用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 yeeli 於 07-8-8 15:35 發表
kiukiu miho alkyng

由於宝血矯形係派人到幼稚園幫返僅學既小朋友檢查架,
我就未去睇過所以唔知詳情,可能大家要有點冒險精神.
pm 比你地.

謝謝妳 ! YEELI

妳好像沒說你仔仔讀那一間, 等我知道那間有那麼好
有此檢查
MIHO

hayamama:

你岩呀, 就係三期萬x對面個間呀 .

yeeli:

我個女間幼稚園之前又係請左間醫院來做檢查呀, 但唔係好記得係寶血or靈實, 佢地check到0既問題同我響三期樂x軒check到0既一樣, 個日佢地d職員仲教左我地點樣幫小朋友揀書包tim , 可以有效保護小朋友脊髓.

miholo:

我響樂x軒做一對鞋墊要1200元, 大概用一年, 不過要視乎每個小朋友0既生長速度, 至於對鞋墊可唔可以適合每對鞋, 我就唔係好肯定答到你, 因為我見阿女對腳咁樣, 都唔敢亂買鞋比佢著, 所以佢d鞋全部是dr.kong的, 所以佢對鞋墊就可以用番晒響d鞋到, 不過到時你真係做鞋墊, 醫生都會問你拎小朋友最經常著0既鞋, 來就番個款式去剪裁對鞋墊, 不過都要預左未必對對鞋就對.
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 alkyng 於 07-8-9 00:22 發表
hayamama:

你岩呀, 就係三期萬x對面個間呀 .

yeeli:

我個女間幼稚園之前又係請左間醫院來做檢查呀, 但唔係好記得係寶血or靈實, 佢地check到0既問題同我響三期樂x軒check到0既一樣, 個日佢地d職員仲 ...

THKS ! ALKYNG

我想會盡快往此處看
MIHO

Hi MicMom

I am looking for the kindergarten for my son this year.
I am also TKO mama and Greenville (Metro City) is one of my choose.
Would you mind to comment this kindergarten for me personaly?
You may "pm" me or leave message here please!
Thanks!:)

My daughter will be starting K3 this Friday at Greenville (Metro City).  We have applied to a few DDS & Private schools so far and are waiting the results of the interview.
:-) 我愛這個家

alkyng

我都問過宝血一對倒模鞋展要$500-1000但要去到深水埗咁遠,如果樂xx可以睇就方便好多,樂xx間舖入面可以做檢查架,係咪都係做倒模鞋展,
一對鞋展係咪可以放落幾對鞋著都得,咁夏天咪唔可以著涼鞋??

重有呀:loveliness: ,你教下我點選書包,雖然我己買spi,但都係用今年,
下學期可能要買個大d架,你教有咩要留意
問題c9上

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-8-9 15:12 編輯 ]

YEELI:

樂x軒入面附設左一間"足科矯形中心", 只係佔一間房的空間, 當時大女就係響呢間房做檢查, 佢要大女踩響d有墨可過底的紙上面, 咁就睇得好清楚大女0既平扁腳問題, 之後決定幫佢做鞋墊, 就即時響間房做倒模, 仲有一點幾好0既, 如果小朋友真係隻腳大得快, 佢地可以免費幫你加長鞋墊一次(我都試過), 但要攪清楚佢只係加長塊鞋墊, 而唔係更換鞋墊下面個塊硬膠, 而來緊八月尾我就需要整塊鞋墊都要更換, 因為個足弓位已經唔岩.

你真係講得岩呀, 自從知道大女對腳真係有咁多問題後, 我地已經無再買涼鞋比佢著, 而落街著拖鞋都係買dr.kong個d拖鞋款, 所以依家細女我更加唔會亂買鞋比佢, 每次只會響dr.kong買一對好d0既走天涯.

