用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 07-08 St Catherine's K1
樓主: Mui_Mui
go

07-08 St Catherine's K1 [複製鏈接]

Brydon,

我買左但未洗, 我諗住到返學前先洗, 其實紅色嘅地方唔係多, 應該唔會點脫色啩?我只知冬天個套就好似會脫色(你都知冬天PE衫全身都係鮮紅色), 所以冬天個套我就唔會係世光買.

Pigpigbb,
荷花啲野係偏貴架, 只係勝在貨品種類夠多, 我鐘意去行下, 但就好少買野, 如果其他地方都有得賣嘅野, 通常會平過荷花, 玩具去toy r'us買仲好啦.

原文章由 Brydon 於 07-7-14 22:54 發表
HI ALL,

我個仔係返羅福(PTH) pm class 架,我都未幫個佢買校服,聽講世光PE衫有退色現象,有無人買咗洗過啲衫呀

ymc,

我會小心啲, 叫工人用手洗,唔好浸, 因為個sales都有講浸水會甩色.

原文章由 ymc2727 於 07-7-16 00:49 發表
monmon,
我fd 咪就係話繡logo d 線甩色囉
您洗時小心d

Very jealous ah, HighTea!!:tongue:

PigpigBB,
You 'll bring your boy to school by yourself? No need to take care of the other 2( include the coming bb)?

原文章由 PigpigBB 於 07-7-17 15:26 發表
Ymc2727,

Haha, well we (pm mommie's) can all go to Hightea.

[ 本文章最後由 monmon 於 07-7-17 22:47 編輯 ]

ymc2727,
你囡囡好斯文啊!唔似你之前講咁男仔頭, 你點氹佢著裙呀?

我都未同Jasmine影過著校服相, 得閒影下先!

原文章由 ymc2727 於 07-7-17 21:12 發表
呢張係Andrean 著校服0個樣
快d 認樣喇, 只會post 3日架jar
sat. 就delete 架喇

amy0107,
終於見到個同Jasmine一樣讀英普班, Jasmine好可能會同Daniel同一班呢! 你仔仔本身識唔識講普通話架?

pupuland,

我在註冊當天在學校門口攞過一張卡片, 是關於行走TKO至九龍各校的校巴, pls check pm.

原文章由 pupuland 於 07-7-31 16:29 發表
校車17full左有無其他company校車介紹:(

beachbaby,
我囡囡嘅case係完全唔識普通話, 只係我一廂情願想佢讀英普班, 唔使再出去學普通話, interview時分開用英語同普通話兩part, 佢普通話當然完全答唔到, 但英文個part就好好, 當時in完我老公已話覺得面試嘅老師對佢印象好, 覺得會收佢, 所以, interview嘅野真係好難講.

原文章由 beachbaby 於 07-8-2 17:02 發表
All,

我想鋪定路比我細仔(而家1歲),入St. Cat 英普班,想問吓
1) interview 時小朋友要識講普通話?
2) 屋企要有人識普通話?

希望有媽媽答我, Thanks!!

Hi babymommy04 & 楠楠,

my girl, Jasmine, is also N Yellow(bp) Group B, nice to meet you!

各位媽咪會唔會出席15/9的家長會?
另外我想問開學首天(星期四)係咪著校服裙?因通告上沒寫.

原文章由 babymommy04 於 07-8-19 22:42 發表
Hi 楠楠,

Nice to see you too!
你仔仔是英普還是英(Cantonese)呀?

ymc,
你弄錯了, 是我囡囡Jasmine, 不是Mui_Mui囡囡呀!我update返資料了.

