用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

新版好難用,我都報到先

evan01,
我是牙科治療師,是在牙科保健幫小朋友整牙的,或者可給你一些意見,你仔仔的牙漬相信是牙齒表面的牙垢膜被食物中的色素染色而引致,牙漬本身並冇害,只是影響儀容而已,只要找牙醫洗牙便可清除,但好可能幾個月後又會再出現,是無辦法完全避免,唯有盡量早晚用牙膏刷乾淨牙齒,避免進食含色素食物或飲料如茶,可樂,豉油等,進食後尤其飲奶後用清水嗽口或刷牙及每年洗牙去減低牙漬的形成。

wongwongbb,
pls check pm
原文章由 wongwongbb 於 07-7-6 01:09 發表
cm93002,

唔好意思,偶然睇你地既post,知道你係牙科治療師,有事想請教, 我仔仔15個月,出左十四隻牙,但由幾個月大開始就發覺他愛啜上唇,後來才發現他原來是有少少倒及牙,而家見佢經常下唇凸出 ...

cleverbb,
我都有興趣試下,我會參加parent class先,可以join你地嗎?
原文章由 cleverbb 於 07-7-10 19:37 發表

I just talked to them for the playgroup time. It can open a new class on Sat 2-4 p.m. for a minimum of 4 bb. Is there any one interested?  But of course, the first thing is to enroll their pa ...

cleverbb,
thanks for your arrangment!
原文章由 cleverbb 於 07-7-12 14:33 發表

For those interested in our self-organized Sat p.m. pg, COW will arrange us to attend the trial class (parent's seminar) together. I've already passed your phone # to them so that they can id ...

星期日都帶曦曦去咗,環境好好,又有韆鞦,又有噴水池,好好玩,多謝kp o既好介紹,不過真係勁晒同勁熱,建議5點後先去!

原文章由 kp061078 於 07-7-16 21:29 發表
係呀!!係近迪欣湖入口嘅遊樂場 !
本來都想帶去東薈城個噴水池,但平日早上個噴水池無水噴

Happy小米,
請check pm
原文章由 Happy小米 於 07-7-19 00:45 發表

zita & 各位,
進進一向对music好敏感,今日老師唱完歌,仲唔畀老師講故事(尖叫)要老師繼續唱.

最近听到某隻歌,仲自己跳起舞上黎.好有节奏tim
又常常想尖叫, ...

關於Wise kids包場玩,有興趣人士有以下媽咪,可否代為安排:

zzerong626
babymok
jojoB
bakusensei (less than 9 month)
mammi_anni
kitty (kp)
kitty (cat)
cleverbb
cm93002(22個月哥哥+6個月細佬)

我同kp一樣呢排忙住報幼稚園,已經知道兩間interview時間,我而家報o既都係一d口碑好,有outdoor playground,活動教學,比較少功課同唔會催谷,小朋友可以愉快學習o既幼稚園,到ino既時候再參觀下睇下環境係咪適合小朋友,老師有冇愛心,教學理念附唔附合我所想等等,我個都係細b,希望搵到間佢讀得開心o既幼稚園啦
原文章由 kp061078 於 07-9-25 15:15 硐表
各位好,
近排忙緊music班同埋阿仔報幼稚園,下星期有一間要interview喇!!得個22個月都唔知interview... 唉!! 阿仔係超細B,一切隨緣!!
你地駛唔駛今年報幼稚園呀? ...

因為甲由部電腦壞左..所以佢上唔到網~
以下係佢想同大家講既野

原定10月21日(星期日)數碼港WISE KIDS活動將會如期進行
時間: 下午3:00-5:30
暫定為40個家庭
之前報名參加的頭40個家庭..將可優先參與是次活動…其他家庭將會被安排為後補家庭
由於是次活動詳情不便公開
所以請大家pm email俾甲由
當佢部電腦整返好..就會第一時間經email同大家交待當日活動詳情
由於今次活動既費用…甲由已經全數繳交左wise kids
所以請大家諗清楚去唔去…如果去就係自己個名隔離打上confirm
方便統計人數….而且可以俾後補既家庭頂上
多謝各位!!!

