用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 05金巴倫小朋友升U3? 入來傾下近況 (8)
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋友升U3? 入來傾下近況 (8) [複製鏈接]

I found a bigger rooaster outfit in Central.  I will probably get it this weekend.  Elliott won't stand a chance for the red one

[ 本文章最後由 Furbabies 於 08-5-6 11:38 編輯 ]

Why's it so quiet these days

哈哈! 因為我無時間上來了, 所以靜了點, 我會盡量抽空上來的

原文章由 Furbabies 於 08-5-8 14:21 發表
Why's it so quiet these days

Will anyone join the summer course this year?

原文章由 CMMANDY 於 08-5-9 20:04 發表
哈哈! 因為我無時間上來了, 所以靜了點, 我會盡量抽空上來的

各位:

真係要呻下,Yola琴日要我買紀念冊俾佢,咁好啦,買左一本,今日居然又話要買多本,我查看佢呢本紀念冊,根本仲有好多頁,未分出去,當然拒絕佢唔買啦,真好野,居然匿係房喊過不停,飯都唔肯出黎食。工人抱佢出房,仲係咁哭唔收聲,真係忍無可忍,趕左佢出街,企係門口先肯收聲。

放番佢入屋又係度喊,於是我話要扔左佢本紀念冊,佢先死死地氣食飯。人地災民連飯都冇得食,仲係度扭紀念冊,佢真係幸福得滯,火滾!

都唔明幼稚園生寫咩紀念冊呢?

哈! 你好似我, 我又係趕阿囝出街, 等佢喊飽先至俾佢返入屋ge人!
Tim 又係扭我買紀念冊俾佢, 我見咁多同學仔俾佢寫, 所以 最後都係買左俾佢! 其實我都唔明點解幼稚園學生要寫紀念冊?!

原文章由 SandyKL 於 08-5-15 20:49 發表
各位:

真係要呻下,Yola琴日要我買紀念冊俾佢,咁好啦,買左一本,今日居然又話要買多本,我查看佢呢本紀念冊,根本仲有好多頁,未分出去,當然拒絕佢唔買啦,真好野,居然匿係房喊過不停,飯都唔肯出黎食。工人抱佢出房,仲係咁哭唔收聲,真 ...

你都係呀!

我阿仔6年班都冇寫紀念冊,佢地學校唔興,可能佢地係一條龍學校,所以都唔洗寫啦,中學都會見番既。有時都體驗到男仔不俱小節既可愛,Yola今次令我好厭煩,恃寵生驕,必定同佢上個課程先得勒。今次事件,我會寫手冊話俾Miss Leung知,等佢教訓下佢。

原文章由 SandyHung 於 08-5-15 21:02 發表
哈! 你好似我, 我又係趕阿囝出街, 等佢喊飽先至俾佢返入屋ge人!
Tim 又係扭我買紀念冊俾佢, 我見咁多同學仔俾佢寫, 所以 最後都係買左俾佢! 其實我都唔明點解幼稚園學生要寫紀念冊?!

...

紀念冊?  No wor.  Elliott hasn't asked for it wor.  Let me ask him sin.

Elliott will join the summer course.  Will you?

原文章由 SandyKL 於 08-5-15 23:42 發表
你都係呀!

我阿仔6年班都冇寫紀念冊,佢地學校唔興,可能佢地係一條龍學校,所以都唔洗寫啦,中學都會見番既。有時都體驗到男仔不俱小節既可愛,Yola今次令我好厭煩,恃寵生驕,必定同佢上個課程先得勒。今次事件,我會寫手冊話俾M ...

I asked him already.  He said he has forgotten and he wanted a Thomas one

O by the way, welcome back both Sandy.  Long time no chat   How's life lately?

The primary school allotment result will be out soon.  Aren't you all excited?

咁好,Elliott居然冇問,絕對係一件好事,真係好煩,女仔真係會為細碎事情而勞心,男仔免煩好多咯。

Yola咁多年都冇參加學校既暑期班,因為我會俾佢參加屋企附近青少年中心既興趣班,但要抽籤,今年都幾好彩,我報左兩間青少年中心既暑期活動報名活動,抽得都好前位置,希望可以報到想報架啦,聽晚及後朝就知可以報到幾多個活動勒。

原文章由 Furbabies 於 08-5-16 10:05 發表
紀念冊?  No wor.  Elliott hasn't asked for it wor.  Let me ask him sin.

Elliott will join the summer course.  Will you?

Hi, 其實自從 daddy 走後, 我沈迷於 facebook, 依家晚晚唔玩過都唔安樂! 至於派位, 我以平常心去面對, 冇乜緊唔緊張, 緊張又係咁過, 唔緊張又係咁過, 我唔想老得咁快!

原文章由 Furbabies 於 08-5-16 10:28 發表
I asked him already.  He said he has forgotten and he wanted a Thomas one

O by the way, welcome back both Sandy.  Long time no chat   How's life lately?

The primary school allotment  ...

Sandy Hung,

Sorry to hear about your dad.  My deepest condolensces.  May peace be with you.

Yeah time flies.  3 years' gone by with no trace.  Feeling really old!

原文章由 SandyHung 於 08-5-17 01:16 發表
Hi, 其實自從 daddy 走後, 我沈迷於 facebook, 依家晚晚唔玩過都唔安樂! 至於派位, 我以平常心去面對, 冇乜緊唔緊張, 緊張又係咁過, 唔緊張又係咁過, 我唔想老得咁快!