login---child name(boy/girl)---Class(Group)---bus
AM session
amy0107---Daniel              (B)
Babymommy04---             (G)----N Yellow(bp)(A)
楠楠-------                          (B)----N Yellow(bp)(B)
carollpc---Tungtung            (G)
euka-rachel li---(G)  Green (B)
honghong---Honson Leung  (B)
jackie_lau---(G)
katiecheung---                    (G)
lokloklin--- Alley Lin             (G)--- NE (B)--bus 16
magicmum---Carrie Lo        (G)
monmon---Jasmine            (G)---N Yellow(bp)(B)
Mui_Mui---Jasmine Cheung  (G)
Rata2E---Ali                        (G)
Siuding---                            (G)
Yanamami---Yana               (G)
wingwingchu---Hazel           (G)
chubby2688---Cedric          (B)--- NB (B)--bus 17
Joannelam---                                Orange (A)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PM Session
Brydon --                           (B)
cfplan---Chevronie Lip        (G)
dyeung2003                       (G)---N3(C)
fat                                      (B)
hojessica----Angus----------(B)---N4(D)
karen55407---Carrie Kiu     (G)--- Pink (B)--bus 4
msli ---Zoe li                       (G)
rainbowbb --- Megan          (G)
ymc2727---Andrean Cheng (G)--- N2 (C)--Drive

amy0107,
我囡囡同你囝囝不但同一班, 仲同一架校車添呀! 我記得你好似係茵怡個站上車??

原文章由 amy0107 於 07-8-20 14:51 發表
login---child name(boy/girl)---Class(Group)---bus
AM session
amy0107---Daniel              (B)--N Yellow(bp)(B) BUS16
Babymommy04---             (G) ...

SC Nursery(AM+PM)媽媽會第一次Gathering (大家多多支持)
9月15日 - Breakfast at Festival Walk (地點可以改,請提議)
時間 - 8:15a.m. (都可以改,就大家AGAIN!)
User Name --- Suggested Venue
1. Mui_Mui --- Food Court
2. SumSumBB ---  Food Court / 麥記/ KFC
3. monmon --- Food Court/ 麥記

amy0107,
明德即第一個站?我囡囡第二個站(海悅)上車呀, 30 & 31/8你會唔會陪囝囝返學?我仲未知得唔得, 暫時可能30/8爸爸陪, 31/8我陪, 到時有機會相認啦.

原文章由 amy0107 於 07-8-20 16:26 發表
係明德個站上車 nice to meet you
你囡囡係邊個站上車 ?

lokloklin,
Thanks a lot! 我真係完全唔記得左呀!

各位媽咪, 開學用品準備好未?我咩都未買, 諗住呢兩日帶埋囡囡出去揀食物盒, 毛巾盒同杯, 我想問係咪剩係帶隻空杯, 學校會供應飲品?抑或係要自備埋飲品?
我尋日先省起要攞返阿囡對黑鞋出來,睇下啱唔啱著(因佢間nursery只有冬季先著黑鞋, 所以對鞋有半年無掂過), 結果真係唔啱, 今日即刻帶佢去買對新嘅!

我仲未同囡囡影學生相, 諗住開學時老師應會講要交幾多張相,到時先影.

原文章由 lokloklin 於 07-8-23 22:59 硐表
Mui Mui, 唔該 到時見啦!!!

另外, 各位媽咪記得要填寫"STUDENT HEALTH RECORD"比學校

Yanamami,

Thanks!
你以前通常為囡囡預備咩茶點呢, 可否俾啲意見?

原文章由 Yanamami 於 07-8-24 23:56 硐表
Don't know if things are the same or not.  When my
elder daughter was studying at SC, the teacher asked
for 10 photos in the first week.  Only need to bring a cup
(with a lid), the teacher will give t ...

Mui_Mui,
我都有啲緊張, 呢幾日開始同囡囡brief下返學啲野, 仲叫佢估下新書包上會有邊隻動物, 佢估到第3次就估到係elephant, 不知幾開心, 我希望佢會好快適應新環境啦!

另外, 你將呢一版加入"我的收藏", 就可以快啲搵返個版面出黎啦!

Amy, lokloklin,
我老公已請了假第一日陪囡囡返學,佢地都係坐16號校車架, 而我就第二日先陪, 你地係咪會自己陪?希望星期五可以見到你地啦!

