用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 kiukiubb 於 07-10-8 09:51 硐表
hi

我女昨日上了第一堂的思維數學 , 見到份notes係教左d比較簡單的數學 , 例如填 雙 , 單數 , 1,2 ,4 , 11, ____ , 16____, 30 填上適當的數字 , 我想初學會係一d較淺的課程 ! ...

kiukiu
係咪類似一d要解難既數學呢 ,你女女係學校學架?

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-11 00:20 硐表

ALL mama

我也是呀 ! 不知如何幫仔仔好, 唉...我老公今天又氣C為何仔仔連一個英文字都一直背不到,又同我說仔仔是否有讀寫障礙
我告訴他是你沒有耐性如他真不是太聰明, 那由我們想辦法去幫他而不是發脾氣 ...

MIHO

你老公會教下你仔仔都好啦,我老公直頭未教過呀
全部都係我自己教,我自己整份PAPER佢做同温書咋,
D男仕們真係無耐性,:cry: 不過你想仔仔記生字,不如就自己打
落張大紙到,打到"雞公"咁大隻字,
比佢係屋企個個角落都睇到, 咁可能會好D,等到你地放工
再同佢默囉,
我今日都好勞氣, 我仔竟然唔記得咗攞一本功課返嚟做,
我打去問老師點算?佢叫我仔仔做落張白紙到就唔洗當欠交
功課,我真係想唔比佢做等佢欠交比老師罵下就知C.

原文章由 kiukiubb 於 07-10-9 09:35 硐表

yeeli

我諗可能會係 , 但詳細都未知 , 冇錯呀 , 我女係學校學的
   你仔仔開始默書未呀 ? 我女學校今個月15 - 22 號第一次測驗呀 我都唔知溫d乜 , 我都係同佢溫下d書和自己做左d paper 比 ...

KIUKIU
我仔下星期要小測數學呀,我自己跟課本整咗paper佢做
用嚟温習,你要唔要呀,可以send比你女做下,不過你將天d數
好深喎,唔知你女用唔用得著

原文章由 clc_ivy 於 07-10-11 18:23 硐表

點整呀?過d心得嚟聽下,不過講到測驗都唔知點算,我個仔一d都唔驚,驚嗰個係我呀....

clc ivy
我都係一般word 整一張數學paper比佢做一次,
同佢計時做,好似測驗咁囉,但要跟返課本既內容,
有d係文字題,有d係數字組合等等.
我仔就成日自己話要考第一同考100分,因為我同
佢講過考到第一同100分有大小禮物送比佢,當作鼓勵
但都未考,言之上早, 佢真係考到先至算啦
合格我都己經好開心囉.

原文章由 alkyng 於 07-10-12 09:14 硐表
ALL :

睇到你地個個媽咪都提"默書"及"測驗" , 真係睇到一額汗 , 我個女今日要默中文, 下個星期一開始測驗, 順序中,英,數,常,科學, 而我又唔知學校會點出題, 所以都唔知從何溫起, 依家唯有根據番學校d書本自己出 ...

alkyng

今日最新消息,真係一嚟就大大件呀 ,我仔下星期要默一課中文書
個課書重係好多字架 點解唔係默生字先架 下星期重要測數學, 我就c啦

我仔學校都係捉生字捉得好嚴架,可能我仔幼稚園時我自己捉
得好嚴,成日要佢刷咗再寫過,所以宜家就無咩大問題,

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-10-12 20:33 編輯 ]

原文章由 kiukiubb 於 07-10-12 11:32 硐表
yeeli

check pm , please !

kiukiu

我send咗比你,
我呢論去咗我朋友間公司返parttime,所以少
咗上嚟呀

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-12 13:15 硐表

yeeli

妳真是好好心機  我不知如何做 另外我仔仔做功課須時十分過份用差不多3小時 晚晚都很晚睡覺唉...
我發現他不懂看文字故一大部份數學都不會做要等我們回家做, 英文的也是..... 真想叫苦.現在我 ...