...

But I bought him one anyway today.

A lot of my friends' kids tell their moms they want a younger silbing.  Elliott never asked that.  So out of curiosity I asked him last week.  He didn't say anything.  His god dad asked if he wanted a little sister, he said yes.  I gather he's not really concerned.  Not as least as others.

原文章由 SandyKL 於 08-5-16 22:28 發表
咁好,Elliott居然冇問,絕對係一件好事,真係好煩,女仔真係會為細碎事情而勞心,男仔免煩好多咯。

Yola咁多年都冇參加學校既暑期班,因為我會俾佢參加屋企附近青少年中心既興趣班,但要抽籤,今年都幾好彩,我報左兩間青少年中心既 ...

我 Okay 呀, 不用介懷!
其實我的人生坐佑銘是: 永不放棄, 沒有事情是不可能的! 只要肯嘗試, 就會有成功的機會, 就算失敗, 便要檢討及尋找失敗原因, 從中學習繼而再次嘗試! 我要做到無悔今生!
雖然我 daddy 走了, 但 我 at least 會覺得 我甚麼方法也試過, 結果怎樣我也永不後悔!

原文章由 Furbabies 於 08-5-17 20:44 發表
Sandy Hung,

Sorry to hear about your dad.  My deepest condolensces.  May peace be with you.

Yeah time flies.  3 years' gone by with no trace.  Feeling really old!

你心路歷程好似我當年父親去世一樣,佢發現有肺癌後,我完全幫唔到佢手,只有眼白白睇住佢走,我只希望父親不用被癌細胞煎熬至不似人型就係我最大願望,因為當時醫生同我地講,癌細胞有5類,有2類係有辦法可以抑制,好不幸我父親唔係呢2類。

最深刻印象,係九龍醫院陪佢過渡最後一次中秋節,緣盡不能挽。我父親積到福,醫生話仲有一年,但佢兩個月走左,冇受到好大痛苦。要做既係生前做哂,所以無悔,我都有咁既感覺。

Sandy,你都節哀順變啦,人生無常,想想四川果邊係人間地獄,有好多人甚至片語未能交代,一瞬間骨肉分離。我慶幸與父親有30年的親緣。

原文章由 SandyHung 於 08-5-17 22:59 發表
我 Okay 呀, 不用介懷!
其實我的人生坐佑銘是: 永不放棄, 沒有事情是不可能的! 只要肯嘗試, 就會有成功的機會, 就算失敗, 便要檢討及尋找失敗原因, 從中學習繼而再次嘗試! 我要做到無悔今生!
雖然我 daddy 走了, 但  ...

Yola都話想要個姐姐,哈哈,妹妹都無法俾到佢,去邊度搵個姐姐俾佢?傻妹!

我係家中老大,有一個細佬,細我一年,到我8、9歲時,好想要個妹妹,等我同佢玩及陪我去街,阿媽大肚時,時時希望係女,最後如我所願生左個妹。

你有想再生一個嗎?

原文章由 Furbabies 於 08-5-17 20:47 發表
But I bought him one anyway today.

A lot of my friends' kids tell their moms they want a younger silbing.  Elliott never asked that.  So out of curiosity I asked him last week.  He didn't say anythin ...

我決定如果Yola在統一派位中,派唔到所希望之學校,打左去果間學校問,佢地會收個人檔,所以我只會交呢一間,唔得會讀聖母小學,聖母都唔差吖,既然考到,順其自然,周圍撲,好累。

到6月便足100日了!  話無傷心就假的, 但 我好快便回復心情投入工作!  
係呀! 四川d 人好慘呀, 呢幾日我一邊看報紙一邊流眼淚, 地鐵d 乘客以為我係ga。 我都損左錢給紅十字會!  

原文章由 SandyKL 於 08-5-18 00:04 發表
你心路歷程好似我當年父親去世一樣,佢發現有肺癌後,我完全幫唔到佢手,只有眼白白睇住佢走,我只希望父親不用被癌細胞煎熬至不似人型就係我最大願望,因為當時醫生同我地講,癌細胞有5類,有2類係有辦法可以抑制,好不幸我父親唔係 ...

No way!  Too stressful!

Rather have one more cat

原文章由 SandyKL 於 08-5-18 00:13 發表
Yola都話想要個姐姐,哈哈,妹妹都無法俾到佢,去邊度搵個姐姐俾佢?傻妹!

我係家中老大,有一個細佬,細我一年,到我8、9歲時,好想要個妹妹,等我同佢玩及陪我去街,阿媽大肚時,時時希望係女,最後如我所願生左個妹。

你有想 ...

Yes, very sad.  I hope there will be more survivors coming out of the rubbles.

With one child policy, a lot of those kids are the only child and only hope of their parents.  It does add salt to the wound.

原文章由 SandyHung 於 08-5-18 20:56 發表
到6月便足100日了!  話無傷心就假的, 但 我好快便回復心情投入工作!  
係呀! 四川d 人好慘呀, 呢幾日我一邊看報紙一邊流眼淚, 地鐵d 乘客以為我係ga。 我都損左錢給紅十字會!  

...
‹ 上一主題|下一主題