用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 alkyng 於 07-7-23 09:06 發表
YEELI:

你隻龜龜真係幸福呀, 可以搬大屋, 我個隻就慘喇, 響星期六晚去...左..., 本身佢前排病過唔肯食野, 後來我用藥水醫番好, 點知最近一個星期又開始唔肯食野, 我照樣比藥水佢, 點知隻龜龜趁我地出晒街後就 ...

alkyng

我都覺得養任何野都好大責任,我細佬重養咗隻金毛尋回犬,宜家肥到變咗金毛豬女,佢唔會吠,只會細細聲哼吓,好乖好得意,
我仔仔去親睇金毛就同佢畫幅狗仔像,隻狗仔就會唔旭比佢畫架

原來係d人自己放落去,其實咁都唔好架,立亂放落去,如果
有病就野到其他龜.

YEELI:

嘩...本身金毛犬都好大隻, 依家仲要係肥版 , 咁真係好巨wor ...., 睇來佢真係好食好住
~只要有夢想,凡事可成真~

ALL:

係唔係小朋友放暑假, 所以你地都忙左呀, 咁少媽咪上來傾0既, 你地開始同小朋友買書包文具未呀? 我響第二個topic見到有張list, 我依家轉貼過來比大家睇下丫, 其實真係有好多野要買架.

《上學必須品》
黑鞋
白色運動鞋

校服(2/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
食物盒(裝小息時既食物)
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具 (雨衣︰記住要買件唔好咁焗 & 可以遮埋個書包雨褸呀,水鞋,雨傘,書包cover)
輕便雨衣(長期放一包在書包)
名字labels (自己印或者出面比$20)
穿校服的證件相一打

《午膳用品》
"
"餐塾 (午餐用) 我見過Sanriofoldable檯墊,$19.9
小盒裝紙巾
小盒裝濕紙巾
羹匙+叉(不建議用筷子,因容易從上丟下)
飯盒袋(如自己帶飯)
飯盒(如自己帶飯)

《文具》- 基本文具及木顏色,所有文具要貼名
筆盒(避免鐵筆盒)
鉛筆2盒(雷榮超介紹用施德樓HB鉛筆,跌落地都唔意斷)
擦膠半打(因很容易遺失)
原子筆
間尺(數把)
木顏色
粉彩
Carl Angel-5
手攪鉛筆刨(刨鉛筆用)
小鉛筆刨(刨木顏色用)
F4
透明folder (小學測驗卷是用F4)
A4
透明folder (通告多數用A4)
超輕包書膠(日本城有售$10一卷)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)
白膠漿/膠水

- 家課套,即透明公文袋型file,裝功課及家課冊用,老師suggest要買,唔使d功課周圍搵 (唔好用單邊開的folder,小一生會成日跌野唔見野)
-
透明File (最好印名在File)Clear Holder 1個入通告 (自己在家keep reference)、織布名字牌釘在外套、頸布、手巾仔等上。
- 我以過來人身份提提︰尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你

原文章由 alkyng 於 07-7-26 12:40 發表
ALL:

係唔係小朋友放暑假, 所以你地都忙左呀, 咁少媽咪上來傾0既, 你地開始同小朋友買書包文具未呀? 我響第二個topic見到有張list, 我依家轉貼過來比大家睇下丫, 其實真係有好多野要買架.

《上學必須品》 ...

alkyng
你真細心 睇返張list,原來我都買咗好多,只係黑鞋同包書膠未買咋.
:) thx~

alkyng

我唔記同你講,我上星期去將軍澳廣場一樓
個一間文具店幫我仔整咗個名字卬仔,用完可以再加
色再用我選"華康少女字"有個細公仔係頭都係$25,
可以用嚟卬落label再貼上課本,咁就唔洗直接卬上課本
到,個到都有名字貼紙,但太多公仔同color所以都唔敢買,
驚小學唔比用太花.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-26 13:43 編輯 ]

原文章由 elaineho73 於 07-7-20 15:56 發表
好快到9月細女揀學校啦! 希望一次攪掂啦~

Elaineho73,

您在BK的回應, 今天見報啦!

YEELI:

人名貼紙我都整落好多, 所以仲有排用, 而我個d仲可以防水及洗刷的.

咁岩呢兩日比我搵到呢間公司的名貼係透明架, 我覺得幾好, 你去睇下丫.

http://www.labelshophk.com/index.html

原文章由 Terry280905 於 07-7-27 09:39 發表

Elaineho73,

您在BK的回應, 今天見報啦!