1) zzerong626 (2A1B cfm) many thanks
2) babymok
3) jojoB (2A1B cfm)
4) bakusensei (2A1B cfm)
5) mammi_anni
6) kitty (kp)
7) kitty (cat)
8) cleverbb
9) cm93002 (2A2B confirm) many thanks!
10) happy小米
11) iceymama
12) kenzo
13) Kate Tong
14) luitaitai
15) fionapp(2A1B cfm)
16) zitaeric
17) wongvick
18) gtsluk
19) ----------
20) scheong (2A1B cfm)
21) January
20) funnyjenny
21) jackiejones(confirmed)
22) 芒
23) Babyeddie
24) sarah622
25) ronni(confirmed)
26) pekklekc
27) joan_chow
28) annachik(confirmed)
29) andie_chow (confirmed)
30) VIVIAN SHUM
31) Karie (confirmed)
32) niclsc315
33) ConnieAuWingYin
34) bbjane
35) janjet
36) chingchingb.ma
37) catherielam
38) gloria.glory
39) --------
40) bb623623(confirmed)
41) deslmchan
42) b_lsh

後補家庭:
43) Dau(confirmed)
44) anniewmau(confirmed)
45) Edgar媽
46) tata1668
47) ahschan
48) 趙媽媽
49) kait
50) Olimo
51) chickenwing
52) birdchai
53) raymondcfc

我小朋友20個月開始返到而家兩個幾月,因為除了頭兩星期陪佢一齊上堂之後(仲係佢婆婆陪佢),都係佢自己上,所以我都唔係好知道佢地上堂o既流程係點,不過都可以比少少意見。
我覺得佢地三位導師都好專業好nice,我仔仔好鍾意佢地,好鍾意去上堂,又成日上完堂都帶返d"作品"返o黎比我睇,有圖畫有剪貼,仲試過整咗d曲奇餅返o黎
比較明顯o既改變係佢而家好肯將玩具同書歸位,會自己著鞋除鞋同放回鞋櫃(當然有時都會偷懶唔做)。
早前安排o咗個talk比家長係講如何在家實行蒙特梭利教育,非常有用。
不過我覺得有一個地方可以改善o既係導師要多d同家長講返小朋友係教室工作o既情況,進度如何?最近比較喜歡做甚麼工作
?等
希望可以幫到你
原文章由 lobor 於 07-10-11 08:35 硐表
想問有無小朋友返緊best concept(under 3)呀? 想同女女下年開始返, 有無咩comments?

lobor,
曦曦返星期四,五,六下晝,上下午導師應該一樣,不過下午少人d,得4-5個小朋友,我覺得會照顧得好d。
下年9月曦曦會讀k1,唔會返nursery喇咁辛苦,我諗住一路比佢返Best Concept,到返k1個時再諗
原文章由 lobor 於 07-10-12 08:34 硐表
多謝你的comments呀, 咁你個小朋友一星期返幾多日, 上午定下午? 唔知道佢上下午的導師是否一樣
另外, 你小朋友下年仲會唔會返其他nursery? 我好想送女女返
montesorri class, 但如果再返其他nursery, 好似好辛苦咁 . ...

