用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的孩子評為邊緣讀寫障礙
樓主: montery
go

[讀障] 我的孩子評為邊緣讀寫障礙 [複製鏈接]

原文章由 yywhk 於 07-7-5 00:48 發表
rubytang,

突然記起,你囝囝可能係追視能力有問題.....

你可以同佢玩吓:用A4紙印d大大隻o既random數字eg 48739536038, 好清楚咁印三幾行,你hold住張紙或貼在牆上(佢o既eye level 高度),叫佢從紙一邊 ...

yywhk,

我都帶過亞仔去驗眼架, 佢無近視, 視力都好正常,
上次係香港復康學會果度做測驗,
心理學家就話佢應該係有視覺空間判斷既問題,
唔知係咪你講果種追視能力呢~
佢地都未有報告俾到我, 所以, 我依家都係等緊~
問心我覺得亞仔其實都好聰明, 但一講到寫字就.....
但無奈香港地既教育就係咁, 所以, 都要迫佢去做d佢做 5到既野~
佢都有打機既, 不過就唔係成日有得打,
因為我都唔係成日俾佢玩, 但好得意,
我放架機係佢間房既柜筒, 佢都唔會自己走去攞黎玩架喎,
有時佢玩一陣就會自己熄機唔玩, 唔知係佢自動自覺,
定或是佢玩唔到放棄呢~

我都想俾佢試下玩你地講果個小王子呀~
但係聽講有兩種, 咁究竟邊款會好d呢~

我今日去買左兩本迷宮既圖書俾亞仔睇,
雖然, 佢都唔係搵得好叻, 但我都有幫下佢,
跟住又讚下佢, 佢都覺得好開心架~

原文章由 wlchan18 於 07-7-4 18:39 發表
冇上幾日,bk轉左新look,但係點解我既account連post都delete晒?

rubytang,
睇你個case,你既小朋友既讀寫問題應未係好嚴重。但補習未必解決到個問題。你既小朋友唔鍾意打波,咁鍾唔鍾意打機?打機都 ...

我覺得星願小王子好吸引, 可以從遊戲中學習中文字, 第一集比較淺同埋簡單, 聽說第2集更完善, 我等書展時去買
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

rubytang,

yywhk講得啱,快d去做評估,我仔仔小一時成績都係麻麻,但我以為佢唔適應,等到小2上學期,至發現問題愈來愈嚴重,等到排政府做評估證實係讀寫障礙,已經小2下學期尾了,而家唯有重讀小2,以佢而家既成績,夾硬升小3 都無用,學唔到知識又讀得辛苦.
我而家當佢小1咁教,買左d小1既中英文閱讀理解,每日要佢做一篇,到夜晚我同佢對答案,解釋番d錯處,錯字. 等佢由淺入深,有信心去面對番d文字.我有個朋友,佢囡囡小3時至check到有讀障,佢都係自己重新由小1開始同囡囡做番d練習, 慢慢佢囡囡開始 pick up番個程度.
快d去做評估,早些行動幫仔仔.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

其實<星願小王子>和<星願外傳>都有類似視覺追蹤等訓練既遊戲, 可以比小朋友試下, 目的都係訓練下d集中力同埋視覺訓練, 如果妳個小朋友鍾意打機就最啱, 咪可以當打機娛樂, 又可以練多d中文, 冇壞架。

原文章由 rubytang 於 07-7-5 01:45 發表

yywhk,

我都帶過亞仔去驗眼架, 佢無近視, 視力都好正常,
上次係香港復康學會果度做測驗,
心理學家就話佢應該係有視覺空間判斷既問題,
唔知係咪你講果種追視能力呢~
佢地都未有報告俾到我, 所以, 我 ...

I have a P.1 son, he is same with your son!!

原文章由 rubytang 於 07-7-4 02:16 發表
今日亞仔個班主任打電話來俾我,
話俾我知早幾日教育處果邊派左D心理學家黎學校,
係專幫一D懷疑學習有問題既小朋友做測試
咁其實前幾個月都做過一次, 咁依家又要做多一次,
佢話兩次都初步評估我仔有呢個問題 ...

