用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

我都想再返,個人覺得ms ho很不錯,不過時間就是就唔到

wow,細仔都歲半了嗎? 當日還是一個小b

多謝您讚佢,不過佢當時是最大嗰個! 佢都好鍾意去ms ho到,不過番3歲班要去灣仔(因為我prefer跟返ms ho),所以仲考慮緊 .... 其實佢更加想去bc ms. ellen到,不過佢已經番緊pn,我又唔可以日日帶佢去咁遠 ...

原帖由 elmostoney 於 09-3-30 13:22 發表
lobor, 印象中jamie好定好醒, ms. ho講物都跟到哂, 唔返真係有d可惜.

我其實都有想過用學卷去補貼上BC, 不過還是覺得小朋友會太累了,我實在不想她年紀這麼小就已經日日舟車勞動; 而且我都覺得他們是需要一些自己的私人時間,那怕只是玩玩玩具,畫一下畫,去公園吸一吸新鮮空氣,要是schedule編排得太密,不要說是小朋友,就是大人都會覺得有壓力呢!

原帖由 GUB 於 09-5-1 15:25 發表

小米,

你這個計劃, 其實我都有想過, 一係早上讀local/is, 下午返monte playgroup, 一係早上讀monte school, 下午返local, 我想這樣是可以保持小一可以本地is兩邊走的空間, 同埋又可以繼續蒙, 不過當時我想如果實 ...

我都是全職媽媽,小孩子到了升k1突然周圍的父母都開始找很多不同的興趣班給小孩子,音樂,畫畫,跳舞,溜冰,游水等等,我都曾經想到心郁郁,畢竟在香港做父母是很有壓力的,眼見周圍每個父母都嘗試在給自己的子女最好,自己不其然會諗究竟是否做得不夠呢?

最近讀了<<教養可以這麼浪漫>>一書,希望跟大家分享一下,它令我重獲當年上完mont class的感動,其實教小孩子應該雙方都可以很enjoy!

原帖由 w_y 於 09-5-2 23:17 發表
我自己帶 2 個孩子, 只考慮返半日班的幼稚園, 因為要留半天由我自己教導/作其他活動, 故一定不考慮返 2 間幼稚園, 因為小朋友真係會好辛苦的, 他們這個年紀, 還是需要一個午睡時間, 讓腦袋跟身體休息, 才能更有效使 ...

Hi elmostoney,

請問bc又搬返去kowloon tong嗎? 近那邊呀? 正為細女頭痛, 因為好似你咁, 我prefer返bc, 不過tst對我來說不是太方面, 如果又返kowloon tong就好了!

原帖由 elmostoney 於 10-7-29 11:32 發表
zj,我諗你自己去體會下好d,我對LM嘅經驗重停留係兩年前,而家可能都唔同左,最緊要係你個小朋友夾唔夾個老師.

小米,囝囝重有冇返ICMS呀?我好頭痛,BC九月可能連大仔班都要搬去九龍塘,八月中先知.我個女九月返銅鑼灣維記,我唯有比佢 ...

thanks for your info!

原帖由 elmostoney 於 10-8-4 09:27 發表
九龍塘瑪利諾後面嘅界限街,詳細地址我冇問, 因為細仔九月都升大班, 希望大班唔會搬去九龍塘, 重等緊消息.

請問有沒有在Best Concept界限街分校上細仔班的可以update一下情況, 我都想讓bb在best concept上, 不過不知道tst定kowloon tong好.
‹ 上一主題|下一主題