用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 指教! 如何幫助小朋友學好中文?
go

指教! 如何幫助小朋友學好中文? [複製鏈接]

指教! 如何幫助小朋友學好中文?

仔仔今年小一,中文科較弱,唔知點樣可以幫到佢?
問過身邊D朋友同D同學仔媽咪,發現依家好多小朋友中文都係比較弱,點解?
我又可以點樣訓練吓佢呢?     

Re: 指教! 如何幫助小朋友學好中文?

請幫幫啦!!!!

[quote]
Eva** 寫道:
問過身邊D朋友同D同學仔媽咪,發現依家好多小朋友中文都係比較弱,點解?
我又可以點樣訓練

Hi Eva,

多謝你提出這個問題.其實我真係好擔心不少家長只重視英文,不重視中文. 對我來說: 中英文都是同樣重要.

你問: 小一,中文科較弱,唔知點樣可以幫到佢,可以點樣訓練?

閱讀,閱讀,從閱讀開始.

家長可以由淺白的圖書開始. 無需心急,小朋友當閱讀能力增強時,他們自然選些較深的書. 多跟他們去圖書館借書,選不同類型的書,陪他們一起閱讀,不消一段時間, 你會看到效果顯著,他們會自己找書讀的.

學好中文, 自己的母語, 小朋友的世界會更寛闊,他們會更加懂得與人溝通,更有自信. 學中文, 還可以訓練他們的腦筋.

我好多謝我仔仔學校的校長常常強調: 要重視小朋友的中英文的語文能力,所以我在這方面都加倍認真.

錫仔媽咪

Eva** 寫道:
我又可以點樣訓練吓佢呢?     
錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

~~AKLAMY~~
好多謝你嘅回應and建議 , thanks!!!
請問是否要網上訂購? and幾錢?
你地平時同小朋友玩d 中文字遊戲係邊d?因你話漢字通是剛剛上星期買的.。

~~鍚仔媽咪~~
好多謝你嘅回應 , thanks
可能因為仔仔細個時我好少同佢睇書,所以佢中文嘅理解能力唔係咁好,不過而家都開始同佢睇多d書,但佢就多數都係睇d圖畫,點算?

very appreciate you & encouraging.

由唔識講,唔識讀,寫至現在大進步,真係好登你地高興.
[quote]
AKLAMY 寫道:
[quote]
Eva** 寫道:
我又可以點樣訓練

從閱讀開始!
佢地會慢慢從中學認字,句子結構等等.

唔駛急0既,初初小朋友係睇d圖畫,慢慢就會睇d字
一步一步黎la~~

醒目開學勳章 王國長老

因為而家好多家長都怕小朋友英文唔夠好, 幫佢地揀英文幼稚園, 咁大家都明白, 語言能力既野, 真係要靠浸, 多左時間去英文, 自然小左時間去中文
我個女有d同學仔, 都有同一問題, 尢其是國際學校幼稚園出黎果d, 真係完全唔肯去掂中文書, 因為英文唔識, 都可以靠phonics拼下估下, 中文唔識, 就係唔識, 估都估唔黎, 小朋友就無心機啦
所以, 父母真係要花下心機時間, 揀d適合程度既中文課外書, 陪小朋友一齊睇(唔係買左叫佢自己睇! 無用架!), 慢慢等小朋友搵到某d有趣既, 再鼓勵小朋友認字, 由於小朋友已經聽過n次, 當然認起黎就易好多啦! 咁至可以令佢有興趣去學嘛

Thanks for all !!!
Charlotte_mom好同意你嘅講法,我之前都係好着重英文而忽略咗中文,依家為有陪佢睇多d書,都覺得好少少,但係又驚迫佢睇多d,會有反效果。

你地講得啱,就係而家太多人著重咗英文,睇圖書都係英文書為主,故然英文會有進步,但就忽略了中文.幼稚園階段唔覺,到小一開始,又唔係讀國際學校,問題就會出現了.

就算補習,D miss 都係注重英文多d ............

醒目開學勳章 王國長老

所以咪要"家長指引"lor   
咁又係既....好多時英文圖書, 的確又有趣過中文圖書wor...唯有靠家長花d時間去揀, 去講, 由講故事形式開始, 慢慢變一句句解讀, 再鼓勵小朋友自己去認啦....
我自己有一套書, 係新雅既"睡前十分鐘故事", 有好幾本架, 每本($38)又有好幾個故事, 約8版一個故仔, 都幾得意既, 唔太深又唔太淺, 一年班用都ok架, 可以去書局睇下
Eva** 寫道:
Thanks for all !!!
Charlotte_mom好同意你嘅講法,我之前都係好着重英文而忽略咗中文,依家為有陪佢睇多d書,都覺得好少少,但係又驚迫佢睇多d,會有反效果。

請問除咗睇書之外,仲有無其他方法呀!

[quote]
Eva** 寫道:
~~AKLAMY~~
好多謝你

~~AKLAMY~~
thanks!!!係唔係間間三聯書局都有ga..........

我想補充一點,我們做家長都明白英文的重要,但想要小朋友看重中文, 我們就不可以給小朋友有個錯覺是懂英文才高一等,因為常常聽人說: 我的中文不太好,但不見他們覺得這有甚麼不妥.

老實說: 没有外國人會看得起我們中文不好的中國人. 所以,我認為想要別人尊重中國人,首先我們要尊重自己的語文.

錫仔媽咪
[quote]
錫仔媽咪 寫道:
Hi Eva,

多謝你提出這個問題.其實我真係好擔心不少家長只重視英文,不重視中文. 對我來說: 中英文都是同樣重要.

你問: 小一,中文科較弱,唔知點樣可以幫到佢,可以點樣訓練?

家長可以由淺白的圖書開始. 無需心急,小朋友當閱讀能力增強時,他們自然選些較深的書. 多跟他們去圖書館借書,選不同類型的書,陪他們一起閱讀,不消一段時間, 你會看到效果顯著,他們會自己找書讀的.

學好中文, 自己的母語, 小朋友的世界會更寛闊,他們會更加懂得與人溝通,更有自信. 學中文, 還可以訓練他們的腦筋.

我好多謝我仔仔學校的校長常常強調: 要重視小朋友的中英文的語文能力,所以我在這方面都加倍認真.

錫仔媽咪

錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

醒目開學勳章 王國長老

講真丫, 以而家大催勢都可以預期到, 廿年後, 三十年後, 中國一定係經濟強國, 想仔女competitive, 真係要由細開始打好中文底子呢!

好同意妳的話     
要學好普通話, 因為對作文好有幫助
錫仔媽咪 寫道:
我想補充一點,我們做家長都明白英文的重要,但想要小朋友看重中文, 我們就不可以給小朋友有個錯覺是懂英文才高一等,因為常常聽人說: 我的中文不太好,但不見他們覺得這有甚麼不妥.

老實說: 没有外國人會看得起我們中文不好的中國人. 所以,我認為想要別人尊重中國人,首先我們要尊重自己的語文.

錫仔媽咪
[quote]
錫仔媽咪 寫道:
Hi Eva,

錫仔媽咪
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~
‹ 上一主題|下一主題