Hi:
When I read it, my son is same with your son!
I want to contact with you and share ,
I want to find someone teach my son homework!
my e-mail :[email protected]

Kate

原文章由 fitceo 於 07-7-5 11:32 發表
rubytang,

yywhk講得啱,快d去做評估,我仔仔小一時成績都係麻麻,但我以為佢唔適應,等到小2上學期,至發現問題愈來愈嚴重,等到排政府做評估證實係讀寫障礙,已經小2下學期尾了,而家唯有重讀小2,以佢而家既 ...

fitceo,

我已經係1月份時同亞仔既班主任講左好多次,
咁佢地就係4月份時話幫亞仔做過一d 測試,
初步評估話有呢個問題, 咁佢班主任前幾日又打電話來,
話上星期教育處那邊都有人落學校幫一d小朋友再做多次測試,
咁都係話佢有, 但就未有report出來,
咁佢班主任就話想小二開始俾亞仔入去加強輔導班,
咁對佢會好一d, 因為一 班只有10個人左右~
但我亞媽, 亞姨 & 我細佬兩公婆都係度同我講, 要反對,
佢地話入左呢d班, 就會好似 label 左佢咁,
第日會好難跳番出黎, 去返正常既班架喎~
所以, 依家我都幾煩下, 一時又要諗點樣幫佢,
一時又要諗俾5俾佢去入讀呢d班~
頭先我問過一d老師, 聽說有d學校會
有d 特別班去教呢類既小朋友, 但就唔係間間都有囉~

原文章由 ccaa 於 07-7-5 10:27 發表

我覺得星願小王子好吸引, 可以從遊戲中學習中文字, 第一集比較淺同埋簡單, 聽說第2集更完善, 我等書展時去買

ccaa,
咁我依家應該去買第1集好, 定第2集呀~
係呢, 好似可以上網俾你試玩架~

原文章由 katelam 於 07-7-5 16:24 發表

Hi:
When I read it, my son is same with your son!
I want to contact with you and share ,
I want to find someone teach my son homework!
my e-mail :[email protected]

Kate

kate,

你囝囝都係咁呀~
咁你有無向學校反應下, or 學校果邊有無d咩野同你建議下咁呀?
我係4月份時就已經帶亞仔去左外面一d中心做測試
咁我都幫佢報左d暑假既訓練班,
例如感統訓練 & 讀寫障礙訓練班, 我諗住睇下佢上左之後,
有無改善, 先至再決定要唔要轉學囉~
你既情況又係點呀?
不妨講出黎大家分享下, 睇下有邊方面可以幫到你~
呢度d mama好好人架, 佢地都好關心我,
所以, 係度都要多謝大家既關心 & 幫忙~
大家加油~
:loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 rubytang 於 07-7-5 16:33 發表

fitceo,

我已經係1月份時同亞仔既班主任講左好多次,
咁佢地就係4月份時話幫亞仔做過一d 測試,
初步評估話有呢個問題, 咁佢班主任前幾日又打電話來,
話上星期教育處那邊都有人落學校幫一d小朋友再做多 ...

ruby,

我仔仔學校就係無呢d資源,我先要轉校,既然學校有呢d班,如果係我,一定俾仔仔讀,起碼佢地有一套方法去教,你諗下唔俾仔仔去呢d班,自己就要同佢搵街外既課程去讀,到頭來辛苦既又係自己同仔仔.我就相信呢類小朋友唔會成世都係咁,只要我地盡力幫佢地,佢地一定會好似其他小朋友咁,好快會追番個學業程度番黎.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

醒目開學勳章

Dear all,

好心有好報呀! 細囡今日confirm叩門ok, 註埋冊嘞,係我地o既第二志願....好開心呀!忍唔住都想同你地分享埋呀!!!!

不過.......仲想等埋第一志願.....係咪好貪心?????

原文章由 yywhk 於 07-7-5 22:29 發表
Dear all,

好心有好報呀! 細囡今日confirm叩門ok, 註埋冊嘞,係我地o既第二志願....好開心呀!忍唔住都想同你地分享埋呀!!!!

不過.......仲想等埋第一志願.....係咪好貪心?????

恭喜!恭喜!

:loveliness: :loveliness:

yywhk

恭喜晒呀 !! 咪等埋第一志願睇下點先 law, 我上年都係甘之嘛

yuki123lam

Dear all,

我都買過星願小王子比我女玩, 第一集比較適合低年班, 而第2集bk媽咪都話好, 所以我會買架

[ 本文章最後由 ivytang02 於 07-7-5 23:36 編輯 ]

Dear all,

不過.......仲想等埋第一志願.....係咪好?????

恭喜 恭喜

rubytang,

其實學校方面俾妳仔仔去加強輔導班我覺得係一件好事, 一班得 10 個人左右, 老師又可以集中教 d 小朋友, 妳仔仔吸收都會快 d 喇, 慢慢成績好 d , 自信心都會有所增加, 好過勉強繼續落去都冇意思架

會唔會 Label 左個小朋友.........就真係兩睇喇 ! 不過妳覺得介意人地點睇妳小朋友呀...........定係想小朋友可以得到適當既安排甘慢慢進步呢 ?

