用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正家長 Chatroom
樓主: 彥彥媽咪
go

培正家長 Chatroom [複製鏈接]

請問帶小朋友返學最遲幾點到學校? 因我之前要另帶細囡返學(kinder)。

==> 行路番學既我地有以下體會:
Theoretically latest 係 8:40am, 打鐘前上我到課室都 OK, 但我認為 best time 會係 around 8:15am 左右, 因為要預時間佢地要交功課先上堂, 又會想同d peers 傾先上堂, take a littlebreak to get prepared for classes, etc...咁早少少既話, 時間上會冇咁 rush

而 KG AM class 係 8:45am 先"收仔"的, so this will mean normally you will need to go to school twice. 除非你帶定埋個 KG 既一齊去送個小學既返學, then 就係操場等到時間差不多先上 KG 個課室咁啦....不過咁即係 KG 個個就要早d 起身同準備啦...

下午既話....若係送飯俾小學個個既, 就可以 12noon 拎埋d 飯去接個 KG 先, 再等到夠 12:40pm 就上小學個個既課室, 不過唔好彩若 KG 既係 Block A, 小學個個又唔係 Block B 既話, 就要走上走落, 因為 Block A 只係同 block B 通, but not other blocks...走得多上上落落我地d 老人家都咪話唔索氣...呵呵~~~

hehe...我算唔算答中到你想問既野, 同 even 答多d 添喇...有冇 extra 分加呀....

彥彥媽咪,

嘩!100分再加extra10分...您真知我心意...give u a big !Thanks!!

fatkk:

估都估到你想問乜啦...呵呵....想偷懶...咪駛旨意...行兩轉啦...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 08-5-6 16:53 編輯 ]

q ma, qk ma...

你地有冇去抽包美達...??

summer activities 有乜好介紹...??

yin ma:

我冇抽包美達,打算報教協。其他未有決定。你有冇好介紹。

原文章由 彥彥媽咪 於 08-5-15 11:10 發表
q ma, qk ma...

你地有冇去抽包美達...??

summer activities 有乜好介紹...??
小蕎媽媽

siu q ma:

教協我報左了...另外又抽中d 包美達..多數係 visit 個d...禽日又去左家維村個邊(賽馬會青年中心...www.u21.org.hk) 報左個義工訓練比大彥, 應會再去報d 俾中彥.

早排見到小雜倨邊有個 topic 討論話小朋友小一小二 OK, 一上小三就見真章, 成績多數會跌 watt, 令我又要再小心規劃一下大彥d 野, 明年小三, 依家 average score 個個都起碼 8x , 唔到我唔努力, 唔係就包尾.

另: 我中彥有個同學仔都係 PC K2, 佢月尾會搬出黎你地樹呀, 以後又多一名 PC parent around, haha...我去探佢樹要上埋你樹踩下你場先得...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 08-5-15 15:01 編輯 ]

ok, 等我都去u21到睇睇先。

原文章由 彥彥媽咪 於 08-5-15 14:57 發表
siu q ma:

教協我報左了...另外又抽中d 包美達..多數係 visit 個d...禽日又去左家維村個邊(賽馬會青年中心...www.u21.org.hk) 報左個義工訓練比大彥, 應會再去報d 俾中彥.

早排見到小雜倨邊有個 topic 討論話小朋 ...
小蕎媽媽

小蕎媽媽,

你要既野e左比你,你check吓,睇唔到話我知!

Lulu

lulu:
已經收到,謝謝!

原文章由 Lulu0820 於 08-5-15 21:04 發表
小蕎媽媽,

你要既野e左比你,你check吓,睇唔到話我知!

Lulu
小蕎媽媽

小蕎媽媽,

唔洗客氣!

唉....同個小六既家長傾計....真係覺得要考呈分試真係好痛苦....個家長既壓力大到訓唔著,仲要而家開始一路忐忑到7月,睇見都"鄧"佢辛苦 ....希望到呀囡升中個陣學校已經轉左直資,唔洗咁大壓力....

Lulu

summer course

請問有無小二的同學的家長,在上年暑期比升小一的上培正教育中心的暑期班呀?有無家長可以答我d暑期班好唔好呀?please....

dorame:

請問有無小二的同學的家長,在上年暑期比升小一的上培正教育中心的暑期班呀?有無家長可以答我d暑期班好唔好呀?

==>大彥今年小二, 我上年冇幫佢報培正教育中心既暑期班, 反而佢地christmas ar, Easter ar 個d 就有 join, 冇 join 因為暑期班實在有太多 choices, 佢地既唔算特別吸引, 都係普通課程, 人數亦都幾多 (若個班受歡迎的話), 大彥上過d 數學班呀, 普通話, EQ class ar 咁...效果一般, 又唔見佢做左d 咩功課/勞作返黎, 價錢方面唔係貴, 但亦唔係平 (上年我地報係包埋 lunch ga (若返全日), 今年就已改成 "代訂 lunch 了")  另外, 要 "young" 到上去培中都幾辛苦架, 若好天曬, 落雨淋時都幾係....培中個邊d 課室又舊d , 環境一般.  我地去只係因為 (1) 都算近, 我地住附近 (2) 咁岩時間夾得到

而今年我地都報左佢地一個 week 既數學同普通話, 因為咁岩大彥有空檔, 所以就報, 我既 priority 係有 other choices 的話, 我會先揀出面個d 先, 有時間剩又夾到的話先報培正教育中心個d .  其實大彥今年既 summer 我都幫佢安排好哂, 所以都冇乜時間剩去培教既 course.