至於書包當時個位來演講的小姐話, 一年級生都係身型細小, 所以要買細size書包 / 肩帶一定要夠闊 / 肩帶要方便比小朋友背上後, 好易地調較岩0既位置(即可用手一拉將個書包較高較低) / 書包入面要有條帶用來"Qoo"住d書, 將d書固定貼近背部(加學上可減低重量) / 最好不要買有"碌"的書包, 因為小朋友上落樓梯要背埋個"碌"及架會好重, 另外佢仲提左一點, 如果真係有好多書要帶番學, 請願再另外手提多一個袋放書, 都唔好一次過將d書放晒入書包.

我就響千色店買左個由城市理工大學設計0既護脊書包, 二百多元係"玉貴狗"來架, 相比dr.kong0既書包會輕身d, 而且都有上述提到0既個幾點.

p.s. 不過演講小姐話, 書包對小朋友骨骼影響其實唔會太大, 因為小朋友唔係好長時間咁去背個書包, 佢反而提醒家長一定要留意小朋友平時0既行路, 坐姿及睡覺(唔好用隻腳"q"住條枕頭)姿態, 如果日日姿態唔岩, 就會令骨骼生長得唔好.

[ 本文章最後由 alkyng 於 07-8-9 17:22 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-8-9 17:19 發表
YEELI:

樂x軒入面附設左一間"足科矯形中心", 只係佔一間房的空間, 當時大女就係響呢間房做檢查, 佢要大女踩響d有墨可過底的紙上面, 咁就睇得好清楚大女0既平扁腳問題, 之後決定幫佢做鞋墊, 就即時響間房做倒 ...

alkyng
thx~你
咁我都要去睇下先,我覺得spi都幾重架,但背上背
就唔係好覺重,我仔仔就係成日寫寫下字自自然就向前曲,
成日要提佢,我話會駝背架,提佢就直返,
過咗一陣就......曲返

係呢書枱你地用咩燈,邊種牌子好?

YEELI:

檯燈方面, 依家上到小學, 做功課時間會長左, 所以我地都落少少本, 買左一盞3M博士燈, 折左後都要六百幾呀 .

原文章由 ac02 於 07-8-7 17:54 發表

ac02--------- 在職媽媽--兩個女女--(坑口信義會小學)

alkyng-------全職媽媽--2個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli----------全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔--- ...
ac02--------- 在職媽媽--兩個女女--(坑口信義會小學)
yy02---------在職媽媽--2個囡囡--(王余家潔紀念小學)

原文章由 alkyng 於 07-8-10 21:57 發表
YEELI:

檯燈方面, 依家上到小學, 做功課時間會長左, 所以我地都落少少本, 買左一盞3M博士燈, 折左後都要六百幾呀 .

我上年都買了,夾過價,會係新都城2期最平,唔係大果間

YYO2

已經將你d資料加到第一頁了.

我盞台燈就響新都城二期大個間舖買的, 因為佢地依家做緊清楚, 有特價.

Dear all,
想問吓你地小朋友係邊到學國語?因呀女學校話上學期就會用國語
教中文,但她從未接觸過國語,想搵番間幫她惡補一吓...重有就係唔知咩xx一生一體藝...?!我都唔知應該給她報咩嘢樂器班好...好似有點為咩咩而咩咩咁,呀女由細以來以學習繪畫及芭蕾舞為重,一時間真係唔識同佢選擇咩好...

原文章由 hayamama 於 07-8-12 23:31 發表
Dear all,
教中文,但她從未接觸過國語,想搵番間幫她惡補一吓...重有就係唔知咩xx一生一體藝...?!我都唔知應該給她報咩嘢樂 ...

你小朋友讀邊間小學呀?

elaineho73 :

你唔記得呀...佢個小朋友讀梁x華的, 你可以去番第一頁就睇到 .

hayamama:

一向梁x華都好著重學生課外活動的, 其實我覺得你問下阿女想參加乜野law, 咁樣佢會學得投入d, 如果你阿女已經學緊畫畫及跳舞, 我覺得值得一試學樂器, 反正佢有學開跳舞, 應該對音樂的節奏感會唔錯的.

