用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Strattera 藥一問 (ADHD藥)
樓主: *新希望*
go

Strattera 藥一問 (ADHD藥) [複製鏈接]

應該大家都是差不多吧!我女兒就會長高但體重並沒多大變化!
所以我只能從他飲食方面著手!
我跟各位媽媽都是一樣擔心孩子長不高又瘦!
所以我建議你們不妨從他愛吃的東西方面去做!當然不是指麥當勞那些!孩子種是有些東西必較偏好的吧!你不妨在那方面多做變化囉!我女兒不太喜歡吃菜!那我只能將一堆菜切碎然後炒飯給他吃!這樣一來她吃的多點菜囉!還有他不吃魚!但她喜歡喝湯!那就煮魚湯囉!加上怕他缺鈣長不高於是我都就叫他喝豆奶!但男孩子不建議喝豆奶!可以喝牛奶囉!
交換一下心得給大家參考!
對拉因為我女兒假日我都不給她吃藥所以他應該吃的會多一點吧
這個其實是我跟醫生商量後他都同意!

唉!我已經好擔心怕係佢因為食藥而瘦唔長肉,上星期因為佢皮膚過敏睇醫生,驗血結果話佢對好多食物過敏,而家仲要食半年抗敏藥,見到佢咁我就心痛,就來食藥多過食飯,有時係度諗,我仲有咩可以幫個仔呢?我呢個亞媽真失敗!:cry:

真是替你心痛!我都明白你的感受,很無奈又無助!!
那不叫失敗,至少你還在努力幫他不是嗎?!
所以這樣你更加要振作幫他!
我想醫生應該都有該你說孩子對哪些東西過敏吧?
那你只能避免那些東西然後找尋一些能幫他的東西囉!
喝湯吧!多煮一些湯幫他!因為湯多少可以幫他去去那些熱氣!
因為我覺得孩子吃藥多少都會燥點!所以煮些湯幫幫他!
其他因為我不知你孩子對哪些過敏所以不能幫你想!
SO NATURAL 糙米奶 不知你可曾試過這種奶?蠻不錯!因為我女兒也喝!我想這奶對過敏的孩子應該沒問題!因為我有位朋友是過敏體質的人介紹的!你試看看讓孩子喝喝!在百佳有賣!但不是每一間有喔!你上網看吧!

轉药吧!無效吾好再食,試第2隻la
甜字人人喜,苦字人人悲,莫為苦而悲,無苦不知甜.

原文章由 kk42479 於 08-2-28 10:43 發表
轉药吧!無效吾好再食,試第2隻la

位媽咪妳好!
我想問吓有關ADHD問題?
現在囝囝食緊1粒半(政府),但原來可以藥房買,不過好似要$20/粒,但想問吓有無媽咪試過這種藥呢,同政府藥有什麼唔同和副作用,
另如果想搵老師用囝囝補習有無好介紹呢?(專幫ADHD小朋友).
其實各位媽咪有無比ADHD小朋友學其他課外內活動可否提供參考吓,因我是新仔不知如何幫助囝囝.
希望各位ADHD媽咪唔好放棄,我好想同大家互相講吓感受!!!
‹ 上一主題|下一主題