢地經阿仔交左比我啦, 阿仔重當圖書咁攞來睇添!  又手指指話讀呢間, 讀果間!  比佢激c!

原文章由 glory 於 07-9-18 11:44 硐表
英華上星期六截止啦, 宜家學校安排緊面試
自行收生張form可在九月二十八日, 十月二至五日到心儀小學交表, 不過我見交表有時間限制(lunch 唔辦工), 唔知係咪間間都一樣, 留意番間小學交表時間...
學校係咪派左自 ...

原文章由 glory 於 07-9-18 12:12 硐表
Allie
軒軒當圖書睇, 真攪笑, 一於叫阿仔睇完講番個詳細報告比你, 排好心水一二三位, 咁你咪可以慳番d時間唔使睇

禧媽
講真, 橫掂我都係得十五分點都唔夠人抽, 抽男女校既機會又比抽男校少一半, 我'棟高牀板'諗 ...

glory,

lasalle 你無20分根本無得抽喎!

禧媽,

我打算只報家姐果間同埋禮小囉!

自行就最大機會報沙呂小啦!  不過第一round唔夠分, 係陪玩者!

原文章由 禧媽媽 於 07-9-18 12:06 硐表
allie
你打算自行派位入邊間?
沙田正呀

原文章由 禧媽媽 於 07-9-18 13:30 硐表
allie
你2個囝囡, 學英文學成點呀?

我都想知呀!  比個tel no. 你問下佢地呀!

講真 : 你係咪講公文英呀?  我都唔知呀, 個centre老師只係識打來提我交學費, 想問下佢地, 又話而家唔得閒............唉

原文章由 禧媽媽 於 07-9-18 13:32 硐表
allie
係啵, 我仲未識upload D 相上黎, 我都想 post 細佬d相上黎, 比你地過目 睇下係咪好似大佬

你係話似禧哥哥定係似江湖大佬呀?

原文章由 glory 於 07-9-18 14:20 硐表
拔小(津貼)那間, 男女校, 但自行收生得30個位, 機會好微, 瑪小自行收生上下午班夾埋有60個位, 喇沙自行收生90個位, 齋睇表面數字喇沙收既人數多d, 但我曾在網上睇資料, 唔記得係舊年定前年既數據, 喇沙自行收生收了 ...

glory,

我聽聞拔小已經今非昔比了, 而且上年重整單行賄買位添, 今年唔知會唔會少左人報呢?  喇沙我同事20分去年都抽唔到, 之後第二輪都抽唔到, 所以機會好渺茫!

可能你掛住生仔無留意!    係有個老師收左d 家長錢, 話幫佢地小朋友預留學位呀!  有個家長重比左成五十幾萬呀!

原文章由 禧媽媽 於 07-9-18 16:21 硐表

買位~有咁既新聞呀

其實買位事件, 另我發現原來呢間學校好多好老師都走左, 而家果d 好參差!

你不嬲都係禮小頭號fans架啦!  如果你將你曾經係度留ge言比校長睇, 佢可能感動到唔使interview都即刻收你lu!

原文章由 glory 於 07-9-18 16:34 硐表
我都記得買位事件, 其實傳統名校真係好難入, 咁多舊生邊會有機會, 哈哈...我又發揮阿q精神, 都係一心一意留係禮小

woon-woon,

Welcome back!  多d 上來留言啦!~

原文章由 Woon-Woon 於 07-9-19 12:23 硐表
今日大家去左邊呀, 我放完假後第一次上黎咋, 點解唔見晒你地嘅?

glory, 果日星期六家長會我見到你啦, 我坐响禧媽隔離

車厘子, 請pm你的email address給我, 我有野俾你睇呀 ...

原文章由 glory 於 07-9-20 10:26 硐表
Allie
交左回條未? 去牛牛樂園, 車費好似三十元
另有體操班通告::" />
下星期二帶燈籠回校(中秋節), 阿仔話老師同佢地講無就唔一定要帶....
你果班做左貝殼粉菠蘿功課未? 好彩Tiffany通知左我先可以有 ...

好彩今次我有交錢!  
不過咩係貝殼粉菠蘿功課呀?  點做架?

阿仔呢幾日d 字都係好肉酸, 唉, 有無咩好辦法教下我啦!

原文章由 glory 於 07-9-20 13:59 硐表
又真係好攪笑呀, 我都有個疑問, 考官係咪到時都知佢地係禮幼, 使唔使著埋件圍裙又或者帶埋名牌呢

以我所知: 好多人都係著住禮幼校服就in 架啦.  因為放學後in架馬!  就算唔係, 佢地一見將form就知啦!  我地係pink form, 街外人係白色form架!

原文章由 glory 於 07-9-20 14:06 硐表
聽講話係張工作紙, 上面有個菠蘿, 用貝殼粉痴係上面, 頂部用綠色紙條做頂, 今日派聽日交, 唔知我地果班今日會做未呢?
阿仔d字都係寫得好難睇, 尋日個 '爺'字, 本來寫個 '父'字時, 我教阿仔寫撇同x要彎彎地, 點知寫個 ...

吓? 咁去邊度搵貝殼粉呀? 係咪派埋番來定要我去買呀?

個爺字, 阿仔就將個耳寫正中間, 攪到耳仔邊無定企, 好委屈咁縮埋係右邊!  成個字就好似比風吹歪哂咁!  
好耐無見過3個印仔啦!  

原文章由 glory 於 07-9-20 16:22 硐表
尋日下晝帶左阿仔去英華面試見校長, 今個星期六又要去多次見老師, 跟住等結果, 睇怕十月都好忙, 好多學校都係十月面試:)

咁快面試拿?  多唔多人呀?  報告下個情況來聽聽呀!  樂樂表現如何呀?  校長個個見哂?  重要再見老師?  幾時知結果呀?

原文章由 glory 於 07-9-24 11:07 硐表
Allie
聽日帶燈籠呀
今個星期六返唔返學校玩呀?

Glory,

今次我記得呀!  嘻嘻!:
星期六我都想帶佢返去玩呀.不過係咪要聽個講座先架?小朋友實攪攪陣啦!

原文章由 glory 於 07-9-20 17:12 硐表
真係估都估唔到咁快, 星期一收信星期三in...我地果一個鐘頭內分四批小朋友去見校長, 每組五人, 簡介會時校長話每個小朋友都有機會比佢in兩次, 一次見校長一次見老師..
聽阿仔講校長要佢地自己揀一篇中文或者一篇英文 ...

嘩,要讀中文/英文牙?我個仔實唔得啦,好在無報名,唔係又哂報名費了!

咦,星期六你去second in, 咁你返唔返禮賢呀?

喂喂, 有無人呀?

原文章由 禧媽媽 於 07-10-5 12:39 硐表
glory, allie
你地入左邊間呀 ?
我就最後入左表去瑪小, 其實我都知機會好小, 但都想試下有冇機

係啦, 一個二個忙搵學校, 唔見哂影!  

我報左邊間?  如果我話你知我無報...............

禧媽, glory,

其實因為阿仔係第二名子女, 根本就唔夠分. 既然陪跑, 我都費事浪費大假去交form 啦!  至於阿仔考阿女果間就重未出result, 要再等等.

禧媽,

你報果間, 有無機會收15分架? 祝你好運!
‹ 上一主題|下一主題