我個女就響新都城一期入面有間叫"京彤"學緊普通話, 我覺得都ok架, 佢依家大部份併音都認得點讀. 而我個女間小學一年級就唔會用普通話教中文, 要二年級下學期先開始, 不過一年級普通話堂就會由bpmfdtnl呢d併音開始教 , 所以好彩我響暑假前報左工聯會學普通話, 如果唔係開學都唔知點教阿女呀.

[ 本文章最後由 alkyng 於 07-8-13 14:24 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-8-13 14:16 發表
elaineho73 :

你唔記得呀...佢個小朋友讀梁x華的, 你可以去番第一頁就睇到 .

hayamama:

一向梁x華都好著重學生課外活動的, 其實我覺得你問下阿女想參加乜野law, 咁樣佢會學得投入d, 如果你阿女已經 ...

係呀~~HEHE~

我大女係香兒學普通話, 唔係係TKO係炮台山學~~~學得好好呀~~

ALKYNG,

之前寶血醫院有矯形師去學校驗腳,Priscilla沒做檢查?HERMAN都是在學校驗了是嚴重足弓外彎,所以要去醫院做詳細檢查,現在他的學墊都是在寶血醫院(陳登復康治療中人)做的,價錢是900元,半年一次免費的檢查,我記得都是幾抵。查詢電話是3188 2323,另一個預約電話是2666 9508。

alkyng,
京彤?係咪天利行斜後面那間?幾錢個月及幾多人一班架?我曾經去攞章程,但門口嗰啲章程都唔係暑假的,所以我無再睇落去....
我知要比呀女學一種樂器,但問題係唔知選咩好囉 !我personally唔想呀女學彈琴,因自己身邊好多朋友由細學到大,見佢地都好辛苦,仲要學埋樂理,好似好慘咁,而且買琴唔難,只係家中'吋金尺土',真係唔想"得咁大舊嘢"係到...你地有咩好提議呢?
唉...如果有梁x華的現役家長可以指教吓就好啦...

hayamama:

岩呀...就係個間呀, 不過我個女唔係讀暑期班的, 而係長期班, 每個月360元/4堂, 每堂一個鐘.

至於樂器, 我都唔主張學琴呀...因為我個女依家學緊, 真係有d辛苦呀:cry: , 最慘阿女對琴天份又唔係特別高, 但佢又好想繼續, 所以每日同佢練琴都幾辛苦, 上到小學都唔知仲有無咁多時間可以練習, 如果唔係就會拖慢晒個進度 . 所以我覺得你可以幫阿女揀d簡單d容易學的.

herman-mame:

家長會個日我見到你呀, 個日學校邀請我返去講下priscilla轉左全日班之後個情況, 我有少少緊張...所以都唔識得同你打招呼, 因為望過去你個邊見到咁多家長坐響到, 攪到仲驚呀.. 咁herman係唔係都轉左做全日班呀.

其實之前學校邀請寶血來驗腳前, 我已經帶左priscilla去樂x軒驗腳, 所以已經知道priscilla0既問題, 不過我見priscilla已經著左一年鞋墊, 所以想搵寶血驗下佢對腳, 睇下佢個情況依家去到邊, 同埋想知係唔係真係好似樂x軒咁講到阿女講嚴重 .

原文章由 hayamama 於 07-8-12 23:31 發表
Dear all,
教中文,但她從未接觸過國語,想搵番間幫她惡補一吓...重有就係唔知咩xx一生一體藝...?!我都唔知應該給她報咩嘢樂 ...

HI HAYAMAMA

我都煩緊比亞女去學普通話 , 我而家只係比佢讀暑期班 , 不過係13/8已經完成了 ,我現在等她小學正式開學時再積極去搵 !
另外我終於CONF.左可以係25/08正式回歸屋企啦 , 唔駛再幫人湊仔(30yrs)啦!:tongue: :tongue:
‹ 上一主題|下一主題