用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Marynoll 校服一問
樓主: mamami
go

Marynoll 校服一問 [複製鏈接]

Re: Marynoll 校服一問

Hi, BaBaVincent:

(1) 請問校車公司開新車站的可能性是否不高呢?何時會知結果?
-- 好難講.  要睇行車路線及需要. 例如你家附近的MCS學生人數, 是否在目前行車路線中及停車上、落的可能性等等.  你最好明天問校車公司的陳先生.

(2) 如果要乘坐保母車,是否不可以在校內上車,學生沒有保障,會十分危險?
-- 校車及褓母車都不是在校內上落.  校車是在何東道上車.  下車多數在何東道, 亦可能在界限街或窩打老道.
-- 搭校車的小朋友會在有蓋操場排隊等校車的褓母來帶領她們到校車停泊的地方.
-- 搭褓母車的小朋友會如家長接放學般, 由褓母在校門集合, 然後帶她們到校車停泊的地方.  有些褓母車停泊得比較遠, 所以是有少少危險.  要睇褓母是否小心照顧.
-- 家長最好親身在上、落車地點觀察校車及褓母車的情況及問問那些用家的意見.  我就用了校車兩年, 感覺都OK, 不過明年會轉褓母車, 貪佢遲15分鐘上車及早15分鐘返.  決定前我都先在家附近觀察了褓母車的時間及在校外接放學的情況, 亦問了兩個用褓母車的家長對該褓母車的評價.  如果你未有時間做這些資料搜集, 初小便先用校車吧, 可以遲些找到合適的褓母車才轉吧.

(3) 如何聯絡保母車司機?收費如何?
-- 你可以於放學前在學校門外見到褓母車停泊等學生放學.  你找到行走你家附近的褓母車, 然後上前問車上的褓母或司機所需資料. 明天放10:30 am, 所以, 若你想明天去查看, 就要早些到學校.  星期五後的放學時間是1:15 pm. 另外, 在校學安排買書那天, 亦應會有褓母車停在校外等接生意的.

(4) 學生參與課外活動是否沒有校車服務?保母車又如何?
-- 星期一至四 : 校車沒有.  星期五有兩輪放學時間, 沒有課外活動的坐第一輪.  有課外活動的坐第二輪, 但如課外活動的下課時間比第二輪開車時間遲, 家長需安排自行接放學.
-- 個別褓母車有自己的營運方法, 所以你要直接問相關的褓母車負責人.

Dear Amy,
妳o既資料非常詳盡。多謝回覆。

BaBaVincent,
我個女係第一輪入到,可能好似Amy所言,收唔到有關校車資料的信件。
我選擇自行往校服公司做校服,係唔想個女告假。

如果明日有其他資訊,告假係有必要。

我想知Maryknoll駛唔駛交學費?
:idea:

No school fee is needed. Only $350 "tong fei" per month.

一休 寫道:
我想知Maryknoll駛唔駛交學費?

,

唔好怪我咁八卦插嘴,校車方面唔好盡信佢列出黎

kamen,

Thanks.

:idea:

Isis_Iain ,
Thank  for your detailed information !

多謝Isis_Iain詳盡資料。
o個日做校服,o個間校服公司職員的態度甚差,同佢講叫佢做大D,擔心個女長高左唔

AmyWonglo, phm, Isis_Iain,

真對不起,由於前幾天公司很忙,所以沒有時間回覆,請見諒!

感謝你們提供的資料,十分準確、詳盡。

呀! 好似遲些有家長會,請問是否weekdays舉行?

ccc168hkhk ,

星期四你有沒有入家教會呀?我太太好想入,唔知入咗會要做些甚麼?

BaBaVincent  :        

呀! 好似遲些有家長會,請問是否weekdays舉行?

*** Yes.  Around end of August.

星期四你有沒有入家教會呀?我太太好想入,唔知入咗會要做些甚麼?

*** 入啦. 家教會會員參加PTA舉辦的活動有優先及收費優惠的.  會員唔一定要做甚麼的.  有時間就幫吓手做義工, 投入些就去競選做幹事等職務;冇時間的, 根本可以甚麼都不做, 只參加家教會舉辦的活動.  想知多些有關MCSPS's PTA 的資料, 可以上學校的網站.
‹ 上一主題|下一主題