原文章由 yuki123lam 於 07-7-5 23:43 發表
rubytang,

其實學校方面俾妳仔仔去加強輔導班我覺得係一件好事, 一班得 10 個人左右, 老師又可以集中教 d 小朋友, 妳仔仔吸收都會快 d 喇, 慢慢成績好 d , 自信心都會有所增加, 好過勉強繼續落去都冇意思架  ...

yuki,

我都唔係話介意人地點睇亞仔,
只不過係屋企我都幾大壓力架,
尤其我亞媽, 佢地成日都係度話我,
搞到我心情都唔係幾好~

講真初初我都好難接受自己個仔會有問題,
但後來諗下, 佢都唔想架~
所以, 唔應該埋怨 or 怪任何人,
咁我就開始諗下有咩辦法去幫佢,
好似之前我睇有一個mama 佢對孖女都係咁,
跟住佢睇到佢地有少少進步既成績就已經好開心,
我都想好似佢咁, 我都有盡力去幫亞他架啦~
之不過, 就進展緩慢d 囉~

我尋日同佢d老師傾過, 我都會俾佢入讀加輔班,
我係想佢學到野, 而唔係要求佢考第一或要做精英,
我亦都想佢返學開開心心, 我成日都同亞仔講,
媽咪唔係要你一定考第一, 但你一定要識寫字,
同埋學識做一個好孩子, 要有愛心同公德心~
希望俾多d時間佢去學習, 我係暑假已經安排好佢既補習,
我會要求補習老師, 先同佢重溫一年班既野先,
然後係8月後期既兩個星期就會預先教佢小二既書本囉~
我諗咁樣會加深佢既印象~

Dear all,

yywhk,

恭喜你呀~
聽到你有好消息, 真係替你開心~
你依家呢間學校, 有咩特別既地方呀~ 講黎大家分享下丫~

yywhk,

恭喜, 希望你連第一志願都成功la

我想問大家知吾知道讀寫係遺傅架, 我舊年聽左一個講座係九龍城(係政府舉辦架, 我係小朋友做完檢查時報名參加), 好大型, 有好多專家係處講解讀寫小朋友問題, 我聽完了解左好多, 明白佢地個小腦袋有一部份失去去功能, 所以出現問題, 但因為果日要見家長中途要離開, 吾知有無人聽過la, 又吾知再有無機會再有下一場
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

原文章由 rubytang 於 07-7-5 16:38 發表

ccaa,
咁我依家應該去買第1集好, 定第2集呀~
係呢, 好似可以上網俾你試玩架~

2隻吾同型式, 我想買哂2隻都吾緊要

醒目開學勳章

Dear all,

多謝大家回應, 我真係好開心.. ...起碼而家去旅行都唔駛咁心掛掛......第一志願我都一定會等, 但睇怕等到開學後都未定........不過我都係會笑住:loveliness: 咁等....唔駛 咁樣等......

yuki123lam,

想請問吓你舊年去放棄學位嗰間攞番個註冊証時,d學校會唔會留難你或者俾說話你聽/俾臉色你睇架?????? 同埋唔知你有冇資料開咗學先辦轉校手續有冇唔同?

rubytang,

你決定咗俾囝囝點行就好嘞......其實我估labelling 呢樣嘢係好難百分百避免,因把口生响人地度....(有d小朋友把口真係好衰 ),你要同囝囝溝通吓點去面對呢d人同說話, 多d同佢傾計,唔好淨係要佢講,有時我會簡短咁講番我日常發生o既事,開心唔開心都同囝囡分享吓(佢有興趣咪講多d,冇就三兩句咁),慢慢佢地都會事無大小,係唔係都同你講(多都我有時應接不暇添....屋企有兩把口仔嘛),咁就唔駛擔心佢有唔開心o既嘢會收埋唔俾你知啦.

仲有,我始終覺得要維持小朋友有一定自信,佢地先可以保持積極學習態度同面對逆境......呢點好重要,我見你都好好同小朋友講出你對佢o既期望,(唔知你有冇留意合理期望係要review架....即係今年我覺得你可以做到咁咁咁.....一年或半年後...就要按進步或唔好彩退步情況而可能要調整合理期望...咁至會有效推動小朋友去進步)

至於你話分享間小學有乜特別呀.......唔....係好多人都爭住入o既百年老校....好出名嗰個陳太間母校囉.....

ccaa,

你問遺傳o既問題.....我响大口環做初步評估同我填俾教統局份資料佢地都有問及.....我次次都答:daddy寫字都幾醜 ,.睇字又慢又不時會睇錯....屋企所有form都係我負責填....但佢又唔係讀唔到書喎.....我自己估都可能有少少影響架.....

但如果你擔心o既係第一個係咁,咁第二個子女會唔會都有咁o既問題,我就估未必.....我囡囡响班度係全班寫字最快最靚嗰兩三個.....我眼見佢兩兄妹係好大好大分別架......
‹ 上一主題|下一主題