用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派左書單
go

派左書單 [複製鏈接]

派左書單

個囡今日arm arm派左書單(F2), 好貴呀, 成套要$2114, 88折後都要$1860, 減左有幾本可以買舊書+1本音樂書同字典唔洗買, 都要1,650.

你地收到未呀?  
明天會更好!

Re: 派左書單

我個仔等升中一,所以都唔知點,不過,見到個$$好驚啊!呢個價錢係全年定上學期呢?

eeyore0511 寫道:
我個仔等升中一,所以都唔知點,不過,見到個$$好驚啊!呢個價錢係全年定上學期呢?

中學書通常一年計,千幾至三千都有!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

eeyore0511 寫道:

係全年計, 如果一個學期仲慘.
明天會更好!

唔該呀!真係勒緊褲頭都唔掂,仲未計其他雜項,好彩得一個小朋友,否則,都好頭痛。

janeleung
阿女到依家都未派書單,但阿女舊年嘅書費都要成$33xx.已經九折( F.1 )

janeleung 寫道:
個囡今日arm arm派左書單(F2), 好貴呀, 成套要$2114, 88折後都要$1860, 減左有幾本可以買舊書+1本音樂書同字典唔洗買, 都要1,650.

你地收到未呀?  

試下去執下舊書,我阿女試過問高一級師姐可否平讓,咁都慳到不少,阿女話唔太花,都可用到的

你個囡幾年級呀33xx, 中學?

Nymph_ 寫道:
janeleung
阿女到依家都未派書單,但阿女舊年嘅書費都要成$33xx.已經九折( F.1 )

[quote]
janeleung 寫道:

你地收到未呀?  
[/quote]
明天會更好!

msling 寫道:
試下去執下舊書,我阿女試過問高一級師姐可否平讓,咁都慳到不少,阿女話唔太花,都可用到的

個囡都會執師姐舊書(己經留起), 不過得幾本, 因為好多要連worksheet, cd, summer exercise, 唔買新都唔得. 出年(f2)成批英文書轉曬出版社, 又要買新.
明天會更好!

嘩 !!成$3xxx好貴   

仲要買校服,書包(我個女今年F.1)    

唔出奇, 我果件上年F.1 駛左一萬 :cry:

你可唔可以講下    

maba 寫道:

你可唔可以講下    

maba 寫道:

阿仔(f.2) ~ 85折都around $2,200   

1. 書 $2300
2. 校內樂器班(一生一樂器計劃) $3000
3. 樂器, 譜      $3000
4. 冬夏季校服各 2 套, 新鞋仔, 書包
[quote]
BB200200 寫道:
你可唔可以講下    

我女兒今年升中一, 請問中學買書是否全年用, 小學分上下學期, 加起都要二千多元, 如果中學要三千唯有....重有咩要買, 我估都要儲起五千元開學啦! 死啦! 重未計食飯坐車同零用, 一個月又要幾多錢??

開學費用:
請問各位, 中學是否要自己到書局買書? 學校有冇代訂?
自己到書局同人迫:

如果中一淨書本要1600, 算正常啦. 大女早在三年前都要啦!!中學書一買就用成年, 都真係唔算貴啦. 正式返學可能仲要俾幾百蚊買作業, 果D仲甘啦.

年年D書都轉得好快, 我女試過升中二, 升左同中學既朋友問我要中一書, 一睇書單居然只得一本宗教岩用乍....      今朝仲問緊女, 學生會有冇攪舊書回收.
   今年兩個中學,一個小學, 我估都要預七,八千蚊買書啦.

布甸仔媽媽 寫道:
阿仔(f.2) ~ 85折都around $2,200   

布甸仔媽媽:

請問邊間有85折呢?Thanks!
我大仔9月升中,

我上年都識有一間書店做85折, 不過只限冷門書    今年仲執埋忝.... 如有另一間, 請各位家長提供下資料呀...      唔該哂...
‹ 上一主題|下一主題