用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

fionapp,

見到你屋企的布置, 我們應該住在同一屋苑. 我屋企都只整好一半, 等我整另一半都比D相大家睇comment 下.

Edgar媽,

你先不要hard sell 蒙氏, 同你老公講, 論係唔係行蒙氏, 小朋友都要有他們的地方放玩具或書, 既然係咁, 何不做得整齊一點, 買D適合他們的矮櫃等,等佢地玩完可以自己收得整整齊齊, 通常佢地都唔抗拒教小朋友執拾等自理能力的安排, 但在真正佈置, 自己則加入蒙氏的原素, 慢慢加D, 相信做完後佢地跟本不知道這就是蒙氏.

我囝囝都係勁鐘意 '掉' 這個動作, 掉完仲望實陰陰嘴笑, 我留意左一排知道佢地應該在建立空間感,所以就無阻止, 只係盡量唔出聲或微笑幫佢執番, 尤其佢沖涼時掉玩具, 毛巾等, 我見佢會裝下d野掉去邊, 又會試圖去執番再掉, 我覺得佢好似諗緊野或試緊野, 所以我就靜靜地望住佢, 我唔知咁會唔會變成鼓勵, 不過我想佢過左這個敏感期就會無事, 我地要比D時間佢地去滿足內心的需要.

至於玩玩具我囝囝永遠都是大集會, 不斷從櫃中拿出來, 我則在背後不停咁同仲擺番好,  我想他只得13個月會否太細個未識, 所以放棄左歸位. 但佢對放拖鞋好有興趣, 每次見到拖鞋都主動給我要我着住, 當然我會同佢講唔該晒或者謝謝.因為咁我想, 可能佢地不是不懂放好玩具, 而是不喜歡放, 或者是我地沒有用合適的方法引起佢地的興趣, 所以先唔做. 唔好怪佢地, 亦唔好比自己太大壓力.

最近我比好多樽和各類飲品器皿阿仔玩
例如膠水樽,玩左幾日阿仔已經識用3隻手指'ling'個蓋
仲識分邊個樽配邊個蓋
另外有要錢買的外出用水樽,即個蓋有條縄連着不會跌那種
玩到咁上下仲將佢d小玩具魚逐條放入去然後'ling'埋個蓋
沖涼時又可以帶入去玩,是最近最喜歡的玩意
最得意係bb裝紙包飲品, 佢每飲一口之前都 'but' 條飲管出來放入個小泂裏面先放個口埋去飲一口, 不停重覆之後就好開心咁儍笑
(但係佢會攪到成身濕, 最好沖涼前玩)

另外最近試過用雙面膠紙貼在地下讓他玩, 又把波波'look'
過去, 俾佢體驗下膠紙的特性,佢都好鐘意.

阿仔昨天教了我一個不錯的練習2隻手指活動的方法
當我在收衫時, 可仔見到個衣架上面有條尼龍繩
就自己用左手兩隻手指捉住, 再用右手兩隻手指 'me'
咁佢就將條繩到爛晒, 我就幫手拿着衣架穏定條繩
你地都可以試下

你們的bb有沒有食余x生的保嬰丹
佢個畣係鐵做, 用黎做音筒效果應該幾好
我現在都儲緊
‹ 上一主題|下一主題