MIHO.
咁仔仔平時有無睇圖書呀,如果睇多D圖書會好快學多好
多字架,
咁你仔做完功課咪唔夠瞓囉,

我無咗你既e-mail,你pm比我

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-10-12 20:28 編輯 ]

MIHO.
我仔學校都有united english既每日網上英語一編,
中文都有每日網上閱讀一編,我自己覺得個編英文對小
一嚟講都幾深架.
我send咗比你啦.

係呀我今日數過我仔編中默,嘩都有成95個字架,
未計課題,都唔知我仔點c呀?
希望佢好似alkyng咁講,會抽生字嚟默同抽一,二句句子
啦.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-10-13 17:19 編輯 ]

原文章由 clc_ivy 於 07-10-13 18:02 硐表
今日食完lunch叫仔仔溫書,因為星期二要默書同月尾要測驗,但係佢喊住同我講唔想溫,問佢點解佢答唔出,我真係想喊住叫佢溫,點算呀....我可以點做...????

clcivy

你或者同佢玩個默書遊戲,你叫佢讀比你聽,跟住你去默,
要計時,默完,就論到你個仔啦,或者默完比杯雪糕佢食,
你仔係讀既過程可以認到好多字架,
唔知你仔仔用唔用得著lee蕉呢

原文章由 hayamama 於 07-10-13 19:17 硐表
clc_ivy,
咁不如試吓之前提議嘅方法(sorry我唔記得係alkyng/yeeli提及的),把那些中英文字投放入生活內,可以把它們寫下來張貼在家中,彧是在平常生活中見到有那些物品時就問問他,好像pencil box,eraser,grandma,cloudy ...

haya

你呢蕉串生字又幾好喎,我都要同我仔仔玩下先,

原文章由 hayamama 於 07-10-13 19:55 硐表
yeeli,
Hello hello!!!!
你唔使煮飯咩?我仲諗住呢個鐘數實無人陪我dare tim ~ 我今朝都要返工呀,而家呀女finished homework went to sleep我先有番D自己時間咋!

...

haya

我今日唔洗煮飯,我朋友嚟咗我呢頭等我食晚飯,我老公同個
仔自己叫外買食囉,我都係得今日得閒d,一至五同星期日都
唔可以得閒囉,我仔聽朝起身出完佛會就要再返屋企温默書
我又唔得閒囉.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-14 01:12 硐表

yeeli

很多生字呀 ! 如是我便慘了因仔仔資質問題
學校都有每日一編但未有密碼 !我都想看一看.
另外, YEELI 妳SEND給我的EMAIL 4個FILE 我都開不到
想看及想給仔仔都不行. 我仔仔也是 10月底 ...

miho

你開唔到個file呀,咁我可能用咗nextoffice,可能咁樣
你開唔到.咁我轉咗microsoft word再send比你.

我仔係都學體操,開頭係做熱身,跑步,跟住要跟老師做
一d動作,不過佢都係上咗幾堂咋.之後可能會多d野學.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-16 22:57 硐表

hi YEELI

我昨天收到了thks , 本想昨晚回覆妳但不知為何一直不可回覆 !

聽妳們說體操都幾好玩不過好像又真不太合適我仔仔的骨頭.

miho

ok你收到,我重有d未轉做microsoft word file ,我轉咗
就再send比你呀,你比咗你仔仔做未呀?
其實我唔係太想我仔仔學體操架,我驚遲d既動作會
有危險性,事關阿賓仔都係玩體操搞成咁架,所以有d驚

ALL:

我仔仔學校今日陸運會,我同我老公終於都見識到全校學生係
點樣架,原來主任一叫安靜全級一至六年班就立刻安靜晒,
真係少D功力都唔得, 又估唔到連拍手既聲音都好整齊
重有個個家長都好認真比賽,直頭係TVB個句"全力以赴
做到最好"
不過有好幾個家長重跑到仆親, 真係
博晒命呀,但我就同我老公講你跑還跑,唔好博到仆親
結果佢個場就跑第二. 不過都入唔到決賽
又真係估唔到馮小D爸爸個個都運動咁強,重幾大隻喎

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-10-18 19:55 編輯 ]

原文章由 clc_ivy 於 07-10-18 20:42 硐表

點解你哋咁快有陸運會架?好玩嘛.....??