原文章由 Mui_Mui 於 07-8-28 11:03 硐表
各位,就快返學啦...真係超緊張呀,唔知第一日會點,我已經educate個,不過佢好似唔係太興奮呀,希望佢唔好唔like間學校啦,唔係有排煩呀

係啦,各位第一日返學除左要帶Health Record仲要帶咩架?係喎無話要影學生相嘅?:r ...

lokloklin,
有緣再相見咯!
你認下有個四眼傻佬(我老公)帶住個短髮傻囡, 我囡囡應會紥住一或兩條辮仔(我唔知工人會同佢紥幾多條), 唔會帶任何野.到星期五等我又認下你老公先!

karen55407,
congratulations!我都好期待我三b出世的日子呢!

原文章由 lokloklin 於 07-8-29 00:10 硐表
monmon,

Sorry!! 但係我會星期四同佢翻學, 而星期五daddy同佢翻學 (daddy 請左假, 冇得改)  
我試下星期四可唔可以認到你個女, 你個女會唔會帶水壺翻學, 我個女應該會帶住個 hello kitty 水壺.  

...

[ 本文章最後由 monmon 於 07-8-29 19:41 編輯 ]

ymc,
我前幾日帶囡囡買齊所有用品後, 又係好心急咁立即貼晒名係杯同食物盒, 毛巾盒度, 仲燙晒名係所有校服上, 我好鐘意做呢啲野, 覺得好開心, 我買左個裝飯盒嘅hello kitty布索袋俾佢裝返學用品呀, 好靚架!

原文章由 ymc2727 於 07-8-29 00:18 硐表
我一定會係咁影, 係咁影, hahaha
我e 家寫梗andrean d 名同class 0係相背面
貼梗d 名貼0係盒同杯shu
執定哂d 開學信同health report, 學生相入folder
返學可以夾住即走

我都知返咗學都有時間貼同攪
不過我驚andrean ...

fat,
因為以前nursery時囡囡試過尿濕左校服或倒水整濕晒, 老師會幫佢換衫, 燙左名諗住確保攞返黎嘅係佢嘅校服, 不過其實要換衫嘅機會唔多, 所以校裙無名都無所謂,但外套記住一定要有名, 因為多機會除, 聽過有媽咪冬季時買左世光件貴校褸俾個小朋友, 點知有日著返黎唔係個件, 真係欲哭無淚.

原文章由 fat 於 07-8-29 20:58 硐表
monmon,

點解校服都要燙名?著住應該唔會唔見or同人掉亂架

Dear all moms,
今日老公陪阿囡返學, 返到黎都唔係好記得晒老師講啲野, 我想問:今日派返黎嘅所有書係咪都唔使再帶返學校?另外手冊幾時交返去(星期一?) 仲有明天是否不用帶書包?
St.Catherine 個書包好似唔同以前?靚過以前白色嗰個好多.
今日我囡囡遇到一個nursery同學仔, 同佢同一架校車, 又同一班, 所以佢一返到學校已有舊同學一齊玩, 真好彩呀!

Mui_Mui,
我同你一樣, 舊年都係在stuck on you and joinlabel訂label and 鞋貼架!

babymommy04,

你囡囡係咪唔搭校車(即group A)架?我見其他N Yellow小朋友多數搭校車(group B), 同你返學時間唔同, 所以見唔到面, 星期五我已經同amy0107相認左, 見到佢囝囝Daniel有2個酒窩好可愛架!
點解你影相咁耐先有得攞?我尋日在Fotomax影一小時就有相了!

All moms,
我又有問題:手冊係咪10/9先交返去?星期一要唔要帶茶點? 因我見有老師寫white board星期一要帶茶點, 但唔記得問清楚, 通告上唔係寫星期二先開始帶咩?

[ 本文章最後由 monmon 於 07-9-2 14:46 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題