用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2007/8小一家長入黎報到!!! ...
樓主: superray66
go

瑪利諾修院(小學部)2007/8小一家長入黎報到!!! [複製鏈接]

我個話明天不用默書,中英都唔駛。

原文章由 fefedada 於 07-9-10 14:32 硐表
各位一D班的媽咪, timetable上明天有默書, 是否中文默書, 但我個女今日話老師都冇講明天要默書, 你哋的小朋友有冇話要默書, 默那裏?

我個女只是話要默英文生字. ...

今日 正式上堂,各位小公主好嗎?我個女話要用好多時間排隊去   toilet,有無位坐佢見到D姊姊坐地下,佢又坐,食左少少嘢就夠鍾,希望佢遲D會好D 啦。

Phonics 應該會係堂上做exercise,本英文書有phonicsDexercise ,會唔會帶本My Pals are here,不個女話今日無上phonics個堂去左hall 聽講座 ,聽日有堂GE computer係唔係帶英文書,剛剛同kkmum通电話 ,大家話無辦法問佢地佢地有唔知,唯有帶哂番学啦!

原文章由 八一八 於 07-9-10 20:45 硐表
我個囡話比我知今天的phonics 堂全部都帶唔岩本書!因差不多所有人都係帶左本綠色個本wp 回校。想請問她們應該帶邊本書才對?請指教!

不過timetable係寫住GE (computer),另外有一堂Science我幫佢左英文嘅General Studies書,都唔知啱唔啱 ? ?

原文章由 AmyWonglo 於 07-9-11 09:23 硐表
GE/computer?? Should it be GS/computer?  They will have computer lessons but not that much.  Normally, if they have computer lesson, they won't have the GS (General Studies) lesson.  The teacher will  ...

Yes..............

原文章由 fefedada 於 07-9-11 14:32 硐表
Hi, 各位一D班家長, 想請問今日功課有Penm.1, 是吾做功作紙letter "I".

我都係幫佢執本"我長大了",個女都係唔知,有冇特別寫明 ,就帶 第一冊啦。至於VA帶左wet tissue 同圍裙 。

Hi, TinyRedSun
請問上VA嘅文具和用品係唔係可放係課室 ,而唔需要次次帶番去 。

原文章由 TinyRedSun 於 07-9-12 14:05 硐表
Superray66,

我的女兒正就讀P.2.

經 過呢幾日訓練,我諗我 終於識執書包了。

Hi, TTmummy
今日個女話好開心同一個同學叫Chloe一齊交換食物,會唔會係你個女女呢 ?我都好開心,之前問親佢佢都係話小息一個人 ,成日怕佢識唔到朋友 。

原文章由 TTMummy 於 07-9-11 11:56 硐表
Ha, my personal guess the "computer" and "library" indicate the location of the class to be taken place and it doesn't mean there is a computer lesson.

Will see what happened after the class today.

...

Thank for reply!

原文章由 zz 於 07-9-12 16:42 硐表
yes. 只係濕紙巾或濕毛巾要次次帶.

另外準備一盒木顏色/crayon在書包以備堂上用.

P1D handbook

P1D handbook on 13/9

My daughter wrote 5items ;-

1. A letter to parent
2. Penm 5 & 6
3. Maths WB P. 2
4. 補充(一)
5. 詞語七行

????item 3 個女會唔會寫漏左p.3呢?

No need to prepare the cheque. Just informed us that there are few funds raising activities in coming year.

原文章由 christydkhkg 於 07-9-13 16:20 硐表
My girl also wrote the same.  Only Maths WB P.2

Regarding the letter.
What can we do.  Do we need to issue a cheque.

聖經同埋science 本workbook應該比老師收左  。

原文章由 八一八 於 07-9-13 21:25 硐表

我個囡只係向p.10 到補填上青蛙的顏色!

另外想問下各位今天有冇帶science 的workbook 回校!係唔係比老師收左!??

我個囡都帶埋聖經個本同埋science 個本workbook但係回家都唔見左!問佢又話好似比老師收左?都唔知點算 ...

No need to prepare the cheque. Just informed us that there are few funds raising activities in coming year.

原文章由 christydkhkg 於 07-9-13 23:15 硐表
Kamen,

You still on line.   Hehe!

Sorry can you tell me how can I issue the cheque to School.  Do I have to give it back to school tomorrow.
Thanks a lot for your help!

你哋嘅女女係學校有冇比蚊咬 ,我個女比蚊錫左6啖 ,星期一都係同佢噴定蚊怕水。
另外PTA旅行有冇得去呀 ?我ok喎  。

還有,收番派回來的penmanship  ,簡直慘 不忍睹 ,好多都要重寫 ,我個女D寫得好求其,今次就比個教訓佢。

1D班嘅中文默書係 25/9 先默 ,我個女有冇攪錯呢 ?

原文章由 broccoli 於 07-9-14 22:31 硐表

Dear Sunpiano,

According to my girl's handbook, there are 11 items.
7. Return the stub (raffle tickets) next Monday
8. Swimming class application form
9. Penmanship P.7&8
10. The Mango Tree ws
11. ...

Miss Hung 會係張penmanship寫個紅色括号,就係紅色括号裏寫番個字。

原文章由 八一八 於 07-9-14 22:38 硐表

我個囡今天的手冊都係寫到一塌糊塗!佢話向小息前好采有中文老師 - 潘老師好好咁話:我幫你寫第四同埋第五項!如果唔係你食唔切野。

我真的很開心因為囡囡在此校遇到很多有愛心的老師。

至於派回來的penmanship 如果 ...

Chloe呢兩日都有番學,辛唔辛唔呀?星期六會好番哂嘅,唔駛担心!

原文章由 TTMummy 於 07-9-18 23:20 硐表
Thanks, Superray66. This is clear now.

Chloe is only recovering very slowly, she has not been that sick for more than 2 years. Hope she will get better before our picnic.

TTMummy

公益金回條和捐款係21/9 交 。我個女唔參加比比和朋友計劃  ,想睇吓有冇其他課外活動。

原文章由 fefedada 於 07-9-19 21:48 硐表
Hi, 各位一D班媽咪.

今日手冊上寫有三張letters+reply slips (20/9), 是否全部都是明天交? 但有些通知是21/9交的?

PTA picnic

My girl was very happy today but we were so exhausted!
‹ 上一主題|下一主題