見報? 唔係化~

原文章由 yeeli 於 07-7-26 13:40 發表
alkyng

我唔記同你講,我上星期去將軍澳廣場一樓
個一間文具店幫我仔整咗個名字卬仔,用完可以再加
色再用我選"華康少女字"有個細公仔係頭都係$25,
可以用嚟卬落label再貼上課本,咁就唔洗直接卬 ...

我都係公仔貼紙貼大小姐d書度~~~ok喎~~~老師都冇話唔得
~

唔好意思!我大女今年讀K3,為諗小學而頭痛,想問點解咁多人鍾意讀將天?我個女同學仔個哥哥讀梗,話佢哋老師冇愛心,追唔上只會叫你哋補習,大家又點睇?同埋我哋幼稚園D校長同老師都話將天功課多,程度深,小朋友又會讀得辛苦d,大家又點睇,分享下?唔該!

請問大家又點睇宣基,麻煩比d意見

原文章由 elaineho73 於 07-7-30 14:46 發表

見報? 唔係化~

係呀! 您大女是否在意x軒學過drawing?
27/7/07 在 Take x home.

原文章由 Terry280905 於 07-7-31 17:28 發表

係呀! 您大女是否在意x軒學過drawing?
27/7/07 在 Take x home.

我已經第二次上報啦~~~
上次講幼稚園已上過一次啦, 今次題目講乜呀?
我上次睇左,今次冇睇喎~~hehe~

[ 本文章最後由 elaineho73 於 07-7-31 22:54 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-7-30 14:35 發表
YEELI:

人名貼紙我都整落好多, 所以仲有排用, 而我個d仲可以防水及洗刷的.

咁岩呢兩日比我搵到呢間公司的名貼係透明架, 我覺得幾好, 你去睇下丫.

http://www.labelshophk.com/index.html

我入去睇咗,無公仔花,咁小學就一定比用.

原文章由 elaineho73 於 07-7-30 14:47 發表

我都係公仔貼紙貼大小姐d書度~~~ok喎~~~老師都冇話唔得
~

小學都可以公仔貼,你個間用得,咁我仔仔個間都應該用得喎
你幾時上報,上咗咩報

原文章由 快樂 於 07-7-30 19:00 發表
唔好意思!我大女今年讀K3,為諗小學而頭痛,想問點解咁多人鍾意讀將天?我個女同學仔個哥哥讀梗,話佢哋老師冇愛心,追唔上只會叫你哋補習,大家又點睇?同埋我哋幼稚園D校長同老師都話將天功課多,程 ...

hi
其實要睇下你自己想比d咩野小朋友,有d父母想小朋友讀得比
較無壓力同輕鬆,但有d父母就想小朋友要為自己學業去進取多些.
事實上將天同tko保良局都係比較専注學業上既成績,但
對未來六年後既選中學係有好處,所以係受tko家長歡迎架
但呢幾年都覺得呢兩間都好著重課外活動,所以都係平均架,
你要親身去小學睇先至係最好,因為個個小朋友都唔同,九月會
有好多小一簡介會,你可以留意一下.

Dear all,
好耐無上嚟lu... 大家好嗎?
今日諗起好些問題想請教吓 :
*如果中午帯飯去學校比呀女,係咪到時先帯埋餐桌'薦'過去?
*如果驚佢食得污遭,可唔可以比艦圍裙?老師會唔會笑佢?
*咁食完後,啲老師係咪收番晒啲自家飯盒放回原先嗰處等屋企人嚟'回收'還是比小朋友放學時先帯返屋企?
*你地有無聽聞啲屋企會係送飯嘅時候先幫小朋友帯下午的課本以減輕書包的重量?

請給我一點意見,謝謝!

原文章由 yeeli 於 07-7-31 21:33 發表

小學都可以公仔貼,你個間用得,咁我仔仔個間都應該用得喎
你幾時上報,上

一定用得~

我係bk既留這上左區報~~~keke

[ 本文章最後由 elaineho73 於 07-7-31 23:00 編輯 ]

原文章由 yeeli 於 07-7-31 21:48 發表

hi
其實要睇下你自己想比d咩野小朋友,有d父母想小朋友讀得比
較無壓力同輕鬆,但有d父母就想小朋友要為自己學業去進取多些.
事實上將天同tko保良局都係比較専注學業上既成績,但
對未來六年後既選 ...

贊成~學校好唔好真係要親身感受, 而學校係次要, 老師先係最重要~

原文章由 elaineho73 於 07-7-31 22:54 發表

一定用得~

我係bk既留這上左區報~~~keke

咁利害,你一夜成名呀
‹ 上一主題|下一主題