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 08-5-22 09:12 編輯 ]

回覆 #1 彥彥媽咪 的文章

彥彥媽,
唔該哂呀!想再問吓有無參加過培幼四天的[閱讀創,玩,做]班呀和升小一的英文班(都係培幼的,不是教育中心辦的)?好唔好呀???

明天deadline報名,有無媽咪可快d答到我呢? please....

[ 本文章最後由 dorame 於 08-5-22 13:52 編輯 ]

原文章由 Lulu0820 於 08-5-16 12:25 發表
小蕎媽媽,

唔洗客氣!

唉....同個小六既家長傾計....真係覺得要考呈分試真係好痛苦....個家長既壓力大到訓唔著,仲要而家開始一路忐忑到7月,睇見都"鄧"佢辛苦 ....希望到呀囡升中個陣學校已經轉左直資,唔洗咁 ...

lulu,

我的兒子都是今年的小六生.  之前曾有報導於2008年會有決定培中是否轉做直資學校, 但學費將會很貴.

KathyKwong

見到你地係隔離吐的苦水,真係零願佢地真係轉到直資,唔駛煩。對於我地呢d最多都係band 2學生家長來講,心理壓力冇咁大。學費都係比多3年,中四之後都係要比學費架啦,唯有我地自己再save 多d 啦,或者有機會中左六合彩就唔駛煩。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 11:33 發表

lulu,

我的兒子都是今年的小六生.  之前曾有報導於2008年會有決定培中是否轉做直資學校, 但學費將會很貴.
小蕎媽媽

原文章由 小蕎媽媽 於 08-5-22 12:00 發表
KathyKwong

見到你地係隔離吐的苦水,真係零願佢地真係轉到直資,唔駛煩。對於我地呢d最多都係band 2學生家長來講,心理壓力冇咁大。學費都係比多3年,中四之後都係要比學費架啦,唯有我地自己再save 多d 啦,或者有機會中左六 ...

現在不是12年免費教育嗎?當初小兒讀一年級已聽說中學會轉直資, 當時我跟你現在的想法一樣, 後來才知道, 原來是不一定全收培小學生, 與幼稚園不一樣.再加上小學人數總多, 而中學學位不足應付培小.轉做直資是保障學校有更大的自由權收生.
由於以往都是收自己人居多,校友會覺得培小學生以已不像過往的叻. 如轉直資的話,可以多收外來的學生. 總之都是辛苦了學生和家長. 這年給予我和兒子有說不盡的壓力.

其實所謂Band 2 生其實不是差, 平均分都有85分以上。但家長同學生都要承受好大壓力,又不一定能升培中, 但抽籤又好像有少許機會。但又要7月8日先知中唔中到奬。但校方有冇答應為升不到培中的學生寫推薦信。你叫家長如何是好。但不參加抽獎又好像浪費六年在培小的努力。唉﹗做家長難,做培小Band 2家長更難!

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 12:31 發表

現在不是12年免費教育嗎?當初小兒讀一年級已聽說中學會轉直資, 當時我跟你現在的想法一樣, 後來才知道, 原來是不一定全收培小學生, 與幼稚園不一樣.再加上小學人數總多, 而中學學位不足應付培小.轉做直資是保障學 ...

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 12:38 發表
其實所謂Band 2 生其實不是差, 平均分都有85分以上。但家長同學生都要承受好大壓力,又不一定能升培中, 但抽籤又好像有少許機會。但又要7月8日先知中唔中到奬。但校方有冇答應為升不到培中的學生寫推薦信。你叫家長如 ...

我的姐姐說培小校長是不會提供推薦信給我們. 所以他一直都說今年不用了. 我的朋友個仔間小學,連模擬填表都會開校內會意, 看看會不會自己人打自己人, 真好.....  而我們的班主任只會說不要太進取. 有個同學成績不是太好,但都是全科合格,老師看了他的模擬表格後,叫他爸爸全選band 3學校, 我的朋友真是無奈加十分擔心, 個仔未志於那麼差,萬一真是入了band 3學校,怎樣算?

kathykwong:

係嗎?12年免費教育嗎?我真係大檬。我記得校長講過話最遲09年要決定,一係轉直資,一係脫鈎。一脫鈎,我地重c,冇左85%直屬關係,連band 1 生都要抽。我地冇得選只希望佢轉直資。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 12:31 發表

現在不是12年免費教育嗎?當初小兒讀一年級已聽說中學會轉直資, 當時我跟你現在的想法一樣, 後來才知道, 原來是不一定全收培小學生, 與幼稚園不一樣.再加上小學人數總多, 而中學學位不足應付培小.轉做直資是保障學 ...
小蕎媽媽

原文章由 小蕎媽媽 於 08-5-22 15:26 發表
kathykwong:

係嗎?12年免費教育嗎?我真係大檬。我記得校長講過話最遲09年要決定,一係轉直資,一係脫鈎。一脫鈎,我地重c,冇左85%直屬關係,連band 1 生都要抽。我地冇得選只希望佢轉直資。

...

學費貴了, 都可考慮其他學校. 不過在培正成長的小朋友都對這所學校有特別的歸屬感, 我的甥女說將來有兒女, 定要送回培正讀書.
‹ 上一主題|下一主題