clc_ivy

係呀我地旅行同陸運會都好快,好玩就一般啦,
但一年班既比賽就唔係咁多,所以好多時都係坐
係到睇多, 不過連校長,老師都跑一份,都幾好睇架

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-20 00:19 硐表

YEELI

這麼快便有陸運會啦  妳仔仔實好開心
妳學校都幾好有親子活動遲些是否有旅行 ?
妳做PART TIME 如何呀 ? 時間上安排趕到回家 ? 仍有時間家庭工作嗎 ? 是長期的PART TIME 或短暫 ? 我做了幾天C 9 真是不 ...

miho

我仔學校10月己經去咗旅行啦, 不過無我地家長份:-|
馮真係好多活動架,所以我仔成日都想返學架,宜家
一星期有成四日要著運動服架,
我返朝早四個鐘咋,返一至五,放星期六,日同紅日架,
計時薪,放工重可以接仔仔校車,都唔係好辛苦,
我老細重同我講,等我仔小三就返全日,我覺得到時先
決定啦,到時都唔知咩世界
係呀,你重可以12點幾瞓 你第朝要幾點起身呀
做全職c9都唔係咁難,只係要d時間去習慣,習慣咗
安排好晒你就唔覺辛苦,不過真係早d瞓就好d架,
照顧兩個就真係辛苦好多,alkyng就重辛苦,
alkyng係呀你呢論好忙,bk媽咪,急call你

原文章由 hayamama 於 07-10-19 23:08 硐表
tabotabo,clc_ivy,
幾時做家長義工呀?你話sports day?我以為自己去過學校幫手就已經係家長義工? 咩唔係架咩?

yeeli,
係咪話你去咗做part time呀?做成點呀?辛唔辛苦?返工時有無掛住小朋友呀?無你係到真係好靜呀; ...

haya

我返part time都幾好,可能我返四個鐘就唔覺辛苦掛,:
係囉,我都覺得奇,我返工時又真係無掛住阿仔,
唔知係咪我投入工作呢,可能唔想做錯野,所以
唔諗咁多其他野,只諗工作咋,返正我放工仔仔都未放學

原文章由 alkyng 於 07-10-21 10:38 硐表
:time: 各位媽咪:

大家好呀!! 我有時間上來喇!!!

我近排真係好忙呀  , 全部都係因為大女而忙架 , 首先是一連串0既默書 , 而上個星期一至四及聽日又要測驗 , 又要做圖書閱讀報告...再來一篇100-200字0既 ...

alkyng

我都知將天係咁忙架,我見對面小朋友都係咁,我仔同學仔
都係咁樣,放完假好似要作過百字既文,咪之係連家長都要
幫手作, 好彩你地呢論測驗就少d功課,
你女女習慣未呀??

原文章由 hayamama 於 07-10-21 18:28 硐表
alkyng, yeeli,
嘩...你地真係各有各忙喎!不過alkyng好似慘d... !
咁大女有無唔開心呀?:cry: 我同個女溫書都要軟硬兼施,還幸默書測驗無你地咁密,否則,我都一定好唔掂!我自問無你地咁有耐性,而家我地隔個星期英默都有 ...

haya

我同我仔温測驗同温書都係咁,不過就唔係好勞氣,
但佢都要去下洗手間同飲下水咁,
其實我仔温95個字既默書都要一個鐘,
我都覺自己無咩耐性,好想佢快d,但又急唔嚟喎,

原文章由 alkyng 於 07-10-21 23:14 硐表
hyay / yeeli:

今朝上左bk之後, 就即刻同阿女作左篇文, 好彩阿女都肯合作, 一次過寫晒百幾字, 如果唔係就真係......

我幫阿女溫測驗都係好辛苦0既事, 仲要好似 ...

alkyng haya:
我都覺得我自己讀書都無咁緊張, 但都係個句唔好比太
壓力自己同個仔, 你同我一樣連出街坐車都唔放過
我會自己放大打一張默書範圍,攞出街坐車温,下次星期六日
如果你坐mtr見到個媽咪同阿仔攞住張A4坐車温,
就係我啦
‹ 上一主題|下一主題