Hi bakusensei,
我個仔係返九龍塘果間,地鐵行過去一條直路要10分鐘,落雨就搭的士。佢地同小朋友講普通話同英文,唔明就廣東話搭夠。
不過佢地主張小朋友自己在教室工作,最好同父母分離,要考慮放唔放心留下小朋友,今日我個仔就o係教室跌到撞到下巴要去醫院縫咗兩針,心痛死我 。不過我覺得都只係意外,唔關導師事,因為我個仔係成日都仆親,好鬼論盡,爆缸係遲早o既事
原文章由 bakusensei 於 07-10-13 17:46 硐表

hi cm93002,

is your kid attending the one in Kowloon Tong? Is it v. far away from MTR station? What's the medium of instruction?

sorry for asking so many questions. thanks for your kind assistance ...

bakusensei,
The tutor is not native, but her pronounciation is good.
原文章由 bakusensei 於 07-10-14 22:22 硐表

million thx cm93002,

i m a working mum. so logistic is a serious problem to me. unless we ve confidence to let the maid to bring baby to the centre. anyway, million thx for your information :)

btw ...

evan & 各位媽咪:
呢排我都係忙緊in幼稚園,同曦曦報咗成7間幼稚園,呢個月差不多每個星期六都要in,都真係有d辛苦,其實報咁多間,就係因為仲未立定主意要愉快的活動教學定打好語文基礎?再者去interview先可以深入每間心儀學校,親身觀察學校環境,老師態度,教學理念等,而家只剩兩間未in,去了好幾間後發覺每間學校都有其可取及不足之處,我自己傾向揀有outdoor playround, 外藉老師,和活動教學都有的學校,始終語文基礎好緊要,打好基礎日後便輕鬆好多,希望大家都可以替小朋友搵到最適合的幼稚園。
原文章由 zitaeric 於 07-11-21 15:35 硐表
kp,

送你三個嘩,嘩,嘩!! 靚過買,你好叻呀!!

evan,

揀學校方面我又係1516 ...不過每間學校及每種教學方法都有長處同短處,唯獨父母和孩子本身才知道最合適的那間,沒有得比較.條路会因應孩子成長的步和 ...

kp,
你真係好勁呀!我個仔而家又係超鍾意玩火車,不過我就冇你咁好諗頭同心機,直頭買反斗城果套火車連台set比佢,張台鬼死咁大,個廳比佢霸咗大半,但係佢同佢爸爸就玩得好開心

各位媽媽:
好耐冇o係到留言,但係有keep住追post,真係好慚愧我係一個非常懶惰o既媽媽,見到大家絞盡腦汁,費盡心力咁為自己孩子鋪路,真係覺得好感動,諗返呢幾個月,我就好似乜o野都冇做,停滯不前
4月開始我會轉做全職媽媽,同埋會上埋Daisy個指導員班,希望有更充足o既時間o係屋企實行蒙氏教育,始終在家教育最緊要,返學時間都只係每日3個鐘,所以我都只係幫大仔搵咗一間o係九龍塘o既英文幼稚園,但唔係名校,只係以英文為主,因為我想佢英文底打得好d,另外再會報d一星期一堂o既音樂班,同埋可能一星期上1-2堂Jelic,小學會考本地比較活動教學o既直資學校,呢個係我暫時覺得最好o既planning。其實我都好想兩個仔可以接受正統蒙氏教育,但係真係有太多因素要考慮,地點,交通,經濟能力,銜接問題等,我雖然好相信mont對佢地係最好,但都唔可能不惜一切...
其實個人覺得只要o係能力範圍裡面比到最好o既教育我o地o既小朋友就已經足夠,其他難以改變o既因素亦唔使覺得無奈,大家都咁有心教育孩子,我相信佢地一定會成為適應力強,有自信,自愛,懂得尊重及自律o既人
希望以後可以多d同大家互相分享同勉勵

janjet
等我第一個響應你啦
原文章由 janjet 於 08-7-19 16:59 發表
hello
放summer 啦! 出來聚下啦

係呀成套cut短3吋就o岩o岩好,我個仔1歲已經坐到
原文章由 littlebb.ng 於 08-7-21 10:50 發表
邊度買bb木枱椅

去過宜家&其他bb用品店, d bb枱椅都係太高, 請問知唔知邊度有d啱15 months BB 高度既木枱椅賣?

‹ 上一主題|下一主題